Start-up sau business gata consolidat?

postat pe 09 Octombrie 2022
Start-up sau business gata consolidat?
COO
Dan Crivat
Brașov
dan.crivat@trade-x.ro

Ce să aleg ca antreprenor începător?

Noi nu vrem să-ți vindem iluzii - de aceea, îți vom spune adevărul. A începe de la zero este dificil în orice domeniu, cu atât mai mult în business, unde există un grad mare de volatilitate și multe probleme pe care le poți întâmpina, mai ales ca antreprenor fără experiență.

Știai că, potrivit datelor ANRC, peste 100.000 firme se nasc și mor în fiecare an? Mai mult, conform aceleiași surse, față de alte companii similare din UE, IMM-urile din România au o rată de supraviețuire a start-up-urilor foarte scăzută: 75% din start-up-uri nu trec de primul an, în timp ce aproximativ 60% nu supraviețuiesc celui de-al doilea an de activitate.

Nu sună foarte promițător, nu-i așa?

De ce eșuează Programul Start-up?

În teorie, programul Start-Up pare avantajos, chiar promițător, fiind o alternativă la care apelează majoritatea întreprinzătorilor. Totuși, de ce eșuează 96% din firmele înființate prin acest program în primii 5 ani de activitate?

Motivele sunt multiple, dar cel mai important dintre acestea este lipsa de capital. Afacerile la început de drum nu reușesc să genereze veniturile anticipate, cheltuielile sunt mai mari decât încasările, iar obținerea vizibilității pe piață este dificilă în lipsa unui nume de brand cunoscut. Gradul de încredere pe care oamenii sunt dispuși să-l aloce serviciilor și produselor tale scade în lipsa unei identități bine definite.

Care sunt alternativele? Există soluții pentru ca tu să nu faci parte din aceste statistici? Sigur că da!

Spune nu start-up – meriți un start mai bun

Vânzarea, cumpărarea şi transferul de afaceri vor face parte inevitabil din peisajul economic viitor al României. Este o schimbare pe care deja o cunoaștem și o anticipăm - de ce să nu te pregătești încă de pe acum? Dacă alegi varianta achiziționării unei afaceri de vânzare deja stabilite pe piață, poți elimina o mare parte din riscurile asociate unui start-up.

Avantaje business gata creat vs. start-up

#1 Faci profit din prima zi

Cumpărarea unei afaceri existente îți permite să încasezi bani imediat. Pentru că are deja o bază solidă de clienți pe care tu doar o preiei, ea îți va aduce profit din prima zi. Nu același lucru poate fi spus și despre un start-up. Afacerile noi necesită mai multe fonduri de început, greu de obținut, pentru a acoperi cheltuielile cu echipamentele, forța de muncă, spațiul, marketing, atragerea de lead-uri, atragerea și fidelizarea clienților etc.. De asemenea, sumele necesare pentru a pune pe picioare un start-up sunt mai mari față de posibilitatea de recuperare a investiției în primele luni de activitate.

#2 O investiție pe termen lung

O afacere existentă îți aduce o serie de beneficii pe care nu ți le poate oferi un start-up. Ea vine la pachet cu o întreagă infrastructură, de la proceduri și sisteme de lucru la resurse tehnologice (dotări și echipamente), până la resursa umană (angajați și furnizori). În plus, o afacere existentă îți aduce și o serie de beneficii simbolice – reputație pe piață și un grad ridicat de încredere din partea clienților.

Această bază consacrată de consumatori fideli este foarte valoroasă pentru că îți permite să crești imediat în business alături de ei – nu trebuie să-i convingi sau să îi atragi, nu trebuie să investești masiv în marketing sau în poziționare, ceea ce nu putem spune și despre un start-up. Tocmai de aceea, o afacere la cheie îți oferă cea mai sigură creștere pe piață.

Ai putea crede că achiziționarea unei afaceri existente este dezavantajoasă, pentru că investiția inițială este într-adevăr mai mare decât în cazul unui start-up. Însă, dacă luăm în considerare argumentele de mai sus, o putem vedea ca pe o investiție pe termen lung. Mai mult, este mai ușor să obții finanțare pentru a cumpăra o afacere existentă decât pentru a începe una nouă.

#3 Pătrunzi mai ușor în mediul de business....dar ești în continuare propriul șef!

Mulți antreprenori la început de drum sunt de părere că singura modalitate prin care pot pătrunde în mediul de afaceri este să înceapă de la zero, pe cont propriu sau apelând la un program de tipul start-up. Însă, mii de întreprinderi mici se închid anual pentru că proprietarii se pensionează sau caută alte provocări. De ce să nu fii tu cel care preia una dintre ele?

În continuare vei fi propriul tău șef, vei deține o afacere consacrată, funcțională. Vei putea să iei calea antreprenoriatului cu mai puține riscuri sau emoții – odată cu achiziția, vei avea acces la informațiile financiare despre activitatea din trecut a firmei și vei putea să-ți setezi, dar și să-ți îndeplinești mai ușor obiectivele de business.

#4 Minimizezi riscurile

Conform datelor furnizate de comisia Europeană, rata de succes a transferurilor de afaceri este mai mare decât cea a întreprinderilor nou înființate. Societățile existente mențin în medie cinci locuri de muncă, în timp ce o întreprindere nou înființată generează în medie două locuri de muncă.

Multe programe încurajează crearea de noi afaceri - dar o mare parte dintre acestea nu sunt gândite pe termen lung. Un business de sine stătător poate fi extins mai rapid, creează mai ușor locuri de muncă, având deja o echipă și un concept testat, pe care tu, la o afacere la cheie doar îl dezvolți.

Ce implică, mai exact, transferul de afaceri?

Pe scurt, este un transfer al dreptului de proprietate asupra unei activități către o altă persoană, care va asigura în continuare existența comercială a activității respective. Să zicem că ești pasionat de gătit - în loc să-ți deschizi propriul restaurant, preiei un business în domeniul restaurantelor cu tot ce implică acesta (locație, echipă, clienți, flux de lucru etc.).

Într-un transfer de afaceri sunt implicate patru părți importante – vânzătorul, cumpărătorul, consilierii acestora și instituțiile financiare. Transferul de afaceri trebuie văzut ca o etapă esențială din ciclul de viață al oricărei firme, indiferent de mărimea ei.

El implică aspecte juridice complexe, de la evaluarea afacerii până la găsirea unui nou proprietar și transferul managementului societății.

Start!

Probabil că în acest punct începe să te tenteze ideea de transfer de afaceri, însă te întrebi dacă ești pregătit. Simplul fapt că te-ai documentat și ai ajuns până aici cu lectura te aduce deja cu un pas înaintea altor întreprinzători la început de drum.

Meriți un start mai bun decât start-up – primul pas începe aici!