Motivele planificarii exit-ului. De ce trebuie să te gândești la strategia de ieșire încă de când concepi planul de afaceri?

postat pe 09 Noiembrie 2020
Motivele planificarii exit-ului
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Scriam în articolul anterior despre importanța planificării strategiei de exit și aduceam în atenție situațiile neprevăzute care pot apărea și care forțează derularea rapidă a unui astfel de proces. Varianta ideală ar fi ca, în cadrul planului de afaceri, să fie abordat cu seriozitate și capitolul alocat strategiei de ieșire. Două motive importante vin în sprijinul acestei idei: unul financiar și unul organizațional.

Motivul financiar apare la explorarea surselor de finanțare. Dacă dorești să obții finanțare de la investitori de tip „business angel” sau „venture capital”, ai nevoie de un plan concret de ieșire din afacere. Acesta permite acestor investitori externi să–și facă calcule cât mai realiste cu privire la rata rentabilității investiției lor, crescându-ți șansele de-a avea asigurată finanțarea afacerii. Majoritatea investițiilor în acțiuni ale BA și VC-urilor depind de ieșirea din afaceri de succes pentru a marca profitul investiției lor. Deci, este puțin probabil ca antreprenorii să obțină finanțare de la investitori externi, în lipsa unei strategii de ieșire din planul lor de afaceri. Dacă alegi această formă de finanțare, trebuie cercetat și aflat modul și termenul în care s-a făcut exit-ul din companii similare, pe piețe similare. În situația în care ai obținut finanțare externă, cel mai frecvent mod de ieșire este prin achiziția afacerii tale de către o firmă mai mare. Dacă este posibil, mai rar, se pate face și un exit parțial, însoțit de o infuzie de capital, prin listarea la bursă (IPO).. Și în cazul finanțării prin equity crowdfunding a unei afaceri, a apărut aceeași problemă, a modului în care micii finanțatori pot ieși din investiția făcută. Una dintre variantele găsite a fost crearea, prin platformele de finanțare alternativă, de piețe de tranzacționare a titlurilor de capital. În concluzie, alegerea unor forme de finanțare te obligă să ai pregatită o strategie de ieșire din companie.

Motivul organizațional. În funcție de modul în care te gândești să realizezi exit-ul, vei putea să-ți structurezi afacerea de așa manieră încât să îți optimizezi câștigul la momentul ieșirii. Indiferent dacă scopul este de a realiza un IPO, de a obține rapid achiziția de către o mare corporație, sau de a păstra afacerea în familie, planificarea timpurie nu poate decât să te ajute să-ți ghidezi afacerea către rezultatul dorit. Strategia ta de ieșire poate influența multe aspecte ale afacerii, cum ar fi forma juridică, modelele de venituri, structurarea investițiilor adaptate unei creșteri pe termen lung sau pe termen scurt, tipurile de investitori pe care ar trebui să-i cauți etc..               

Spre exemplu, dacă doresc să fiu absorbit de o altă entitate, voi alege un anumit tip de organizare și voi păstra o structură decizională minimă; din contră, dacă doresc să ies din afacere printr-o listare pe o piață de capital, voi aborda alt tip organizațional, deoarece structura acționariatului poate fi foarte diversă. În primul caz,cel mai probabil vei cesiona pachetul de acțiuni și implicarea ta în companie va înceta după un timp relativ scurt, în timp ce, în al doilea caz, îți vei putea păstra în continuare o parte din acțiuni și vei beneficia de drepturile ivorâte din acestea, dar fără a mai fi implicat în administrarea companiei.

Dacă planul de ieșire vizează o achiziție de către o altă entitate, atunci vei urmări să crești atractivitatea pentru marile corporații și să cauți să devii cel mai bun din domeniul tău de activitate. Un astfel de plan trebuie să includă și angajarea și păstrarea unei echipe de bază talentate, aceasta fiind achiziționată ca parte a tranzacției și care va crește valoarea afacerii de vânzare. Este de dorit ca, în acest caz, afacerea ta să nu aibă prea mulți acționari, simplificând astfel derularea tranzacției și reducând riscul de apariție a unor  blocaje în negociere. În schimb, trebuie neapărat să te asiguri că toți investitorii sunt de acord cu planul de ieșire și nu urmăresc să îți facă opoziție. Colaborarea cu unul sau doi investitori mari, într-o astfel de strategie de exit, te va face o țintă de achiziție mai atractivă decât parteneriatul cu mulți investitori mici. Dacă planurile tale de ieșire explorează o altă strategie, prin care te retragi doar din activitatea companiei, continuând să beneficiezi de fructele generate de aceasta, va trebui să cauți un model de afacere care permite funcționarea ei independent de tine. Acest lucru va impune o sistematizare și standardizare foarte bună a proceselor afacerii, astfel încât acesta să poată funcționa oarecum independent. Va trebui să lucrezi mai degrabă la afacere decât în ​​afacerea ta, astfel încât aceasta să poată sta pe propriile picioare. În concluzie, strategia de exit îți va influența major structura afacerii. Din orice motive ai părăsi afacerea, planificarea în avans a modului în care se va întâmpla asta te face mult mai puțin vulnerabil. Prin planificarea rațională, analizând diverse strategii de ieșire, încă de la început, antreprenorii își pot maximiza rentabilitatea investiției.

Partenerii noștri
Image
Image
Image
Image