Idei de afaceri la țară - între tradiție și modernitate

postat pe 29 Iunie 2021
Idei de afaceri la țară
Expert broker de afaceri - Corina Mihalcea
Broker de afaceri
Corina Mihalcea
București - Romania
+40 737 963 900
corina.mihalcea@trade-x.ro

Când te gândești la idei de afaceri la țară, îți vin în minte culturile (agricole, pomicole, legumicole) sau creșterea animalelor ori a păsărilor. De ce? Pentru că acesta este tradiția, cultura pe care am moștenit-o de la bunicii noștri, pentru care pământul avea ceva de spus, prin acel „glas” al lui specific, imortalizat pentru posteritate de Rebreanu. Glas care, pentru unii dintre locuitorii marilor orașe redevine sonor și plin de speranța renașterii unui stil de viață conectat cu mediul înconjurător. 

În anul 2022 există multe alte idei de afaceri la țară pe care le poți dezvolta cu mult succes, ținând cont de factorul demografic și specificul zonei geografice: farmacie veterinară/umană, cabinet stomatologic, vulcanizare auto, florărie, magazin alimentar, salon de cosmetică și coafură, orice activitate online, etc. Pentru astfel de activități poți beneficia de fonduri europene nerambursabile speciale pentru crearea de activități noi, neagricole, în mediul rural. 

Indiferent ce tip de afacere ai dori să începi în satul tău, dacă vrei să fie mai mult decât un hobby, ideea ta trebuie să fie structurată sub forma unui plan de afacere. Nu doar afacerile din mediul urban trebuie să aibă un start riguros, bine planificat, ci și o idee de afacere la țară trebuie să aibă un model, un plan care să cuprindă răspunsurile la întrebările: cine ești (valorile, misiunea și strategia proprie), ce problemă rezolvi, care este publicul țintă și ce relație vei avea cu el, care vor fi furnizorii cheie și ce parteneriate strategice poți încheia, care vor fi canalele de vânzare? Aceste întrebări își vor găsi răspunsul  după o primă etapă de research și întâlniri cu potențiali colaboratori.

Dacă ideea ta de afacere la țară este despre creșterea păsărilor, de exemplu, ar trebui să știi ce tip de fermă vrei să ai - creștere intensivă sau ecologică -, ca să știi de cât teren ai nevoie și cum trebuie să construiești adăposturile. Apoi, trebuie să te documentezi care sunt furnizorii de hrană și care ar putea fi piața de desfacere, să identifici un medic veterinar în apropiere și să îți planifici resursa umană de care vei avea nevoie. Deși fermele de acest tip, în special cele ecologice, au întotdeauna piață de desfacere, pentru că răspund unei nevoi de bază a oamenilor, merită să te întrebi care va fi diferențiatorul tău - acel unique value proposition care face ca produsul tău se fie remarcat rapid pe piață.

În ultimii ani au apărut și s-au mediatizat multe idei de afaceri la țară legate de arbuștii fructiferi: aronia, coacăz, afin, zmeur, agriș, goji. Trebuie să știi că sunt culturi foarte apreciate și căutate de consumatori dar, în același timp, produsele sunt perisabile, unele, cum ar fi zmeura, rezistă doar 2-3 zile. O idee apreciată de multe familii cu copii, care te-ar ajuta să scurtezi lanțul distribuției, este de a oferi acestora ocazia de a-și culege singuri fructele și de a petrece un timp de calitate în grădina ta.

Perisabilitatea acestor fructe trebuie avută în vedere de la început, pentru a proiecta modul de păstrare și prelucrare. Prelucrarea fructelor poate fi ea însăși o idee de afacere la țară, chiar dacă ar însemna să achiziționezi materia primă de la alți producători. În marile orașe au apărut de câțiva ani băcăniile cu produse artizanale, iar gemurile, pelteaua sau sucurile presate la rece sunt tot mai căutate de cei care nu mai au timp să prepare astfel de bunătăți.

Solariile pot fi o altă idee de afacere la țară, iar aici poți găsi o mulțime de produse pe care să le cultivi: flori, legume, lăstari-microgreens. Pentru solarii trebuie să te documentezi asupra tipurilor de folii existente, a sistemelor de ventilație și încălzire. Solariile îți asigură o productivitate sporită față de culturile în grădină dar, pe perioadele friguroase, cheltuielile cu încălzirea cresc substanțial, ceea ce va trebui să cuprinzi în structura de cost. Există o preocupare continuă pentru dezvoltarea unor soluții sustenabile pentru încălzirea solariilor și dacă aloci puțin timp pentru documentare, poți identifica metode eficiente de încălzire cu cheltuieli minime de energie.

Apicultura este o idee de afacere care poate fi făcută la țară și are o piață de desfacere diversificată. Produsele stupului au multiple întrebuințări - alimentație, cosmetică, farma -, însă această afacere are un „suflet” aparte: fragilele albine trebuie îngrijite cu multă dăruire! Este una dintre activitățile care apare prezentată în cele mai vechi surse despre locuitorii din zona noastră geografică, iar această tradiție îndelungată asigură un know-how pe care te poți baza pentru succesul afacerii tale.

Deloc de neglijat sunt afacerile din domeniul ospitalității! Fie că te gândești la o pensiune, la un glamping sau la o unitate de cazare cu căsuțe în copaci, această idee de afacere la țară trebuie adaptată și poiectată astfel încât să maximizezi avantajele și să obții acel „unfair advantage”, acel as din mânecă pentru care clienții să te aleagă. 

Sunt multe idei pentru a începe o afacere la țară, fie că provin din activități cu tradiție, fie că sunt bazate pe tehnologii de ultimă generație și digitalizare, alege dintre ele pe cea care rezonează cu cine ești tu, cu domeniul în care simți că poți face ceva diferit! În acest articol am dat doar câteva exemple de afaceri pretabile în mediul rural, pe care le-ai putea porni de la zero. Pentru antreprenorul din tine, există și varianta de a prelua o afacere de vânzare funcțională în zonele rurale ale țării, care deja generează profit.