Câteva idei de afaceri online și avantajele lor

postat pe 25 Noiembrie 2020
idei de afaceri online
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

„M-am gândit să îmi deschid un magazin online!” a fost declarația de intenție a prietenei mele, Diana, în ziua în care a hotărât să transpună în cuvinte ceea ce gândea de mult timp: să renunțe la jobul ei dintr-o renumită companie multinațională, pentru a-și urma visul. Acela de a fi singura care decide CE, CUM, CÂND, CU CINE lucrează.

În următoarea etapă - de la cuvinte la acțiune - a apărut o dilemă: să își deschidă magazinul, (un mic boutique cu cosmetice și suplimente alimentare naturiste) online sau să caute un spațiu și să deschidă un magazin stradal?

Poate și tu te gândești la o idee de afacere online. În definitiv, avem acum o certitudine: mediul digital a atras în anii pandemiei 2020-2021 toate categoriile de vârstă și a crescut semnificativ numărul consumatorilor prezenți în diferite acțiuni online. Toate ideile de afaceri online pe care le-ai lua în calcul au avantaje clare față de cele offline.

Poți lucra de oriunde (birou, acasă, resort :)), poți lucra singur sau cu puțini angajați, costuri reduse cu chiria spațiului, gestionarea relației cu clienții poate fi mai ușor de controlat, atâta timp cât răspunzi prompt, adresabilitate globală - funcție de specificul magazinului - , posibilitate de creștere la nivelul pieței globale, ești propriul tău șef.

În cazul magazinelor online ai cheltuieli reduse cu chiria spațiului, pentru că sistemul dropshipping îți permite să livrezi către clienții tăi, fără să păstrezi produsele și stocurile în depozitul propriu. Față de un magazin clasic, nevoia de personal este redusă, cel puțin până decizi că este momentul să treci la alt nivel. Piața țintă de clienți este mult mai numeroasă. Cu o strategie de marketing bine gândită, poți vinde oriunde există conexiune la internet. Practic acestea sunt cele două componente ale business-ului de care trebuie să te ocupi în principal: marketingul și calitatea serviciilor customer care. 

Majoritatea celor care se gândesc să pornească un business online, se gândec la e-commerce. Este o idee de afacere online ușor de implementat, de gestionat și nu necesită un buget foarte mare de pornire. Am cunoscut persoane care au un astfel de business în timp ce și-au păstrat statutul de angajat; evident, aceasta este o soluție provizorie, de tranziție către un business sustenabil și profitabil. 

Poți vinde orice: produse din toate categoriile, vacanțe, experiențe, mâncare, cadouri, cursuri, lucrări de artă, pietre de companie :) Important este să îți realizezi un plan de afaceri pentru a urmări unde vrei să ajungi, în cât timp, cu ce investiții și ce câștiguri țintești. Poți merge singur sau cu foarte puțini angajați, atâta timp cât poți controla eficient pilonii de bază ai afacerii tale. Ulterior, dacă vrei să scalezi afacerea, vei avea nevoie de o echipă mai mare și de un spațiu adecvat. Cine a văzut filmul The intern poate remarca dimensiunea gestionării unui magazin online de proporții. 

Multe dintre avantajele oricărei idei de afacere online rămân valabile, atâta timp cât pot fi gestionate eficient și prompt. Pe de altă parte, cel puțin în cazul magazinelor online, există și o serie de dezavantaje: natura impersonală, competiția mare pe majoritatea produselor (poți căuta inspirația unor produse inedite din care să faci milioane de euro), credibilitatea se construiește mai greu, serviciul customer service foarte bine gandit și urmărit, orar de functionare 24/7.

La o căutare pe Google după termenii „idei de afaceri online”, găsești o serie întreagă de liste, idei și propuneri care îți aprind flacăra inițiativei antreprenoriale. De la cele hibride până la cele care se desfășoară 100% în mediul online, realizezi că opțiunile sunt mult mai numeroase decât e-commerce-ul.

Există idei de afaceri online care nu pot fi desfășurate decât în mediul digital - blogger&writer, affiliate marketing, social media influencer. Pentru aceste tipuri de afaceri, putem vorbi despre avantaje sau dezavantaje? Ar fi un nonsens, mediul online fiind cel care a determinat apariția acestor tipuri de afaceri.

Dacă ești genul one man show și preferi să lucrezi independent, lăsând partea de socializare doar în momentele extra-job, cu prietenii, atunci poți alege una dintre ideile de afaceri online care presupun un plan de business dimensionat doar pe abilitățile tale personale - cursuri online, online coaching.

Dacă ai competențe în content writing și îți place să scrii, te poți gândi și la următoarea idee de afacere online: agenție de marketing online, cu diversele sale servicii de graphic design, web design, SEO, social media marketing etc. în care poți lucra singur pentru început, dar apoi poți crește, prin cooptarea în echipă a mai multor freelanceri, pentru a-ți menține agenția cât mai mult în format digital.

O altă idee de afacere online este cea de asistent virtual, care începe să prindă și în România tot mai mult contur iar, pentru cei care fac sport, o idee este legată de cursuri online de fitness. Din perioada pandemiei, unii proprietari de săli de fitness au migrat cu activitatea lor către platforme online și au constatat că mulți cursanți preferă această variantă. 

Oricare ar fi ideea de business pe care ai dori să o începi în mediul online, ar fi util să realizezi un plan de afacere, plecând de la propunerea de valoare față de clienții tăi. Aceasta te va menține în zona eficienței și a calității.

Prietena mea Diana a ales să-și deschidă un magazin stradal pentru a putea discuta cu clienții ei și a le putea recomanda cele mai bune soluții pentru nevoile lor. După aproape 4 ani de când a deschis magazinul, micul și cochetul ei boutique are clienți fideli, care intră zilnic, fie și numai pentru un zâmbet. Acum însă, ia în calcul să-și comercializeze produsele și în mediul online, păstrând totodată magazinul fizic, pentru a-și crește numărul de clienți și, implicit vânzările.

Pe website-ul nostru sunt afaceri de vânzare, între care poți găsi unele cu activitate online. Vizitează-ne și vezi dacă găsești ceva care să aprindă flacăra ta de antreprenor!