Idei de afaceri mici. Cum să ai o afacere în educație, care să funcționeze și în 2020

postat pe 16 Noiembrie 2017
Idei de afaceri mici
Specialist marketing
Andreea Băceanu

Copiii educați înseamnă un viitor mai bun pentru România. Dacă meseria de profesor nu e neapărat din filmul tău, află că există modalități de a accesa piața educațională din postura de antreprenor. Copiii câștigă educație de calitate, iar tu vei avea o afacere prosperă. Cum se poate asta? Îți prezentăm mai jos o idee de afacere creativă în educație.

Centru educațional nordic

Țările nordice sunt deja recunoscute pentru calitatea înaltă a sistemelor de educație și pentru abordările neconvenționale. De ce n-ai putea aplica și tu aceleași principii în România? Dacă să deschizi o școală e destul de dificil, o grădiniță privată sau un centru multidisciplinar, eventual cu specific afterschool reprezintă alternative mai ușor de implementat și unde programa nu este o foarte mare piatră de moară.

Investiția în ideile de afaceri mici, în educație

În primul rând, vei avea nevoie de un spațiu suficient de încăpător. Pentru început, probabil că două săli de clasă, o cameră de depozitare, un grup sanitar, o mică bucătărie și o zonă de recepție sunt suficiente. Important este însă să ai acces la o curte sau un parc, pentru educația nordică presupune, printre altele, interacțiunea constantă cu elementele naturale din jurul nostru. Așadar, ai nevoie de o casă cu două sau trei camere și curte, eventual și cu posibilități de parcare în imediata apropiere. Poți achiziționa un astfel de imobil, dacă dispui de resursele necesare, însă suntem siguri că pe piața închirierilor se va găsi ceva potrivit nevoilor tale, indiferent de orașul în care te afli. 

Apoi, pentru că vei lucra cu și pentru copii, vei avea nevoie de diverse materiale didactice și jucării. Stabilește-ți un buget generos, pentru că nu-i de joacă! Materialele de lucru pot fi make it or break it pentru business-ul tău și nu sunt chiar ieftine. Dar, poți da iama la Jumbo și să faci stocurile cu resurse pentru arts&crafts, jucării și board games, însă educația nordică înseamnă mai mult decât sesiuni supravegheate de joacă. Vei avea nevoie de documentare temeinică în prealabil! 

În fine, dacă nu dorești să fii chiar tu educatorul principal, va trebui să cauți și să angajezi oameni calificați. Din fericire, în România sunt destul de mulți oameni interesați de educație, care ar putea adopta principiile educației nordice. Asta înseamnă însă că va trebui să vă educați în domeniu - atât tu, cât și viitorii tăi angajați. Poți lua legătura cu ambasadele țărilor nordice și vei găsi cu siguranță deschidere și sprijin din partea lor. În plus, există câteva programe de master sau cursuri pe care le poți urma inclusiv online, cum ar fi cele de la Universitatea Tampere, din Finlanda. 

Odată ce ai sediul, strategia de marketing, resursele materiale și ți-ai găsit cel puțin un profesor, poți începe lucrul cu cei mici. Foarte mulți părinți au nevoie de programe de tip after school, așa că ia în calcul ore de lucru ușor atipice. E posibil ca ziua ta să înceapă abia la 1 după amiază! :)

În contextul pandemiei...

După cum știm, educația s-a mutat într-o bună măsură în mediul online. Dacă va mai fi nevoie, poți face și tu același lucru, suntem convinși că părinții au nevoie de activități pentru copiii lor chiar și atunci când stau cu toții acasă. 

Exemple din România: Centrul Educațional Nordic, Centrul Româno-Danez pentru Educație Integrată, Școala Finlandeză din Sibiu

Concluzia

Apetitul românilor pentru sistemele educaționale vestice nu este nou, dovadă că școlile Montessori există în România de ani buni. Poți exploata din plin această tendință, chiar și în 2020! Însă dacă o afacere în domeniul educației nu apare în sfera ta de interes, poți arunca o privire peste câteva afaceri de vânzare listate, pentru a descoperi noi oportunități.