Idei de afaceri pentru tineri antreprenori: cum să-ți deschizi o cafenea

Cafeaua de specialitate a început să prindă tot mai mult teren în ultimii ani, mai ales în marile orașe ale României, înlocuind cu succes variantele clasice disponibile până acum. Partea cea mai frumoasă a acestui fenomen este că în piață există deja o sinergie între cele trei mari categorii de oameni interesați de industrie: baristas, antreprenorii și consumatorii. Desigur, mobilitatea între cele trei categorii este și ea pe măsură: mulți consumatori devin baristas și, apoi, încearcă varianta antreprenoriatului în lumea cafelei de specialitate.
Să-ți deschizi o cafenea nu este chiar lucru ușor, deși este o idee excelentă pentru tinerii antreprenori (și nu numai). În cele ce urmează, vom arunca o scurtă privire asupra necesităților pe care ar trebui să le ai în vedere dacă vrei să pui în aplicare o asemenea idee de afaceri pentru tineri întrucât, să-ți deschizi o cafenea în 2022 înseamnă să pornești pe un drum foarte diferit de deschiderea unui local obișnuit.
Cum să deschid o cafenea, franciză sau pe cont propriu?
Ei bine, ambele variante au avantaje și dezavantaje și implică diferite niveluri de investiție. Să le luăm pe rând!
Deschide-ți o cafenea-franciză
Probabil cunoști deja câteva francize de cafenele (numele „Starbucks” sigur îți spune ceva) și de fiecare dată când treci pe lângă ele te și vezi în spatele tejghelei. Înainte însă de a face marele pas, este necesar să te informezi temeinic în legătură cu ceea ce oferă și ce solicită fiecare franciză în parte. Unele brand-uri sunt mai ieftin de implementat, însă nici nu oferă suport până la capăt; pentru altele, nivelul investiției poate depăși chiar și 60.000 de euro (fără să luăm în calcul deschiderea firmei și chiria spațiului), însă obții un brand mai puternic și susținere pe toate planurile.
Din păcate, nimeni nu poate lua această decizie în numele tău: deschiderea unei cafenele poate fi o idee de afaceri pentru tineri antreprenori, însă nivelul de responsabilitate pe care trebuie să ți-l asumi este același ca în cazul oricărui alt business.
Pe lângă cheltuielile de început, o cafenea în regim de franciză va genera și costuri recurente mai mari decât una deschisă pe cont propriu. Orice francizor va solicita plata unor redevențe periodice, sub forma unei sume fixe, a unui procent din cifra de afaceri sau din vânzări. Pe lângă acestea, pentru unele companii trebuie să achiți și o taxă extra pentru promovarea lunară de care beneficiezi din partea francizorului.
Evident, atât timp cât afacerea merge bine, plata acestor taxe nu va reprezenta o problemă. Orice franciză are ca obiectiv succesul francizaților săi, deci poți fi sigur că intențiile companiei-mamă sunt cele mai bune.
De asemenea, dacă alegi să-ți deschizi o cafenea cumpărând o franciză, vei beneficia de experiența și know-how-ul companiei și vei fi ghidat către cele mai bune strategii de amplasament în orașul pe care îl ai în vedere. Pentru partea de decor al cafenelei, poți fi sigur că ceea ce primești a fost testat deja de către alți antreprenori și optimizat pe parcurs, astfel că efortul tău personal în această direcție va fi minim.
Din păcate însă, la fel și amprenta ta: să-ți lași semnătura în propria cafenea va ține mai mult de spirit și prezență, decât de amenajarea acesteia sau produsele pe care le oferi.
În fine, francizele mai au un avantaj major: îți vor oferi produse testate, au deja informații referitoare la best sellers și o strategie de meniu bine definită. Practic, vei ști exact ce vinzi, inclusiv de unde îți procuri materia primă, încă din prima zi de activitate.
Deschide-ți o cafenea pe cont propriu
Acesta este momentul în care ideea noastră de afacere pentru tineri antreprenori devine deosebit de complexă și îți vei da și tu seama că deschiderea unei cafenele nu e lucru mic, însă poate fi aventura vieții tale!
Dacă dorești să îți deschizi o cafenea pe cont propriu, nu doar că va trebui să ai în vedere toate aspectele economice, legale și de marketing de care te vei lovi inevitabil, însă va trebui să fii foarte responsabil cu privire la educația ta din domeniu.
