Idei de afaceri la țară. Cum să-ți faci o cultură ecologică de fructe de pădure
Acum câteva decenii, România era considerată „grânarul Europei”. Nu că ne-ar fi dor ce perioada aceea, însă un lucru e clar: resursele naturale ale României reprezintă unul dintre cele mai mari atuuri economice ale țării și sunt cu siguranță o sursă importantă de idei de afaceri adaptabile noului normal, impus de pandemia de coronavirus.
Idei de afaceri la țară. Cultură ecologică de fructe de pădure
Zmeură. Afine. Mure. Coacăze. Căpșuni. Un singur cuvânt: yum! Deși foarte populare, aceste fructe ajung să aibă un preț destul de piperat în magazine. Nu întâmplător - deși nu costă foarte mult să le plantezi, întreținerea și culegerea acestor mici, dar delicioase fructe reprezintă procese migăloase și costisitoare. Partea bună este că cererea depășește încă oferta, atât la nivel național, cât și European, astfel că mai există suficient loc pe piață și pentru tine.
Totuși, dacă vrei să-ți faci o cultură de fructe de pădure, nu trebuie neapărat să o faci la fel ca toată lumea, în solar sau mediu hiper controlat. Dacă ai în proprietate o zonă (semi)împădurită sau dacă ai un buget care să-ți permită achiziționarea a măcar două mii de metri pătrați, primul pas e deja făcut.
Fructe cu experiență completă - o idee de afacere la țară
Că mâncarea sănătoasă e la modă, nu mai e niciun secret. În schimb, faptul că mâncarea sănătoasă poate fi o adevărată experiență nu e neapărat pe agenda tuturor agricultorilor. Imaginează-ți următorul scenariu: ai două-trei mii de metri pătrați de teren, pe care ai cultivat cu sârguință fructe de pădure. Le-ai îngrijit, le-ai curățat și a venit momentul să le culegi. Ai două variante: cauți clienți mari, cărora să le furnizezi cantități generoase, sau îți transformi plantația într-un hub de neoagricultură. Varianta #1 este cea clasică și cel mai probabil vei avea succes (dacă ți-ai găsit din timp cumpărătorii și ai semnat contracte avantajoase), însă varianta #2 îți va aduce mult mai mult decât ROI și profit: va transforma afacerea ta într-o comunitate.
Ce presupune varianta 2? Cu o strategie de marketing bine făcută, planificată din timp și executată cu responsabilitate, poți atrage în grădina ta oameni care, înarmați cu coșulețe, pot să culeagă singuri fructele deja coapte, pe care le iau apoi acasă (pentru un preț per kilogram semnificativ mai mic decât cel din piață, dar care să îți aducă profit) sau pe care le transformă, pe loc și sub îndrumarea echipei tale, în compot, gem, dulceață, înghețată sau alte minuni gastronomice. Probabil că, în funcție de productivitatea recoltei tale, o combinație echilibrată între cele două variante ar fi soluția optimă.
În plus, dacă ai inspirația să pui în practică această idee de afacere într-o zonă turistică, ai posibilitatea extraordinară de a colabora îndeaproape cu unitățile de cazare din zonă, cărora să le furnizezi materie primă sau experiențe neaoșe pentru turiști.
Și cu distanțarea socială cum rămâne, în cazul ideilor de afaceri la țară?
Ei bine, atât timp cât fructele cresc în aer liber, provocările care derivă din normele asociate celebrului coronavirus vor fi ușor de depășit. Trebuie doar să te asiguri că nu vei permite formarea de grupuri extrem de numeroase. Probabil un simplu sistem de rezervări online rezolvă imediat problema.
Exemple din România: Curtea cu Mure (Brașov), Ferma Bărzani (Arad), Sanaplant (Dâmbovița).
Concluzia
Agricultura nu e ceva nou, iar fructele de pădure sunt, probabil, printre cele mai populare alegeri ale ultimilor ani, pentru antreprenorii care doresc să se îndrepte către acest domeniu. Totuși, doar pentru că majoritatea aleg o cale, nu înseamnă că trebuie să o urmezi și tu îndeaproape. Găsește acel ceva care te diferențiază de concurență! Aruncă o privire și peste afacerile de vânzare listate, unde poți găsi idei, chiar și oportunități.
-
Idei de afaceri cu bani puțini, pe care le poți dezvolta de oriunde
- Information
- 10 Aprilie 2017
-
Idei de afaceri cu fonduri europene și sănătate multă
- Information
- 20 Iunie 2017
-
Idee de afaceri în educație. Cum să dezvolți un business profitabil în 2020
- Information
- 04 Septembrie 2017
-
Idei de afaceri mici. Cum să ai o afacere în educație, care să funcționeze și în 2020
- Information
- 16 Noiembrie 2017
-
Idei de afaceri cu bani puțini. Firmă de curățenie out-of-the-box
- Information
- 03 Ianuarie 2018
-
Idei de afaceri profitabile. Cum să organizezi evenimente în 2020
- Information
- 06 Martie 2018
-
Idei de afaceri la țară. De ce să-ți deschizi o pensiune agroturistică sau o fermă turistică?
- Information
- 27 Iunie 2018
-
Idei de afaceri cu bani puțini. Glamping - noul trend în materie de turism non-formal
- Information
- 07 Septembrie 2018