Brokerul de afaceri pentru vânzătorul de afaceri – Descriere Job

La semnarea unui contract de listare cu vânzătorul unei afaceri, un broker încearcă să câștige un comision de succes prin găsirea unui cumpărător și finalizarea cu succes a tranzacției, la cel mai bun preț posibil, în condițiile cele mai avantajoase pentru vânzător. Pentru a realiza acest obiectiv, brokerul face în mod obișnuit următorii pași:
1) Semnează un contract de colaborare cu vânzătorul, care trebuie să includă următoarele:
- Datele părților implicate
- Obligațiile părților implicate
- Data începerii și sfârșitului acordului
- Condițiile de exclusivitate
- Confidențialitatea informației la care brokerul va avea acces (NDA)
- Valoarea comisionului datorat brokerului
Veniturile unui broker se bazează în mare parte pe comisioane, care sunt însă condiționate de găsirea unui cumpărător potrivit pentru afacerea de vânzare, de negocierea cu succes a unui contract final între părți, precum și de încheierea cu succes a tranzacției la finalul transferului, prin Agenția de Escrow.
Comisioanele se negociază între vânzător și broker. De asemenea, comisionul poate fi plătit ca sumă fixă sau o combinație de procentaj din valoarea tranzacției și o sumă fixă, în special în cazul afacerilor cu prețuri mai mici, al întreprinderilor cu prețul de vânzare de ordinul milioanelor de euro sau al unor active neobișnuite. Detaliile sunt incluse în Contractul de Prestări Servicii dintre vânzător și broker.
2) Pregătește compania și vânzătorul pentru procesul de vânzare și contactul cu un potențial cumpărător. Ghidează clientul prin întregul proces de vânzare și recomandă soluții de îmbunătățire a acestuia.
3) Pregătește documentele necesare vânzării afacerii. Oferă vânzătorului un chestionar de prezentare a afacerii și alte formulare de evaluare necesare.
4) În baza informațiilor obținute de la vânzător, brokerul elaborează un Memorandum de Informare (IM) cuprinzător despre companie; în mod normal, un astfel de document are 15-30 pagini, care prezintă afacerea pentru potențialii cumpărători. De asemenea, brokerul creează un document cu informațiile financiare generale și pregătește Anexele Contractului de Vânzare/Cumpărare, după cum urmează:
- Autorizații, Avize, Aprobări necesare pentru funcționare
- Totalul Creanțelor / Lista completă a obligațiilor de plată
- Lista utilităților necesare funcționării
- Lista salariaților cu poziția/retribuirea/modul de încadrare, etc.
- Inventarul mijloacelor fixe (active corporale) și al materiilor prime
- Lista proprietăților imobiliare și/sau contractele de închiriere
- Alte informații necesare, în funcție de particularitățile afacerii
5) Atunci când este nevoie, brokerul va aduce în echipa vânzătorului, cu acordul acestuia, specialiștii necesari: analiști financiari, contabili, avocați, agenți imobiliari, evaluatori, firme și persoane specializate în toate domeniile de consultanță necesare. Aceștia vor negocia condițiile de colaborare, inclusiv retribuirea lor, direct cu vânzătorul, asistat de business broker.
6) Brokerul propune un preț corect de vânzare al afacerii. Majoritatea proprietarilor de afaceri nu cunosc valoarea financiară reală a afacerii lor, evaluarea acesteia fiind deosebit de complexă. Business brokerul poate ajuta vânzătorul să înțeleagă suficient valoarea de piață a afacerii pentru a stabili un preț de listare. Dacă este nevoie sau cerut de vânzător, se poate apela la serviciile unui evaluator din cadrul ANEVAR. Serviciile acestuia vor fi plătite direct de către vânzător.
7) Asistă vânzătorul, dacă acesta o dorește, în colaborarea cu instituțiile bancare, pentru precalificarea companiei la o posibilă finanțare a unui potențial cumpărător. Această abordare va crește vandabilitatea afacerii prin găsirea mai ușoară a unui cumpărător.
8) Având ca bază Memorandumul de Informare (IM), brokerul formulează varianta scurtă de prezentare a listării – Teaser – care va fi mediatizată, alături de alte materiale de prezentare a afacerii, în vederea găsirii unui potențial cumpărător.
9) Brokerul promovează afacerea de vânzare pe site-uri specializate și prin alte metode potrivite. De asemenea, el actualizează informațiile despre companie și listarea online de câte ori este nevoie.
10) Prospectează piața pentru a identifica potențiali clienți si realizează o primă selecție, astfel încât aceștia să fie calificați din punct de vedere financiar pentru finaliza transferul afacerii. Brokerul, în calitate de reprezentant al vânzătorului, este persoana de contact disponibilă pentru a răspunde la orice întrebare despre companie.
11) Când un potențial cumpărător dorește mai multe informații despre afacere, se programează semnarea de către acesta, împreună cu brokerul său, a Contractelor de Confidențialiate, pentru primirea Memorandumului de Informare (IM).
12) Brokerul programează întâlnirile de prezentare a afacerii. Asistă vânzătorul (şi eventual echipa sa) în cadrul întâlnirilor şi în relația cu potențialii cumpărători.
13) Prezintă părților interesate ofertele și contra-ofertele. Ajută la selecția celei mai bune propuneri.
14) După selectarea cumpărătorului, brokerul oferă suport vânzătorului în relația cu acesta şi în procesul de due diligence. Business brokerul continuă să asiste vânzătorul pe toată durata negocierilor condițiilor și prețului.
15) După încheierea negocierilor cu un acord între cele două părți, brokerul asistă vânzătorul în procesul de transfer al afacerii prin Agenția Escrow până la semnarea documentelor finale de transfer și închiderea tranzacției.
16) După confirmarea succesului tranzacției, brokerul colectează comisionul stabilit în contractul încheiat cu vânzătorul.
Dincolo de aspectele tehnice ale profesiei de broker de afaceri, unul dintre cele mai mari servicii oferite de acesta clienților săi este posibilitatea reală ca aceștia să continue să se concentreze pe conducerea companiei pe toată durata procesului de transfer, care poate dura între 4 și 12 luni.
Brokerii TradeX sunt pregătiți pentru orice întrebări ai putea avea. Ia legătura cu ei!
4 lucruri de luat în considerare înainte de a-ți vinde restaurantul asiatic
- Information
- 13 Mai 2019
Sondaj american privind piața vânzarilor de afaceri influențate de Covid-19
- Information
- 08 Iulie 2019
Finanțarea vânzării afacerii de către vânzător
- Information
- 20 August 2019
Cum sa crești valoarea de vânzare a afacerii
- Information
- 27 Septembrie 2019
Vânzarea afacerii și păstrarea confidențialității
- Information
- 21 Noiembrie 2019
Cum sa alegi un broker de afaceri potrivit
- Information
- 09 Februarie 2020
Întrebări frecvente care apar când dorim sa ne vindem afacerea.
- Information
- 18 August 2020
Motivele planificarii exit-ului. De ce trebuie să te gândești la strategia de ieșire încă de când...
- Information
- 09 Noiembrie 2020