Idei de afaceri cu bani puțini. Glamping - noul trend în materie de turism non-formal

postat pe 07 Septembrie 2018
Glamping - noul trend în materie de turism non-formal
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Am mai scris pe aici că potențialul turistic al României este extraordinar, dar, mai ales, extraordinar de sub-exploatat. În acest domeniu, o variantă super prietenoasă de a implementa idei de afaceri cu bani puțini este aceea de a-ți deschide un glamping. Adică un camping presărat cu puțin glam :)

Glamping

Din seria turismul altfel, înființarea unui glamping este o idee de afacere care poate fi pornită cu un buget relativ restrâns și este potrivită inclusiv în contextul distanțării sociale. 

Ce este glamping-ul și de ce se încadrează printre ideile de afaceri cu bani puțini?

Deși multă lume și-ar dori să încerce experiența dormitului la cort - camping, confortul limitat îi sperie pe majoritatea oamenilor. Până la urmă, nu oricine se relaxează atunci când pleacă în concediu cu izoprenul în spate și locuiește câteva zile fără toaletă amenajată și mâncând conserve încălzite la primus. Soluția pentru lipsa de confort asociată camping-ului tradițional este chiar glamping-ul, care îmbină într-un mod deosebit atmosfera boemă a cortului cu facilitățile oferite de cazările tradiționale. În plus, corturile speciale pentru glamping sunt deosebit de fotogenice, astfel încât promovarea afacerii va merge de la sine :)

Investiția necesară într-o idee de afaceri cu bani puțini

Prima condiție pentru a implementa cu succes o asemenea idee de afacere este alegerea locației. Fie că ești un antreprenor care are deja un teren într-o zonă turistică sau pitorească, fie că dorești să achiziționezi un spațiu în care să-ți deschizi un glamping, trebuie să ții cont de faptul că turiștii care vor alege o astfel de opțiune de cazare nu doresc să petreacă tot concediul în cort. Așadar, trebuie să alegi un loc care să ofere posibilități de petrecere a timpului: activități în natură, ateliere, sau, dacă ești la mare, o stațiune vibrantă, precum Vama Veche, unde distracția nu se oprește niciodată. În plus, camping-urile sunt și ele reglementate legal și, dacă vrei să ai un domeniu de patru stele, trebuie să calculezi spațiul astfel încât să asiguri cel puțin 100 de metri pătrați pentru fiecare cort. 

Apoi, va trebui să îți aloci un buget pentru corturi. Deși nu sunt neapărat scumpe (prețurile pornesc de la 100 de dolari și pot urca și până la 1000 de dolari), astfel de conturi au nevoie de mobilier. O simplă saltea nu mai este suficientă :) 

La fel, va trebui să le asiguri turiștilor un spațiu de toaletă, o bucătărie generoasă și spații de relaxare și recreere în interiorul glamping-ului. Toate aceste facilități trebuie bugetate, dacă te hotărăști să pui în practică o asemenea idee de afacere.

Partea bună este că, dacă bugetul o permite, ai opțiunea de a cumpăra un camping sau o pensiune deja existente, cărora doar să le adaugi componenta de glamping. Această strategie te salvează de alergătura după cel puțin o parte dintre autorizațiile necesare. 

Exemple din România: Ursa Mică Glamping Resort (Argeș), Sandalandala (Vama Veche), Green Camp (jud. Buzău), Hotelul de Bumbac (jud. Maramureș). 

Concluzia? 

Deși turismul este una dintre industriile puternic afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus, iată că există idei de afaceri cu bani puțini, care funcționează și într-o astfel de minunată lume nouă. În funcție de buget, zonă și preferințe, fiecare antreprenor poate decide care idee i se potrivește și câți bani dorește să investească. 

Totuși, trebuie să reiterăm aici crezul nostru: să cumperi o afacere care deja există e mai ușor decât să începi de la zero. Așadar, dragi antreprenori, dacă vă surâde vreuna dintre ideile de afaceri prezentate în această secțiune, vă recomandăm să aruncați un ochi în pagina cu afaceri de vânzare, poate găsiți acolo un start mai bun decât un start-up. 

Succes!