Idei de afaceri la țară. Ce înseamnă să ai o grădină BIO?

postat pe 23 Aprilie 2019
Idei de afaceri la țară. Ce înseamnă să ai o grădină BIO?
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Resursele planetei noastre sunt limitate, populația este tot mai numeroasă, poluarea atinge cote îngrijorătoare. Toate sunt afirmații pe care le-am auzit încă din anii de școală, însă pare că abia în ultimii ani a început un val de îngrijorare reală și de încercări articulate de a rezolva aceste probleme. Reorientarea către agricultura sustenabilă și modurile tradiționale de a cultiva pământul fac parte chiar din acest val. Află mai jos cum poți transforma o idee de afacere la țară într-un business fain, cu spirit deosebit!

Grădina BIO - o afacere socială

Antreprenoriatul se schimbă. Dacă până acum câțiva ani focusul întreprinzătorilor era strict pe indicatorii financiari, în ultima vreme afacerile sociale prind tot mai mult teren. Practic, sunt demersuri win-win, în care toată lumea are de câștigat: antreprenorii obțin venituri din afacerea lor, în timp ce ajută comunitățile în care activează și contribuie la bugetul de stat. 

O astfel de afacere socială, în domeniul agriculturii, poate fi o grădină bio. Investiția necesară înseamnă achiziționarea unui teren pretabil pentru astfel de agricultură, cumpărarea echipamentelor necesare, asigurarea unui spațiu de depozitare potrivit și susținerea cheltuielilor salariale până la primele încasări. 

Legat de investiție, partea frumoasă a acestei idei afaceri este faptul că unele companii multinaționale și chiar câteva ONG-uri oferă finanțări speciale sau consultanță specializată pentru afaceri sociale.

În plus, în aceeași manieră ca mai sus, poți face din grădina ta un spațiu al comunității.

Eu stau la oraș, pot să-mi fac o grădină bio ca afacere socială?

Ei bine, depinde. Depinde de oraș, de împrejurimi și de capacitatea ta de a identifica și susține membrii comunității care chiar au nevoie de locurile de muncă pe care le vei crea. Pentru a cultiva produse bio, ai nevoie de un teren pe care nu s-au folosit niciun fel de substanțe chimice cel puțin în ultimii trei ani, iar această condiție s-ar putea să fie dificil de îndeplinit într-un oraș. În schimb, dacă îți dorești acest lucru, te poți orienta către satele din apropierea orașului în care locuiești. Acolo vei găsi cu siguranță solul potrivit, oameni cu experiență în agricultură și un mediu prielnic dezvoltării componentei sociale a afacerii tale.

Cum funcționează ideile de afaceri la țară în pandemie

Tocmai PENTRU CĂ ne aflăm în pandemie și traversăm o perioadă tensionată din punct de vedere economic, orice nou loc de muncă înseamnă o contribuție importantă. Într-o grădină bio, regulile de distanțare socială sunt ușor de respectat, mai ales pentru că activitatea se desfășoară în aer liber. Dacă alegi să organizezi și evenimente sau să mergi pe ideea de pick-it-yourself, rezervările telefonice sau online te pot ajuta să controlezi fluxul de persoane care intră pe poarta grădinii tale. 

Exemple din România: Dar din Glie (Bihor), Asociația Comunitară Beica Mădulari (Vâlcea), Eco Herbal (Giurgiu).

Concluzia? 

Agricultura nu înseamnă doar utilaje, pământ și îngrășăminte chimice. Dimpotrivă: în 2020, arta de a produce mâncare faină este despre oameni, comunitate, experiență și sustenabilitate. Dacă ți-au surâs aceste idei de afaceri, te sfătuim să arunci un ochi pe pagina noastră cu afaceri de vânzare, poate vei găsi acolo ceva ce ți se potrivește, astfel că nu va mai trebui să o iei de la zero. 

Succes!