Idei de afaceri la țară - de la hobby la antreprenoriat

postat pe 12 Octombrie 2021
Idei de afaceri la țară - de la hobby la antreprenoriat
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Locuiesc la țară și hobby-ul meu a fost încă din copilărie creșterea și îngrijirea iepurilor, ca animale de companie. În ultimii ani însă, am devenit conștientă de posibilitatea transformării acestui hobby într-o afacere, observând preferința și orientarea unui segment din ce în ce mai numeros din populație spre alimentația sănătoasă.

O fermă de iepuri este o idee de afacere la țară sustenabilă și profitabilă, având în vedere următoarele aspecte: înmulțirea rapidă - deci productivitate considerabilă, costuri mici cu îngrijirea lor, nevoia deja existentă a clienților - carnea de iepure este foarte sănătoasă, piață de desfacere diversă (marii retaileri, lanturi de magazine locale, comunități locale), valorificarea carcasei, dar și a blănii. 

Voi împărtăși cu tine câteva informații esențiale, parte din planul de afacere, iar dacă această idee de afacere la țară ți se potrivește, folosește aceste informații ca punct de plecare pentru o documentare intensă. Evident, nicio afacere nu are doar puncte forte; însă, o dată identificate vulnerabilitățile, poți căuta soluții pentru a le depăși încă din stadiul realizării planului de afacere.

Investiția 

În funcție de bugetul de care dispui, pentru a porni o fermă de iepuri poți achiziționa între 15-30 exemplare, dintre care 2-3 masculi, din rasele speciale pentru carne: Burgundia, Neolandezul alb, Uriașul german, California. Așa cum spuneam, iepurii sunt animale prolifice, femelele fată în medie 7-8 pui, de 4-5 ori pe an. De la o singură iepuroaică poți avea deci, aproximativ 32 de pui într-un an. Dacă pornești cu 12 femele, după un an vei crește efectivul cu circa 380 exemplare, iar dacă pornești din start cu 27 femele, anul următor vei ajunge la un efectiv cu 864 exemplare în plus. Cum ar fi dacă ai înmulți totul cu 10!?

Prețul de achiziție diferă bineînțeles în funcție de rasă, prestigiul fermei și calitatea asigurată de crescător. Dar, în principiu, la nivelul anului 2022 găsești pui de vânzare cu prețuri între 50/70 ron și 250/300 ron. Ia în considerare faptul că de calitatea ereditară și sănătatea puilor depinde evoluția viitoare a întregului efectiv al fermei și investește de la început în calitate! 

Spațierea terenului de care dispui pentru ferma de iepuri este foarte flexibilă. Ideal ar fi să asiguri iepurilor o gradină comună în care să poată sta peste zi și spații compartimentate (cuști) pe care le poți așeza pe orizontală sau le poți suprapune pe verticală dacă spațiul este mai mic. Există materiale video de tip proiect DIY pentru a-ți construi singur cuștile sau există crescători care realizează și vând astfel de cuști. Indiferent dacă le faci singur sau le cumperi, asigură-te că au spațiu suficient, cel puțin o parte a șezutului este din lemn și au loc de pus mancarea mai sus decât nivelul podelei. Igiena menținută în cuști este o condiție esențială pentru sănătatea iepurilor! 

Ca în orice fermă de animale, este bine să stabilești de la început zone diferite, în funcție de ciclul natural: zona creșei :), zona de carantină, zona de sacrificare. Potrivit Regulamentelor Comisiei Europene și normelor DSVSA, fermele cu o producție de până la 10.000 capete/an pot comercializa carnea provenită din ferma proprie doar dacă a fost obținută într-un centru de sacrificare, înregistrat sanitar-veterinar. Această zonă trebuie să aibă dotări și spații corespunzătoare; chiar dacă vei avea o fermă mică sau medie, există linii tehnologice potrivite ca dimensiuni pentru a obține o linie de sacrificare mecanizată și automatizată.

Produsul 

Iepurii sunt animale erbivore, ceea ce înseamnă că hrana lor poate fi asigurată pe de o parte din ceea ce găsești pe câmp - iarbă proaspătă, fân, urzici, trifoi (cu moderație), pe de altă parte, trebuie să le asiguri furaje concentrate din cereale. În general sunt rezistenți la boli și afecțiuni, dar trebuie îngrijiți cât mai bine din perspectiva igienei.

Deoarece are un conținut scăzut de colesterol și este o sursă bogată de fier, fosfor, zinc, seleniu și Omega-3, carnea de iepure este o alternativă mult mai sănătoasă la carnea de pui, porc sau vită. Din fericire, în ultimii ani, chefii restaurantelor au început promovarea retetelor pe bază de carne de iepure, ceea ce atrage atenția consumatorilor asupra beneficiilor asigurate de consumul acesteia.

În România, 1 kg de carne de iepure se vinde cu aproximativ 30 ron, iar greutatea medie a unui iepure la momentul sacrificării, în funcție de rasă, ar trebui să fie de 3,5 kg. Poți obține deci un preț orientativ, între 75-90 ron/iepure sacrificat. Calculul veniturilor totale îl poți face în funcție de contractele de desfacere pe care le închei cu parteneri stabili din piață (națională sau internațională) și într-o mai mică măsură pe baza apetitului comunității locale. Pentru a crește profitabilitatea, poți valorifica și blănițele de iepure, iar pentru asta poți identifica cu ușurință ateliere de blănărie care creează și comercializează articole din blană.

Strategia operațională și de marketing 

După cum spuneam mai sus, această idee de afacere la țară poate fi dezvoltată treptat, pornind de la câteva zeci de exemplare. Prezența în mediul online te poate conecta cu publicul tău țintă încă de la început și poate crea o poveste despre creștere responsabilă, dezvoltare sustenabilă și condiții speciale de creștere (iepurii devin mai puțin stresați și speriați dacă ascultă muzică în adăposturile lor!), pe care să o împărtășești cu clienții tăi.

Fixează-ți un obiectiv general de marketing, suficient de ambițios (cum ar fi intrarea pe piețele externe, pentru că au mai multă tradiție culinară pe acest segment de carne) și ajustează obiectivele specifice pentru realizarea într-un termen de maxim 2 ani a acestuia. În 2 ani de la debutul activității ar trebui să treci la planul de scale-up, care diferă substanțial de cel inițial.

Pe blogul nostru găsești în articolul trecut și alte idei de afaceri la țară, iar dacă vrei să depășești rapid etapa de start a afacerii și să te bucuri direct de profitul generat, îți sugerez să arunci o privire și prin lista noastră de afaceri de vânzare, dintre care o parte sunt afaceri în mediul rural.