Întrebări frecvente care apar când dorim sa ne vindem afacerea.

postat pe 18 August 2020
Întrebări frecvente care apar când dorim sa ne vindem afacerea.
Expert broker de afaceri - Adrian Țepeluș
Broker de afaceri
Adrian Țepeluș
Brașov - Romania
+40 726 308 904
adrian.tepelus@trade-x.ro

Am pregătit mai jos răspunsurile celor mai comune întrebări pe care le-ar putea avea un vânzător, atunci când decide să își transfere afacerea către un nou proprietar.

Cât durează vânzarea unei afaceri?

De obicei, întregul proces poate dura între 2 și 6 luni. Unele vânzări se pot încheia mai repede , în timp ce altele necesită chiar mai mult timp. Dacă ai toate informațiile necesare pentru începerea procesului de marketing și stabilești un preț de vânzare potrivit, procesul va fi mai rapid. S-a dovedit că avansul este un factor important pentru o vânzare rapidă. Un avans mai mic (de obicei 40% sau mai puțiin din prețul final) scurtează timpul de vânzare. Un avans rezonabil îi dovedește cumpărătorului că vânzătorul are încredere că afacerea va fi profitabilă.

De ce este finanțarea vânzătorului atât de importantă pentru vânzarea unei afaceri?

Statisticile au dovedit că un vânzător care cere toți banii odată primește, în medie, doar 70% din prețul cerut, în timp ce un vânzător care oferă finanțare primește în medie 86% din prețul solicitat. La aceasta se adaugă și dobânda pe care o poate primi când finanțează un transfer de afacere. Încă o dată, îi dovedește cumpărătorului că vânzătorul are încredere în afacerea sa.

Ce se întamplă când găsesc un cumpărător pentru afacere?

Cand un cumpărător e destul de interesat de oferta ta, îți va face o ofertă scrisă, în care va cere o revizuire detaliată a situației financiare a firmei, a contractului de închiriere și alte detalii despre afacerea de vânzare. Poți să accepți acești termeni sau poți face o contra-ofertă. Însă ia în calcul faptul că, dac, nu accepți oferta cumpărătorului, acesta se poate retrage oricând. La prima vedere, s-ar putea să nu fii mulțumit cu o anumită ofertă; e important totuși să o citești cu atenție. S-ar putea să aibă ceva minusuri, dar și plusuri demne de luat în seamă. Când ajungi la o înțelegere cu potențialul cumpărător, este important să colaborați și să lucrați împreună, într-o manieră cât mai transparentă, pe parcursul întregului proces de negociere.

Cum pot ajuta în vânzarea unei afaceri?

Un cumpărător serios va cere informații financiare care reflectă atât trecutul, cât și prezentul firmei. Cere ajutorul contabilului tău, pentru a avea toate informațiile curente disponibile. Timpul este esențial în procesul de vânzare. Dacă tranzacția nu se încheie la timp, îi oferă cumpărătorului șansa să se răzgândească sau să facă schimbări în oferta originală.

Ce pot face și ce nu pot face business brokerii?

Brokerii de afaceri sunt profesioniști în acest domeniu, ei fiind facilitatorii direcți ai vânzării cu succes a afacerii tale. Ei te pot ajuta să te hotărăști în privința prețului, pot găsi cumpărătorul potrivit, vor ajuta în procesul de negociere și în fiecare etapă a transferului, până când tranzacția se încheie. Cu toate acestea, un business broker nu-ți poate vinde afacerea la un preț supraestimat. Doar piața poate determina prețul la care afacerea ta se poate vinde.