8 sfaturi înainte de cumpărarea unei afaceri

postat pe 07 Februarie 2022
Afacere la cheie vs start-up
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Contrar a ceea ce mulți știu, există de fapt două căi principale pentru a deveni proprietar al unei afaceri: să pornești de la zero sau să cumperi o afacere la cheie. Ambele necesită ore lungi și grele de muncă. Dar cumpărarea unei afaceri existente de la un antreprenor care se retrage înseamnă că nu trebuie să începi de la zero – și are avantaje distincte față de un start-up.

Chiar dacă o astfel de investiție se poate să nu pară la fel de atractivă precum clădirea propriului imperiu de software, întreprinderile existente pot produce venituri considerabile, oferind noilor proprietari șansa de a prelua un concept testat și o bază de clienți deja înființată.

Dacă te gândești să cumperi o afacere, iată câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere.

1. Cercetare, cercetare, cercetare

Ce fel de afacere vrei să cumperi? Dacă ai deja o companie, se suprapune cu tipul de afacere pe care intenționezi să o preiei? Cum ar putea experiența ta profesională să îți ofere un avantaj? Înainte de a lua o decizie, studiază industria respectivă pentru a învăța cât de mult poți despre ea. Participă la târguri comerciale, discută cu tipurile de persoane care vor fi viitori tai clienți. Caută concurenții – află nu doar ce au realizat până acum, ci și potențialele direcții în care vor evolua în viitor.

2. Conectează-te cu persoane potrivite

Odată ce ai stabilit tipul de afacere pe care o dorești, va trebui să găsești proprietarii care sunt gata să vândă. În timp ce listele online cu afaceri de vânzare sunt un bun loc pentru a începe, de multe ori un potențial vânzător poate proveni din contactele tale cu industria sau din relația cu un broker de afaceri. Nu uita că nu toate afacerile de vânzare sunt expuse online, dar un business broker poate obține o listă completă a acestora.

3. Fă o analiză profundată a afacerii

Înainte de a cumpăra, trebuie să știi pe ce cheltuiești banii. Inspectează cu meticulozitate actele firmei și înregistrările acesteia pentru a descoperi eventualele litigii, posibile audituri fiscale sau evenimente decontate pe asigurare. Urmărește orice pistă până la capăt. De asemenea, ar trebui să cauți orice garanții existente. Dacă societatea pe care dorești să o cumperi este un SRL, examinează certificatele de evaluare a performanțelor firmei. Cere consilierilor tăi să confirme că afacerea este verificată integral înainte de a face acest pas. Aceasta poate fi o provocare dificilă, dar nu trebuie să pornești singur la drum. Un business broker sau o echipă de profesioniști (avocat, contabil, notar, etc.) îți pot fi din nou de mare ajutor.

4. Cunoaște potențialii clienți și concurenți

Nu ai vrea să cumperi un magazin alimentar, de exemplu, într-un oraș cu alte 100 de magazine alimentare. Acesta este un exemplu evident, dar a înțelege cât de competitivă (sau suprasaturată) este piața ta nu este întotdeauna ușor. Așadar, aruncă o privire analitică și examinează clienții care există deja. De ce sunt clienții fideli ai afacerii? Le plac produsele sau serviciile acesteia? Sau sunt prieteni cu proprietarii actuali? Dacă da, vor rămâne alături de companie și după ce prietenii lor se pensionează? De ce merită această afacere banii tăi? Răspunsurile le afli printr-o analiză SWOT!

5. Fii gata să adaugi valoare – chiar și unei afaceri de succes

Dacă intenționezi să cumperi o companie deoarece dorești să fii propriul tău șef, dar nu ai în vedere nicio schimbare post-transfer, atunci orientează-te către alt tip de investiții. Dacă tot ce faci este să supraviețuiesti, atunci ai încă un șef: banca și impozitele. Înainte de a cumpăra, fă-ți un plan pentru a extinde afacerea într-o nouă direcție sau pentru a intra pe noi piețe, de exemplu. Doar așa vei primi o compensație a eforturilor tale. Acesta poate fi și un avantaj; mulți vânzători doresc să vândă unei persoane cu valori, speranțe și visuri asemănătoare. Lasă-i să vadă că tu ești acea persoană.

6. Împrietenește-te cu vânzătorul

În timp ce firmele cu capital privat adună în ultimii ani mai multe întreprinderi mici, potențialii cumpărători individuali ar putea avea un avantaj; mulți vânzători și mai ales cei care doresc să se pensioneze doresc să vândă, așa cum spuneam și la punctul 5, unei persoane cu valori, speranțe și visuri asemănătoare. Dacă proprietarul inițial a dedicat 20 de ani din viață afacerii, asigură-l că munca sa va fi pe mâini bune pentru următorii 20 de ani.

7. Transferul afacerii este un proces. Fii răbdător!

Cumpărarea unei afaceri este similară cu achiziția unei locuințe, doar că procesul în sine este ceva mai complex. Pentru a finaliza tranzacția, ai mulți pași de care trebuie să ții cont și multe documente de urmărit. Agenția escrow cu care lucrezi va face lumină în tot acest proces și va furniza documentele necesare, urmărind o încheiere amiabilă pentru toate părțile implicate.

8. Elaborează un plan pe 100 de zile

Fă un plan pentru primele 100 de zile după preluarea afacerii și fii gata să îl pui în aplicare. Amintește-ți întotdeauna: dacă nu cauți noi modalități de a crește, concurenții tăi o vor face. Deci, primele câteva luni în noua afacere sunt cele care contează.

Toate aceste 8 puncte necesită o doză de efort și cunoștințe specifice. Pentru că aceste lucruri noi pot fi copleșitoare pentru tine, nu ezita să soliciți un ajutor calificat. Un broker de afaceri are cunoștințele necesare și este plătit în comision de succes, deci numai atunci când ai cumpărat afacerea pe care o dorești. Procesul de cumpărare a unei afaceri va fi mult mai ușor de gestionat cu ajutorul unui broker, care te va salva de probleme și va reduce pe cât posibil cheltuielile asociate transferului.

Partenerii noștri
Image
Image
Image
Image