Cam oricine poate face o cafea decentă, însă, pentru a învăța să prepari o cafea cu adevărat delicioasă, care să aibă acel ceva spectaculos este absolut necesar să faci un curs de barista sau, cel puțin, să te angajezi într-o cafenea și să petreci acolo măcar câteva luni bune, până înveți toate trucurile și dedesubturile unei astfel de afaceri.
Presupunem că ai pus la punct partea de educație și că este momentul să te orientezi spre componenta antreprenorială: nu pleca la drum fără să ai un plan de afaceri! Acesta va fi acel instrument în care vei detalia fiecare pas pe care trebuie să îl faci pentru a crea o afacere profitabilă și îți va oferi o perspectivă valoroasă asupra costurilor și recuperării investiției. Dacă nu te pricepi să concepi sigur un plan de afaceri, există specialiști care pot face asta pentru tine.
Legat de „logistica” necesară implementării acestei idei de afaceri pentru tineri antreprenori, deschiderea unei cafenele presupune, în mod evident, închirierea (sau cumpărarea) unui spațiu potrivit. Potrivit de mic sau de mare, potrivit ca locație, potrivit ca acces la utilități, potrivit ca nivel de cheltuieli pe care le va genera; în fine, potrivit pentru barista din tine. Spre exemplu, va trebui să identifici un loc unde să nu ai prea multă concurență în jur, însă cu un vad comercial bun. Zonele universitare, clădirile de birouri sau centrele urbane sunt câteva alegeri bune, dacă analizezi concurența locală înainte de a lua o decizie.
Odată stabilit și acest aspect, va trebui să ții cont că o cafenea presupune autorizații și avize de la o sumedenie de instituții, pentru a respecta normele de siguranță și sănătate publică. Nu în ultimul rând, forma de organizare juridică trebuie și ea stabilită din timp, precum și colaborarea cu un contabil, care să te ajute în gestionarea activității lunare.
Tot tu ești cel care va trebui să utileze cafeneaua, să decidă asupra unui concept de design, să creeze o strategie de marketing și să mențină viu vibe-ul noului local. După cum probabil ai ghicit deja, toate aceste lucruri sunt costisitoare, iar angajarea unor specialiști (de exemplu, o agenție de marketing sau un designer) vor crește și mai mult nivelul investiției. Însă, un concept greșit sau prost implementat te va costa chiar propria afacere!
Probabil că la început vei dori să faci totul de unul singur, încercând să menții cheltuielile la un nivel minimal, însă unele lucruri se pot întoarce împotriva ta, mai ales când vine vorba de partea administrativă a business-ului. Așadar, apelează cu încredere la specialiști acolo unde te simți depășit de situație sau unde nu ai competențe!
Deschiderea unei cafenele - o idee bună de afacere pentru tineri antreprenori
Este adevărat că nu este singura idee de afacere pentru tineri, însă cafenelele care servesc specialități ale „aurului negru” sunt acum pe val și credem că este un trend care merită exploatat. Plus că și nouă ne place să savurăm o cafea deosebită!
În cazul în care ți-ai dori propria cafenea, însă nu dorești nici să cumperi o franciză, nici să pornești de la zero, poți verifica lista noastră de afaceri de vânzare. Iar dacă vei considera că este mai oportun să cumperi o afacere, cel mai bine ar fi să te consulți cu un broker de afaceri care te va ajuta să iei deciziile cele mai corecte.
Idei de afaceri cu bani puțini, pe care le poți dezvolta de oriunde
- Information
- 10 Aprilie 2017
Idei de afaceri cu fonduri europene și sănătate multă
- Information
- 20 Iunie 2017
Idee de afaceri în educație. Cum să dezvolți un business profitabil în 2020
- Information
- 04 Septembrie 2017
Idei de afaceri mici. Cum să ai o afacere în educație, care să funcționeze și în 2020
- Information
- 16 Noiembrie 2017
Idei de afaceri cu bani puțini. Firmă de curățenie out-of-the-box
- Information
- 03 Ianuarie 2018
Idei de afaceri profitabile. Cum să organizezi evenimente în 2020
- Information
- 06 Martie 2018
Idei de afaceri la țară. De ce să-ți deschizi o pensiune agroturistică sau o fermă turistică?
- Information
- 27 Iunie 2018
Idei de afaceri cu bani puțini. Glamping - noul trend în materie de turism non-formal
- Information
- 07 Septembrie 2018