Vânzarea afacerii și păstrarea confidențialității

postat pe 21 Noiembrie 2019
Vânzarea afacerii și păstrarea confidențialității
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Chiar dacă unele afaceri pot beneficia de pe urma faptului că vânzarea lor este publică, pentru majoritatea companiilor, păstrarea confidențialității este foarte importantă. Vestea vânzării îi poate neliniști pe clienți, angajați sau distribuitori, ceea ce poate influența valoarea afacerii. În același timp, mulți potențiali clienți ar da înapoi dacă informații importante despre afacerea de vânzare devin publice sau sunt împărtășite cu prea multe persoane.

Un business broker te poate ajuta să păstrezi confidențialitatea din momentul în care te hotărăști să listezi afacerea spre vânzare. El poate contacta potențiali cumpărători fără să menționeze numele tău sau al companiei. Totuși, dacă te hotărăști să vinzi afacerea singur, sunt câțiva pași care trebuie urmați pentru a te asigura că nu divulgi prea multe informații.

1. Pregătește din timp un Acord de Confidențialitate (NDA)

Nu divulga informații specifice, care ar putea să divulge identitatea companiei înainte să semnezi acest acord cu potențialul cumpărător. Include o clauză care să asigure confidențialitatea ambelor părti, precum și o dată de expirare a acordului.

2. Nu dezvălui date de contact personale sau numele afacerii atunci când o listezi

Poți da aceste informații după ce se semnează Acordul de Confidențialitate. Promovează avantajele afacerii, nu numele ei.

  • Folosește un număr de telefon care nu are legătură cu tine sau cu firma. Nu e o idee bună ca potențialii cumpărători să ia legătura cu angajații tăi sau să dai competiției posibilitatea să îți recunoască numărul.
  • Creează o adresă de email care nu specifică în niciun fel numele companiei sau numele tău (exemplu: cafeneadevâAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.).
  • Folosește o căsuță poștală în locul adresei fizice a firmei.
  • Atunci când listezi afacerea pe diverse site-uri destinate transferului de afaceri, folosește cu încredere toate setările de confidențialitate care se potrivesc.

3. Precalifică potențialii cumpărători înainte să le dai informații confidențiale

Nu ezita să ceri informații despre situația lor financiară și experiența lor în domeniu. Cumpărătorii serioși se vor aștepta să soliciți aceste informații înainte să le divulgi mai multe date despre companie și vor aprecia faptul că afacerea pe care vor să o cumpere își protejează informațiile financiare sau alte date sensibile. Formulează anunțul astfel încât cumpărătorii să poată decide dacă se vor califica sau nu. Poți formula un chestionar cu informații despre ei (inclusiv situația financiară și experiența), fără să divulgi indentitatea firmei. De obicei, după prima rundă de comunicare, aproximativ 50% dintre potențialii cumpărători nu se vor califica.

4. Pregătește un Pachet Informativ (Information Memorandum) și numerotează copiile

În momentul în care califici un cumpărător și semnezi contractul de confidențialitate, oferă-i un Pachet Informativ (IM), care va conține un număr unic de identificare și o prezentare mai detaliată a firmei, inclusiv avantajele ei. Nu uita să menționezi termenii de confidențialitate și că vor exista consecințe legale dacă acești termeni sunt încălcați.

5. Obține o scrisoare de intenție (letter of intent) semnată

Divulgă întotdeauna informații în etape. Chiar dacă semnezi contractul de confidențialitate, nu ar trebui să dezvălui informații proprietare, lista de clienți, sau alte secrete până când cumpărătorul nu își demonstrează puterea de cumpărare și intenția să facă o ofertă.

6. Implică cât mai puține persoane în acest proces

E posibil să ai nevoie de câțiva angajați pentru a te asista, dar încearcă să limitezi acest număr.

7. Nu ține niciodată întâlniri la sediul afacerii

Un loc ideal ar fi la biroul brokerului de afaceri, contabilului, sau avocatului.

În timp ce urmezi acești pași, nu uita să dezvălui informații despre afacerea ta în mod strict confidențial, în etape și numai cumpărătorilor serioși. Nu va fi ușor, dar va ajuta ca procesul de vânzare să se desfășoare fără probleme.