Între succesiunea planificată și succesiunea neașteptată a companiei

Într-un studiu realizat de compania de consultanță Ernst &Young, doar 13% dintre afacerile de familie trec la generația următoare și numai 3% supraviețuiesc până la a treia generație. În România, mai puțin de 7% dintre tinerii succesori de drept ai unei afaceri de familie își doresc să o preia și să o ducă mai departe. Totodată, ne aflăm la 30 de ani de la apariția primelor firme private în România și implicit prima generație de antreprenori se găsește în punctul în care trebuie să predea ștafeta sau să le pună în listele cu afaceri de vânzare.
Și-au planificat ei oare exitul ?
Pentru majoritatea antreprenorilor, retragerea din afacere este un moment dificil. De cele mai multe ori, afacerea reprezintă o realizare importantă a vieții lor, iar despărțirea de ea sau ocuparea unui loc secundar în luarea deciziilor nu-i chiar un lucru simplu de acceptat. Amânarea acestui moment este lucrul cel mai firesc care se întâmplă. Totuși, trebuie conștientizat faptul că este nevoie de mult efort și timp pentru a realiza un transfer reușit al unei afaceri. Continuitatea business-ului nu poate exista în lipsa unei succesiuni. Cu toții suntem muritori și în lipsa unui plan de transfer de afacere, compania va avea toate șansele să dispară odată cu antreprenorul ei. Va exista riscul pierderii activelor și locurilor de muncă pentru angajați. De aceea, planificarea din timp a succesiunii afacerii este unul dintre elementele importante ale vieții antreprenoriale.
În planificarea succesiunii companiei avem un interval mediu de timp în care se poate căuta succesorul. Fie din familie, din companie sau terțe persoane, realizarea unui plan de succesiune ne ajută să avem o monitorizare clară a întregului proces și o transpunere a voinței antreprenorului în ceea ce va urma.
Succesiunea neplanificată poate apărea din cauza divorțului, decesului, bolilor, litigiilor din familia proprietarului sau chiar și din cauza unei decizii bruște a întreprinzătorului de a se opri. Apare uneori la antreprenorii de succes dorința de a părăsi compania, deoarece au dezvoltat suficiente resurse financiare pentru asigurarea bunăstarii vieții de familie. Pot apărea oricând situații neprevăzute prin retragerea bruscă din afacere, fondul stării de sănătate, accidentărilor sau chiar morții antreprenorului. În aceste situații, succesiunea afacerilor trebuie să fie făcută într-un timp scurt, pentru a asigura supraviețuirea pe mai departe a companiei. Condiția prealabilă pentru a se putea realiza acest lucru este ca antreprenorul să-și fi prevăzut o planificare adecvată, care să gestioneze astfel de situații de urgență .
Prin urmare, antreprenorii ar trebui să ia în considerare din timp planificarea succesiunii. La cel târziu 55 de ani, ar trebui să înceapă conștientizarea și planificarea succesiunii. Apoi, de obicei, rămâne suficient timp pentru a analiza în mod cuprinzător diferitele alternative, a informa părțile implicate și a lua deciziile necesare, precum și pentru a se aduce toate corecțiile care se impun afacerii.
4 lucruri de luat în considerare înainte de a-ți vinde restaurantul asiatic
- Information
- 13 Mai 2019
Sondaj american privind piața vânzarilor de afaceri influențate de Covid-19
- Information
- 08 Iulie 2019
Finanțarea vânzării afacerii de către vânzător
- Information
- 20 August 2019
Cum sa crești valoarea de vânzare a afacerii
- Information
- 27 Septembrie 2019
Vânzarea afacerii și păstrarea confidențialității
- Information
- 21 Noiembrie 2019
Brokerul de afaceri pentru vânzătorul de afaceri – Descriere Job
- Information
- 06 Ianuarie 2020
Cum sa alegi un broker de afaceri potrivit
- Information
- 09 Februarie 2020
Întrebări frecvente care apar când dorim sa ne vindem afacerea.
- Information
- 18 August 2020