Idei de afaceri la țară. De ce să-ți deschizi o pensiune agroturistică sau o fermă turistică?
Doar pentru că viața noastră se învârte din ce în ce mai mult în jurul noțiunii de coronavirus, nu înseamnă că economia stă pe loc sau că spiritul antreprenorial este mort. Dimpotrivă, există încă multe variante pentru a porni o afacere faină, care să se dovedească funcțională chiar și în contextul unei lumi aflată sub semnul celei mai recente pandemii.
În cele ce urmează, îți prezentăm o idee de afacere la țară, pe care o considerăm câștigătoare mai ales prin caracterul inovator și adaptabilitatea la măsurile de distanțare socială.
Idei de afaceri la țară. Pensiune agroturistică (cu grădină și/sau fermă)
Ținând cont de faptul că IMM-urile din zona Delta Dunării au la dispoziție 4,39 de milioane de euro prin PNDR 2020, destinați dezvoltării afacerilor locale, nu trebuie să aducem prea multe argumente în favoarea unui astfel de demers turistic. Delta Dunării este însă doar una dintre oportunitățile de agroturism pe care le oferă România. Maramureș, Bucovina, Banat, Moldova, Oltenia, Transilvania sau Muntenia - toate regiunile țării se mândresc cu locuri frumoase, unde s-a născut veșnicia. Așadar, resursa primă a agroturismului - mediul rural - se regăsește din plin. Fonduri europene dedicate agroturismului încă se acordă, prin PNDR 2014-2020; în plus, pentru astfel de demersuri, se pot obține și credit bancare. Există, deci suficiente opțiuni de finanțare.
Pe lângă asta, experiența noastră arată că pe piață sunt suficiente pensiuni de vânzare, care sunt deja construite și funcționează în mediul rural. Deci, pentru antreprenorii care dispun de capital financiar, cumpărarea unei afaceri la cheie este o opțiune viabilă. Desigur, noul proprietar al afacerii are posibilitatea de a modifica pensiunea și serviciile pe care le oferă după bunul plac, având în spate avantajul unui istoric de clienți și eventual, un brand deja cunoscut și înregistrat pe diverse platforme turistice.
De ce agroturism și nu pensiune la mare sau pe Valea Prahovei?
Studiile europene arată că turismul rural se dezvoltă cu mai mare rapiditate chiar și decât turismul internațional. Deși românii nu sunt neapărat campioni la acest capitol, străinii care ajung în țara noastră sunt cu siguranță porniți la vânătoare de experiențe locale, pe care pensiunile agroturistice le oferă din plin: culesul fructelor și al legumelor, îngrijirea animalelor din gospodărie, drumeții, echitație, șezători - per ansamblu, un trai „ca pe vremuri”. Combinația dintre confortul oferit de lumea modernă cu ancestralitatea obiceiurilor tradiționale nu poate fi decât o rețetă câștigătoare, mai ales într-o perioadă în care România cunoaște un adevărat reviriment al satului tradițional.
Cum funcționează ideile de afaceri la țară în contextul pandemiei de coronavirus?
Unul dintre avantajele majore ale agroturismului este numărul limitat de persoane care se cazează la aceeași pensiune. Acest aspect, coroborat cu faptul că, prin excelență, agroturismul presupune petrecerea timpului în natură, în aer liber, fac din pensiunile agroturistice o destinație excelentă pentru cei care doresc să se conformeze normelor de distanțare socială.
În plus, chiar și în contextul unui nou lock down, o parte dintre atuurile unei astfel de pensiuni pot fi mutate și în online. Spre exemplu, proprietarii pot ține seminarii online despre îngrijirea plantelor, fructelor și legumelor din gospodărie, pot crea campanii de tipul „adoptă un animal” sau pot vinde online diverse obiecte specifice zonei în care se află. Toate acestea pot fi făcute cu investiții minime și oferite online, pentru o taxă modică.
Exemple din România: Ferma de Biodiversitate Cobor (jud. Brașov), Ferma „Floare de Măceș” (Valea Râșnoavei, jud. Brașov), Ferma de sub Penteleu (jud. Buzău), Cerdacul cu Lavandă (jud. Sălaj), Ferma Club (jud. Dâmbovița).
Concluzia
Veșnicia s-a născut la țară (și românul poet), ceea ce înseamnă, în cazul de față, un singur lucru: capitalul peisagistic al României este extraordinar, doar că insuficient exploatat. Din fericire, agroturismul capătă forță, mai ales în contextul măsurilor de distanțare socială. Dacă îți dorești o afacere la țară, acum este momentul!
Mai mult de atât, acest gen de afacere a început sa aibe căutare printre investitorii care caută afaceri de vânzare.
Idei de afaceri cu bani puțini, pe care le poți dezvolta de oriunde
- Information
- 10 Aprilie 2017
Idei de afaceri cu fonduri europene și sănătate multă
- Information
- 20 Iunie 2017
Idee de afaceri în educație. Cum să dezvolți un business profitabil în 2020
- Information
- 04 Septembrie 2017
Idei de afaceri mici. Cum să ai o afacere în educație, care să funcționeze și în 2020
- Information
- 16 Noiembrie 2017
Idei de afaceri cu bani puțini. Firmă de curățenie out-of-the-box
- Information
- 03 Ianuarie 2018
Idei de afaceri profitabile. Cum să organizezi evenimente în 2020
- Information
- 06 Martie 2018
Idei de afaceri cu bani puțini. Glamping - noul trend în materie de turism non-formal
- Information
- 07 Septembrie 2018
Idei de afaceri la țară. Cum să-ți faci o cultură ecologică de fructe de pădure
- Information
- 05 Decembrie 2018