4 lucruri de luat în considerare înainte de a-ți vinde restaurantul asiatic

postat pe 13 Mai 2019
4 lucruri de luat în considerare înainte de a-ți vinde restaurantul asiatic
CTO
Marius Munteanu
Brasov
marius.munteanu@trade-x.ro

Bucătăria din Asia de Sud-Est, restaurantele cu sushi și restaurantele fusion thailandeze au crescut în popularitate de-a lungul anilor, inclusiv în România, unde această industrie este încă într-un stadiu de dezvoltare.

Înainte de a-ți lista restaurantul, află care sunt pașii esențiali în pregătirea afacerii tale pentru o tranziție corectă.

Ia în considerare strategia de ieșire 

Primul pas în orice afacere de vânzare este să te gândești serios la modul în care, în calitate de proprietar, vei părăsi business-ul. Fă-ți timp pentru a-ți stabili obiectivele personale pentru viitor și modul în care acestea vor afecta noul proprietar. Ia în considerare întrebările pe care potențialii cumpărători le vor pune pentru a înțelege modul în care va funcționa restaurantul fără prezența ta. Cel puțin, pune-ți măcar următoarele întrebări:

  • Cât de curând trebuie să ieși din afacere? Poți ajuta noul proprietar să se acomodeze?
  • Planurile tale pentru viitor depind de vânzarea restaurantului ?
  • Personalul angajat va rămâne în afacere, sub conducerea noului proprietar?
  • Ești interesat de un anumit tip de potențial cumpărător?
  • Cum va avea loc transferul de proprietate?

Aceste întrebări te vor ține pe drumul cel bun și vor ajuta potențialii cumpărători să își calibreze așteptările cu privire la modul în care afacerea va funcționa în absența ta, sub conducerea lor.

Organizează-ți documentele

Cumpărătorii vor dori să revizuiască o varietate de acte din restaurantul tău. Pe lângă furnizarea unei imagini clare a fluxului de numerar și a veniturilor anuale ale firmei, trebuie să ai pregătite documente care să prezinte condițiile de leasing, informațiile imobiliare și chiar și contractele cu furnizorii sau partenerii.

Pregătește restaurantul pentru transfer

Chiar dacă ai o locație excelentă și un restaurant asiatic profitabil, există cu siguranță îmbunătățiri care vor face ca afacerea ta să fie și mai atractivă pentru cumpărătorul potrivit. În România, procesul de vânzare durează în medie opt până la douăsprezece luni. Profită la maximum de acest timp, asigurându-te că restaurantul este în formă maximă și că vei lăsa în urmă o afacere cu adevărat profitabilă.

Pentru că bucătăria asiatică este foarte versatilă, o modalitate de a îmbunătăți performanțele unui astfel de restaurant este aceea de a prepara noi rețete, folosind ingrediente speciale, de înaltă calitate sau poți chiar să extinzi meniul, pentru a include bucătăria fusion thailandeză la modă, preparate tip sushi sau mâncare vietnameză, slab reprezentată încă în România.

Obține o evaluare a restaurantului tău

În calitate de actual proprietar, este firesc să ai o puternică legătură emoțională cu afacerea ta. Timpul, resursele și pasiunea pe care le-ai pus în afacerea ta pot crea un bias cognitiv referitor la prețul corect și justificabil pe care ar trebui să îl propui unui potențial cumpărător. În plus, evaluarea unei afaceri este o operațiune complexă, care ia în considerare atât variabile financiar-contabile, cât și indicatori calitativi. Colaborarea cu un broker profesionist te va ajuta să te asiguri că prețul de vânzare cerut este unul echitabil, fără prea mult loc de negociere.

După parcurgerea acestor pași, următoarea etapă este afișarea companiei pe diverse portaluri, pentru vânzare. Deși poți oricând să faci o listare independentă, de unul singur, probabil vei găsi acolo și restaurante asemănătoare, concurente, cu acelasi specific, scoase la vânzare de către proprietarii lor. Ca să te diferențiezi de ei, ia în considerare angajarea unui broker de afaceri. Un broker de afaceri profesionist are experiență în domeniu și se va asigura că afacerea ta este prezentată potențialilor cumpărători potriviți, ajutându-te la fiecare pas al tranzacției – de la stabilirea prețului și condițiilor de transfer, până la listare, identificarea cumpărătorilor interesați și încheierea efectivă a tranzacției.

Dacă ai citit până aici, ne face plăcere să îți spunem că avem cea mai mare rețea de brokeri din industrie, astfel încât poți fi sigur că vânzarea afacerii tale este pe mâini bune. Lasă-ne pe noi să ne ocupăm de procesul de transfer al afacerii, în timp ce tu te concentrezi asupra gestionării și creșterii companiei în lunile rămase până la exit!