Idei de afaceri online- cum să-ți deschizi un magazin online

postat pe 12 Ianuarie 2021
cum să-ți deschizi un magazin online
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Cel mai important moment pe care trebuie să-l urmărești este acela în care treci la acțiune; acțiunea de a-ți deschide/crea propriul magazin online! Nu vreau să subestimez rolul etapei de analiză și bugetare, dar etapa a doua, când începi să creezi, să construiești fiecare pilon al noului tău magazin e-commerce te duce într-un nivel de energie care te va hrăni mult timp în această aventură antreprenorială. Și totul, plecând doar de la o idee de afacere online!

Acest articol  cuprinde informații generale, dar structurate după pașii pe care i-au urmat cei care au trecut de la ideea de afacere la un magazin online funcțional. Am vorbit cu câțiva proprietari de magazine e-commerce, unele mai mici, altele cu rulaje mari și expunere internațională și voi rezuma experiența lor inițială în câțiva pași prezentați pe scurt.

Am amintit de o primă etapă, de analiză, research și bugetare. Este esențială pentru trecerea de la ideație la startul cu succes al activității și producerea de efecte. Dacă ai cunoștințe, prieteni care au deja un magazin online poți aduna de la ei informații dar, te sfătuiesc să filtrezi aspectele subiective – ceea ce poate fi dificil. Internetul este o sursă majoră de informare și îți va genera un volum impresionant de date pe care va trebui să le sortezi. Ai însă acces la rapoarte, statistici documentate, cursuri intensive de la cei care au pus lupa pe domeniul comerțului online și au creat comunități profesionale (vezi GpeC sau ARMO).

Procesul efectiv de creare sau deschidere a magazinului tău online te va purta prin domenii și etape diferite, de cele mai multe ori fiind imposibil să le parcurgi singur. Dacă nu ai un asociat, o echipă cu care să pornești, ia în calcul colaborările cu freelanceri sau agenții specializate și prinde-le în bugetul inițial de cheltuieli, pentru a evita burn-out-ul.

Partea tehnică – ce platformă alegi (există platforme online gratuite – open- source, sau care îți pot găzdui magazinul online contra unei sume rezonabile – SaaS -, ceea ce poate fi varianta ideală la început de drum), procese SEO, integrări API, securitate, etc. poate fi abordată doar de tine, dacă ai abilități specifice dar, pe termen lung îți recomand să atragi în echipă un specialist. Există și magazine online create pe platforme unice, construite de la zero și personalizate pe tiparul planului de afacere. Este varianta câștigătoare pe termen lung, dar ai nevoie de la început de specialiști IT și capital de lucru.

Partea de business – plan de afacere, profilul clientului (în funcție de produsele pe care dorești să le comercializezi), Minimum Viable Product (valizează-ți ideea de afacere online, prin feedbackul primilor clienți față de produsele pe care le-ai oferit și recalibrează oferta), planificarea și sistemul de management presupun de cele mai multe ori un efort de învățare și educare pe care, dacă ești autodidact, îl poți parcurge singur.

Partea operațională – orice idee de afacere online - magazin online are nevoie de rezervarea și cumpărarea unui domeniu (cu extensiile .ro, .net, .eu, .com, .shop etc.) în funcție de piața pe care vrei să activezi, de o structură de livrare eficientă (depozit personal sau dropshipping), de marketing online și un customer service excelent. Îți recomand să privești de la început acești piloni esențiali pentru afacerea ta online-magazin online drept investiție strategică și nu drept o cheltuială împovărătoare.

Conform Raportului E-Commerce România 2021, realizat de GPeC, sectorul e-commerce este în continuă creștere și prezintă un potențial de dezvoltare considerabil și în anii următori. Așadar, dacă prinzi curaj și dorești să îți deschizi un magazin online, ai oportunitatea de a te diferenția pe o piață autohtonă încă permisivă și atractivă.

Un magazin e-commerce poate fi deschis ca variantă online a unui magazin fizic, în care ai explorat deja nevoile clienților, feedbackul și preocupările lor, așa cum a procedat prietena mea Diana, a cărei poveste am amintit-o în acest articol despre ideile de afaceri online. Reprezintă încă o afacere dintre cele care pot fi începute cu un capital inițial mic, dar sfatul meu este să ai o strategie de dezvoltare pregătită pentru a te remarca pe această piață extrem de competitivă.

Dacă bugetul de investiție este unul consistent, poți adopta soluțiile de tip „premium” pentru fiecare punct din planul de afacere: platformă și website propriu, contracte exclusive cu anumiți furnizori, marcă înregistrată pentru anumite produse, contracte cu agenții de marketing online.

O altă variantă ar putea fi o afacere de vânzare, achiziționarea unui magazin online care deja funcționează și generează profit, caz în care vei ajunge direct în etapa de maturitate, sărind peste emoțiile, îndoielile și tensiunea specifice startului.