Finanțarea vânzării afacerii de către vânzător

postat pe 20 August 2019
Finanțarea vânzării afacerii de către vânzător
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Finanțarea de catre vânzător a transferului de afacere este o practică tot mai întâlnită, fiind benefică atât pentru el, cât și pentru cumpărător. Finanțarea îi poate oferi vânzătorului posibilitatea de a alege dintr-un număr mai mare de cumpărători, precum și încheierea rapidă a vânzării, iar cumpărătorului un stimulent pentru a finaliza tranzacția.

O afacere finanțată de vânzător dovedește că acesta este convins că afacerea lui va fi profitabilă pe termen lung, ceea ce îi va permite cumpărătorului să-și plătească împrumutul. În același timp, băncile ar fi dispuse să ofere finanțări mai consistente.

Vânzătorul unei afaceri mici care oferă finanțare îi permite cumpărătorului să plătească o parte din prețul afacerii pe parcursul unui anumit interval de timp, cu dobândă. Se va redacta un Contract de Finanțare, în care se vor preciza termenii vânzării, inclusiv programul plăților și dobânda aferentă. E foarte asemănător cu un împrumut bancar, doar că în acest proces, vânzătorul este banca. Dobânda este de obicei la fel sau mai mică decât la bancă, iar termenii sunt, în mare, aceiași.

În mod obișnuit, vânzătorul poate finanța o treime până la jumătate din prețul de vânzare. Cumpărătorul face plăți lunare începând cu prima lună după încheierea tranzacției.

Conform unui sondaj din America, aproape jumătate din brokerii de afaceri au zis că peste 60% din tranzacțiile încheiate de ei au inclus finanțare din partea vânzătorului.

Iată câteva motive pentru care mulți vânzători de afaceri mici oferă finanțare:

  • pentru a-și mări numărul de potențiali cumpărători, ceea ce de obicei reduce perioada de listare a afacerii;
  • posibilitatea de a cere un preț de vânzare mai mare decât în cazul unei tranzacții cash;
  • profit adițional din dobândă;
  • perioada de încheiere a tranzacției este mai scurtă decât atunci când se lucrează cu o bancă.

Dacă te hotărăști să oferi finanțare, e important să menționezi acest lucru atunci când listezi afacerea spre vânzare, pentru a atrage mai multi potențiali cumpărători.

Bineînțeles, există și riscuri atunci când oferi finanțare. Un avans de cel puțin o treime din prețul afacerii de vânzare și colaborarea cu un consilier financiar sau un business broker pentru formularea unui contract clar definit te pot ajuta să reduci aceste riscuri.

Tipul garanției împrumutului necesar pentru finanțarea vânzătorului variază de la un caz la altul. Garanția împrumutului poate fi o garanție personală a cumpărătorului și a soțului / soției sale, ca în cazul în care plățile nu se efectuează în conformitate cu Contractul, vânzătorul îl poate exclude din afacere. Pot exista și garanții specifice, sub formă de ipoteci asupra proprietăților personale ale cumpărătorului. Pentru a te asigura că garanția ta este sigură, contractul nu are lacune și te va proteja, solicită ajutor profesional din partea unui broker.

Un alt aspect care trebuie luat în seamă este faptul că, atunci când îți finanțezi afacerea, vei rămâne legat de ea până în momentul când cumpărătorul își va plăti tot împrumutul, iar capitalul tău va fi limitat dacă apare o altă oportunitate care te-ar interesa. Pe de altă parte, oferirea finanțării poate fi benefică, dacă vrei să rămâi implicat în afacere până la un anumit punct.

Acest tip de finanțare nu este ușoară, dar dacă iei în calcul avantajele ei și te consulți cu un broker, vei ajunge la concluzia că ar putea fi o alegere bună pentru tine.