Serviciul Escrow in transferul afacerilor

postat pe 07 Decembrie 2021
Serviciul Escrow in transferul afacerilor
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Până acum, am prezentat procesul de vânzare-cumpărare atât din perspectiva vânzătorului, cât și din cea a cumpărătorului. Ar trebui să fie deja evident că transferul unei afaceri este un proces lung, complex și obositor pentru toate părțile implicate. Totuși, există mai multe variante de a aborda complexitatea acestui proces, iar experiența noastră demonstrează că rețeta succesului este crearea unei rețele de suport formată din specialiști, astfel încât cele mai complexe și specifice sarcini să fie abordate în cel mai eficient și profesional mod cu putință.

Astfel, cu puțin efort, cu ajutorul unui broker de afaceri și al altor specialiști, cele două părți vor fi pregătite pentru a vinde, respectiv cumpăra afacerea. Însă, până la acest punct nu s-a realizat decât pregătirea celor două părți pentru tranzacția finală. Afacerea este încă în proprietatea vânzătorului, iar cumpărătorul așteaptă acordul final cu acesta, pentru a finaliza transferul.

Deci, după această primă fază de pregătire, urmează etapa în care are loc inspecția afacerii de către cumpărător, acceptarea acesteia și aprobarea cumpărătorului de către vânzător. Această etapă se încheie cu negocierea prețului și termenilor de transfer al afacerii.

Urmează faza finală, în care se va face transferul efectiv al afacerii, odată cu îndeplinirea obligațiilor financiare de către cumpărător. Deși pare simplă, această etapă este extraordinar de complexă, fiind necesară o Agenție Escrow, specializată în transferul de afaceri, care să funcționeze ca o punte de legătură între cele două părți implicate.

TradeX funcționează întocmai ca o astfel de Agenție Escrow pentru tranzacțiile de vânzare-cumpărare de afaceri mici și mijlocii. Servește ca un deținător neutru de fonduri și documente, reprezintă puntea de comunicare cu părțile implicate în tranzacție și facilitează închiderea acesteia. Agentul escrow asigură respectarea reglementărilor, pregătește documentele de tranzacție și declarațiile de închidere și se ocupă de detaliile administrative necesare. Serviciile de escrow pentru afaceri de vânzare protejează atât interesele cumpărătorului, cât și pe cele ale vânzătorului.

Escrow începe cu un acord scris între cumpărător, vânzător și TradeX. Toate instrucțiunile termenilor și condiților tranzacției în escrow sunt redactate și incluse în contractul de vânzare/cumpărare și anexele acestuia. Aceste instrucțiuni sunt furnizate de către vânzător și cumpărător sau reprezentanții acestora. În schimb, Business Brokerul va pune la dispoziția părților toate formularele care trebuie completate. Cumpărătorul și vânzătorul vor semna contractul de vânzare/cumpărare, iar cumpărătorul va face depunerea avansului necesar.

Cele două obiective pe care trebuie să le îndeplinească agentul escrow pentru a închide o tranzacție de transfer al unei afaceri sunt:

1. Asigurarea tuturor condiților necesare (stipulate în contractul de vânzare/cumpărare) pentru ca afacerea să funcționeze în continuare în aceleași condiții după transferul la cumpărător sunt îndeplinite. Aceasta include:

  • transferul contractelor, clienților, furnizorilor, salariaților, etc.
  • obținerea de autorizații, avize, aprobări, atestate (în funcție de necesități)
  • transferul contractelor de închiriere sau al proprietăților imobiliare necesare
  • alte condiții particulare pentru fiecare afacere (stipulate în instrucțiuni)

2. Distribuirea fondurilor autorizate de instrucțiuni, inclusiv comisioanele și alte drepturi financiare.

Prin aceasta, se elaborează centralizatorul financiar de distribuire a fondurilor - un document complex, în care sunt reglementate toate plățile făcute în avans de către vânzător, precum și plățile care trebuie efectuate de cumpărător după închiderea transferului afacerii.

Din aceste considerente, prețul negociat pentru o anumită afacere va ajunge întodeauna la vânzător cu sume adăugate și sume scăzute, în funcție de particularitățile tranzacției.

Acontul escrow se închide atunci când toate instrucțiunile cumpărătorului și vânzătorului, stipulate în contractul de vânzare/cumpărare și anexele acestuia, au fost efectuate.

Fără a avea un ofițer de escrow neutru, care să ajute ambele părți în transferul afacerii, acest proces prezintă foarte multe riscuri pentru toți actorii implicați. Din păcate, este puțin probabil ca transferul unei afaceri să se încheie amiabil și echitabil pentru ambele părți, fără suportul unei rețele de specialiști (broker, agenție de escrow, specialiști în fiscalitate și juridic).

Partenerii noștri
Image
Image
Image
Image