Piața transferurilor de afaceri pentru IMM-uri. Ce vine după pandemie?

postat pe 28 Octombrie 2021
Piața transferurilor de afaceri pentru IMM-uri. Ce vine după pandemie?
Broker de afaceri
Vlad Crisan
Cluj-Napoca - Romania
+40 741 036 187
vlad.crisan@trade-x.ro

La fel ca orice alt domeniu al vieții economice, tranzacțiile de vânzare/cumpărare de afaceri mici și mijlocii au fost, sunt și vor fi afectate de schimbările produse pe fondul pandemiei de coronavirus. 

Dacă înainte de luna martie a acestui an modul în care se desfășura procesul de transfer al unei afaceri de la un proprietar la altul era destul de clar, chiar și pe o piață incipientă, precum România, pandemia a schimbat multe dintre variabilele implicate în acest proces. Spre exemplu, evaluarea unei întreprinderi pentru a stabili un preț corect de vânzare ia în calcul indicatorii economici relevanți pentru ultimii ani de activitate, însă lock down-ul impus în această primăvară ar altera negreșit valorile EBITDA sau modul în care se face evaluarea afacerilor de vânzare

Partenerii noștri de la Transeo (Belgia) au demarat un sondaj internațional în rândul membrilor rețelei de transfer de afaceri pe care o coordonează, iar rezultatele întăresc previziunile înaintate de analiștii economici la debutul pandemiei. 

Spre exemplu, dintre toți respondenții chestionarului, majoritatea (66.7%) înclină balanța către o scădere de cel puțin 25% a numărului de tranzacții internaționale care vizează vânzarea și cumpărarea de IMM-uri. Partea optimistă a situației arată însă că impactul profund se va vedea mai degrabă la nivel internațional, piețele locale rămânând în continuare active, chiar dacă modul de transfer în sine poate suferi modificări.

În ceea ce privește evaluarea întreprinderilor, deja se vehiculează o nouă metodă de calcul, care să ia în considerare și implicațiile crizei generate de pandemia de coronavirus. EBITDAC - Earning Before Interests, Taxes, Depreciations, Amortization and Coronavirus - este un nou indicator, o metodă de calcul extraordinară, pentru vremurile extraordinare pe care le trăim. Din fericire, aceiași experți în transferul de afaceri pentru IMM-uri apreciază faptul că evaluarea afacerilor ar putea reveni la normal în 2021, în sensul că majoritatea sectoarelor de business vor reporni, iar afacerile își pot relua activitatea și, prin urmare, cash flow-ul.

Totuși, cum analizăm o afacere care a trecut prin pandemia de coronaviroză? Câteva sugestii ar fi excluderea anului 2020 din calcule, însă aceasta nu este neapărat cartea câștigătoare pentru orice business. Din contră, evaluatorii trebuie să ia în considerare locul afacerii pe care o analizează în ecosistemul general al domeniului de activitate. Spre exemplu, HoReCa și construcțiile sunt două piețe economice puternic afectate de măsurile de distanțare socială, situație care trebuie obligatoriu luată în calcul la evaluarea unei astfel de afaceri. Un exemplu contrar sunt serviciile de livrări la domiciliu, care au cunoscut un adevărat reviriment în perioada pandemiei. În ambele situații, lunile martie-iunie au fost atipice, indiferent dacă impactul a fost unul pozitiv sau negativ.

Din punct de vedere legal, studiul antecitat a arătat cu claritate faptul că noul context socio-economic generează modificări în modul în care se încheie contractele de transfer de afaceri și că deja există (și vor exista) clauze speciale, inexistente înainte de pandemie. Spre exemplu, clauza MAC (Material Adverse Change) permite părților să se retragă din tranzacție, dacă apare un eveniment extern, cu potențial dăunător pentru afacerea care se tranzacționează. De asemenea, forța majoră, o clauză de cele mai multe ori ignorată până acum, capătă o nouă importanță în contextul instabilității economice care încă permează mediul de business.

În fine, este important să nu ne scape din vedere faptul că o afacere profitabilă înainte de pandemie are toate șansele să redevină profitabilă într-un timp scurt. Este important însă ca vânzătorii, cumpărătorii, brokerii de afaceri și consilierii lor să analizeze situația, luând în calcul impactul crizei, nu ignorându-l. Un due diligence efectuat în profunzime va scoate la iveală adevăratele posibilități ale oricărei afaceri. Adaptarea indicatorului EBITDA, astfel încât influența pandemiei să fie vizibilă și controlabilă în viitor este, de asemenea, de ajutor. Nu în ultimul rând, contractele tip pentru transferul de afaceri mici și mijlocii devin învechite, pe măsură ce întreaga piață se mulează pe o nouă normalitate. De aceea, și ele trebuie adaptate, astfel încât interesele tuturor jucătorilor să fie protejate chiar și în fața unui context global nefavorabil. 

Partenerii noștri
Image
Image
Image
Image