Idei de afaceri cu bani puțini, pe care le poți dezvolta de oriunde
Modul în care muncim s-a schimbat radical în ultimii ani, odată cu popularizarea muncii la distanță și accesibilitatea tot mai crescută la internet de mare viteză și tehnologii colaborative. Așadar, nu e de mirare că tot mai mulți profesioniști se îndreaptă către munca independentă - sau freelancing - care nu mai ține cont de granițele terestre și nici de necesitatea desfășurării activității într-un birou.
Tipul acesta de afacere necesită totuși o investiție masivă. Nu în active, nu în pasive, nu în sedii sau materii prime, nici în angajați și contracte, ci în antreprenorul însuși. Dacă alegi să lucrezi ca freelancer, afacerea ta va fi sinonimă cu tine. Tu ești expertul, clienții tăi vor comunica direct cu tine, tu le vei furniza serviciile de care au nevoie, așa că responsabilitatea reușitei îți aparține în mod exclusiv. Evident, ca să te poți ridica la înălțimea așteptărilor, este nevoie să fii un adevărat profesionist, să nu faci lucrurile pe jumătate și să menții în permanență activ network-ul de clienți pe care ți-l creezi în timp.
Investiția
După cum spuneam mai sus, investiția principală va fi cea în educația ta. Pentru că, cel mai probabil, nu te vei putea baza pe colegi, pentru a rezolva împreună sarcinile mai dificile sau mai puțin plăcute, trebuie să fii mereu la curent cu tendințele și noutățile industriei tale.
Apoi, în funcție de ce fel de servicii oferi, este posibil să fie nevoie să achiziționezi diverse produse sau licențe digitale. Spre exemplu, dacă realizezi design grafic, vei avea nevoie de licențe software și dispozitive specifice acestei activități. Dacă ești programator, va trebui să investești într-un computer performant și în software-urile de programare pe care le folosești. Dacă ești copywriter, treaba e mai simplă - ai nevoie doar de un laptop și multe surse de inspirație :)
Variantele sunt nenumărate, însă sfatul nostru este să nu te avânți către echipamente foarte scumpe sau care nu îți sunt absolut necesare la început. Mai degrabă, asigură-ți condițiile optime pentru a-ți desfășura în mod profesionist activitatea, apoi investește profitul pe care îl obții în achiziționarea acelor produse nice to have. Cu alte cuvinte, la fel ca în orice alt business, scalează! Nu porni la drum cu tone de echipament sau zeci de licențe scumpe și niciun client. Vei pierde bani, iar timpul necesar pentru a-ți recupera investiția va crește considerabil.
Apoi, trebuie să iei în calcul modalitatea de organizare juridică pentru care optezi. Desigur, pentru freelancing, cea mai accesibilă metodă, care nici nu implică mari bătăi de cap legale și contabile, este înscrierea pe diverse platforme specializate, cum ar fi Upwork, Fiverr, Freelancer.com sau Dribble. Totuși, dacă te vei orienta strict către piața din România, îți recomandăm să îți faci un PFA sau SRL, astfel încât să ai posibilitatea de a factura serviciile oferite. De asemenea este important să identifici și să explorezi cât mai multe afaceri asemănătoare profitabile, sau poți studia și listele cu afaceri de vânzare, pentru inspirația ta și pentru a vedea idei de afaceri la care încă nu te-ai gândit.
Afaceri mici cu bani puțini în pandemie?
După cum probabil intuiești deja, genul acesta de activitate este parcă făcută special pentru situații precum pandemia de coronavirus. Nu numai că distanțarea socială nu va fi niciodată o problemă, dar ai posibilitatea de a lucra de oriunde, pentru clienți din toată lumea. În plus, criza financiară către care ne îndreptăm rapid va pune suficiente firme în poziția de a renunța la angajați care nu sunt absolut esențiali, căutând modalități de externalizare a unei părți dintre serviciile necesare. Aici intervii tu - pentru un preț semnificativ mai mic decât cel al unui angajat full time, companiile obțin ceea ce au nevoie și își pot desfășura în continuare activitatea.
Exemple de freelanceri din România: Daily Travel Pill, Andreea Verde, Yanna Zosmer
Concluzia: ce să iei în considerare dacă vrei să deschizi o afacere cu bani puțini, pe care s-o poți dezvolta de oriunde
Dacă ne întrebi pe noi, principalul lucru de ținut minte atunci când vrei să intri în lumea creativă a freelancing-ului este acela că e musai să te orientezi către ceea ce îți place să faci și către un domeniu pe care îl cunoști în profunzime. Nu are rost să lucrezi independent într-un domeniu care îți provoacă frustrare!
Idei de afaceri cu fonduri europene și sănătate multă
- Information
- 20 Iunie 2017
Idee de afaceri în educație. Cum să dezvolți un business profitabil în 2020
- Information
- 04 Septembrie 2017
Idei de afaceri mici. Cum să ai o afacere în educație, care să funcționeze și în 2020
- Information
- 16 Noiembrie 2017
Idei de afaceri cu bani puțini. Firmă de curățenie out-of-the-box
- Information
- 03 Ianuarie 2018
Idei de afaceri profitabile. Cum să organizezi evenimente în 2020
- Information
- 06 Martie 2018
Idei de afaceri la țară. De ce să-ți deschizi o pensiune agroturistică sau o fermă turistică?
- Information
- 27 Iunie 2018
Idei de afaceri cu bani puțini. Glamping - noul trend în materie de turism non-formal
- Information
- 07 Septembrie 2018
Idei de afaceri la țară. Cum să-ți faci o cultură ecologică de fructe de pădure
- Information
- 05 Decembrie 2018