Oportunități de afaceri – 3 opțiuni posibile

postat pe 09 Iunie 2022
Oportunități de afaceri – 3 opțiuni posibile
Expert broker de afaceri - Adrian Țepeluș
Broker de afaceri
Adrian Țepeluș
Brașov - Romania
+40 726 308 904
adrian.tepelus@trade-x.ro

Dacă excludem sistemele de „îmbogățire rapidă” și celelalte scheme nerealiste care promit posibilități nelimitate peste noapte, există trei modalități de a începe o afacere, care au sens: start-up, cumpărarea unei francize, sau cumpărarea unei afaceri existente. Toate au argumente pro și contra, iar alegerea depinde de nevoile specifice, obiectivele și așteptările fiecărui individ.

Oportunitate de afacere - Start-up

Aceasta poate fi una dintre cele mai captivante și educative acțiuni pe care le vei experimenta. Din păcate, șansele de succes nu sunt foarte bune. De fapt, există regula de 80/80: peste 80% din start-up-uri eșuează în primii trei ani, iar 80% din cei care au trecut de trei ani, nu reușesc în următorii doi. Asta înseamnă că 96% nu reușesc să supraviețuiască în primii cinci ani; o educație destul de scumpă!

Cele mai mari piedici le pune chiar lipsa de capital. De obicei, în acest tip de business se întâmplă următoarele:

  • Veniturile sunt la aproximativ jumătate din așteptările inițiale.
  • Cheltuielile sunt mult mai mari decât s-a prevăzut.
  • Lumea nu este niciodată atât de încântată să cumpere produsele/serviciile tale, așa cum te-ai asteptat inițial, la crearea conceptului.

Desigur, există și suficiente exemple de start-up-uri care supraviețuiesc primilor 5 ani și se dezvoltă mult peste așteptări. Dacă ai de gând să începi o afacere, este esențial să planifici totul în mod corespunzător și să fii sigur că ai resursele financiare pentru a susține cheltuielile o perioadă mai lungă decât cea preconizată până la profitabilitate.

Oportunitate de afacere - Franciza

Administrarea unei francize poate fi un minunat punct de plecare pentru a lucra pe cont propriu, mai ales pentru cei care fac pasul din lumea corporatistă. Frumusețea unei francize este că îți oferă o rețetă pentru a-ți gestiona afacerea, acoperind toate activitățile zilnice pe care te poți aștepta să le întâlnești. Deși sună atrăgător, trebuie să înțelegi că potențialul de creștere este, în general, limitat.

Duse sunt zilele în care se obțineau drepturi de franciză pentru un teritoriu expansiv, cu excepția cazului în care cumperi o franciză nedovedită. De obicei, de îndată ce locația ta de franciză începe să aibă succes, francizorul va deschide locații suplimentare în apropiere. De fapt, partenerul tău devine concurentul tău.

În timp ce francizele pot fi o alegere înțeleaptă pentru unii, experiența a arătat ca achiziționarea unei locații de franciză existente poate fi o decizie mai puțin prudentă. O nouă locație seamănă foarte mult cu un start-up, cu excepția faptului că vei avea un plan de joc și materiale de susținere. Atunci când analizezi o franciză, este înțelept să investighezi toate aspectele ei, mai ales prin discuții cu operatorii existenți ai francizei care te interesează.

Ține cont de faptul că agenda francizorului este să îți vândă o franciză. Desigur, dorește ca tu să reușesti, dar deschiderea de noi locații este obiectivul lui corporativ. Astfel, relația ta cu francizorul este crucială. Dacă nu ai încredere totală în relația cu el, atunci trebuie să te gândești cu atenție dacă îl dorești sau nu ca partener în acest proiect. Este totuși important pentru tine să faci propriile cercetări, pentru a te asigura că ești capabil să conduci afacerea, dar și că atât piața, cât și locația sunt corecte.

Oportunitate de afacere - Cumpărarea unei afaceri existente

Cumpărarea unei întreprinderi aflate în curs de dezvoltare îți va oferi beneficii care nu sunt disponibile nici în faza de start-up, nici la cumpărarea unei francize (cu excepția unei revânzări a acesteia). Cu o afacere la cheie, vei avea:

  • informații financiare despre activitatea din trecut
  • o infrastructură integrată (angajați, clienți, furnizori)
  • flux de numerar imediat.

În timp ce toate acestea par minunate, prețul unei astfel de afaceri de vânzare s-ar putea să fie mai mare. Chiar și așa, atunci când este vorba de a face o investiție, obiectivul este luarea unei decizii prudente pe termen lung, bazatându-te pe date concrete. O afacere existentă îți oferă posibilitatea reală de creștere organică. În plus, vei negocia direct cu vânzătorul și puteti ajunge la o înțelegere care îți va permite să achiziționezi afacerea pentru mai puțin decât te-ai aștepta (poate chiar prin finanțarea unei porțiuni a prețului de către vânzător sau de către o bancă).

Indiferent de ce drum alegi să urmezi, cel mai important lucru este să faci ceva! Toată lumea știe că, dacă nu ai o funcție de conducere în cadrul unei companii, pur și simplu nu poți să ajungi la o situație financiară bună, doar lucrând pentru altcineva. Chiar dacă ești un executiv cu un pachet de compensații atrăgător, un trimestru dificil al companiei te poate pune ușor în șomaj.

Pentru mulți, deținerea unei afaceri este un vis. Pentru unii, va deveni realitate. Destinul tău este în mâinile tale. Indiferent dacă alegi să începi o afacere, o franciză, sau să preiei o afacere existentă, acest lucru este realizabil. Depinde numai de tine!

Partenerii noștri
Image
Image
Image
Image