Idei de afaceri mici. Cum să-ți transformi pasiunea într-un job full time

postat pe 22 Iulie 2019
Idei de afaceri mici
Expert broker de afaceri - Cosmina Sandu
Expert broker de afaceri
Cosmina Sandu
Brașov - Romania
+4 0755 548 634
cosmina.sandu@trade-x.ro

Continuăm seria articolelor despre idei de afaceri cu o abordare ușor diferită față de celelalte. Se spune că fiecare om are un talent, trebuie doar să-l descopere și să lucreze, astfel încât să devină tot mai bun la ceea ce face. Cum ar fi să îți transformi talentul într-o afacere, să îți trăiești viața câștigând bani din pasiunea ta?

Ei bine, în lumea puternic digitalizată a anului 2020, cu siguranță este mult mai ușor să creezi și să vinzi ceea ce produci. Dacă în urmă cu câteva zeci de ani nu existau prea multe unelte și nici piețe de desfacere, acum poți cumpăra orice fel de materiale, există chiar și tutoriale video pentru ele, iar de vândut, poți vinde în orice colț al lumii. Internetul a dizolvat granițele fizice și ajută, zilnic, milione de antreprenori să ajungă la clienții lor din toată lumea. 

Așadar, nu mai pierde timpul și transformă-ți pasiunea în afacere!

Investiția. Ce să iei în calcul dacă te gândești la idei de afacere mici, cu produse handmade?

Indiferent dacă visezi la un atelier de croitorie, de pictură sau dorești să produci diverse obiecte handmade, personalizate, partea bună a acestei idei de afaceri este faptul că investiția inițială nu trebuie să fie foarte mare. De cele mai multe ori, este suficient să îți amenajezi o cameră specială în casa în care locuiești deja, sau poți închiria un mic atelier special pentru asta. 

Apoi, va trebui să iei în calcul materialele de care ai nevoie, în funcție de abilitățile tale și de ce produse dorești să scoți mai întâi pe piață. Pentru a achiziționa toate cele necesare, te poți orienta către site-uri en-gros de tipul AliExpress sau poți da o tură pe la magazinele de specialitate din orașul tău. În magazine, prețul materialelor va fi ușor mai ridicat decât ce poți găsi pe internet, însă ai avantajul că poți folosi totul imediat și că ești 100% sigur că ai ales ce ți-ai dorit. În schimb, pe internet, deși prețurile pot fi mai atractive, timpul de livrare se poate dovedi prea lung și există riscul să nu primești exact ceea ce credeai. În funcție de buget, timp și priorități, poți stabili în ce fel faci aprovizionarea.

Dacă vrei să ai o afacere legitimă, va trebui să te gândești și la o formă de organizare juridică. Poți opta între PFA și SRL, ambele variante având avantaje și dezavantaje. În principiu, un PFA este mult mai ieftin de deschis și nu necesită contabilitate în partidă dublă; în schimb, cheltuielile cu taxele sunt mari, iar instabilitatea legislativă din România îți va pune piedici de-a lungul anilor. SRL-ul - al cărui cost de înființare ajunge la 2000-3000 de lei - este o alternativă mai sigură din punct de vedere fiscal, însă va trebui să găsești un contabil care să te ajute cu înregistrarea cheltuielilor și veniturilor lunare. 

Apoi, va trebui, desigur, să găsești clienți. Marketingul online îți va fi de mare ajutor, însă un foarte bun început este să angrenezi familia, prietenii și cunoștințele în mica ta afacere. Recomandările sunt mine de aur, după care tânjesc mulți antreprenori. Așadar, dacă ai posibilitatea să îți creezi o rețea de clienți mulțumiți, nu pierde ocazia să capitalizezi fericirea lor. Ca să fii totuși sigur că vei avea succes, îți recomandăm să studiezi ce facilități îți oferă rețelele sociale (Facebook, Instagram, Pinterest) și eventual să îți deschizi un cont de Etsy, care îți va oferi acces la clienți din toată lumea. Dacă te simți pregătit, îți poți crea chiar și un site de prezentare, căruia să îi integrezi o platformă de e-commerce, cu ajutorul căreia oamenii interesați de produsele tale să plaseze o comandă direct acolo. 

În fine, o altă modalitate prin care te poți promova eficient - dar nu gratuit - sunt târgurile de handmade și evenimentele care acceptă astfel de expozanți. Evenimente în aer liber sunt multe, mai ales pe perioada verii și în timpul vacanței de iarnă, trebuie doar să le alegi pe acelea cu care rezonezi, unde crezi că se ascund și clienții tăi și care îți vor aduce un oarecare profit. 

Totuși, este de ajuns să faci o simplă căutare Google ca să îți dai seama că nu puțină lume activează în acest domeniu. Așadar, va trebui să fii diferit. Depinde de tine cât de diferit vrei să fii și în ce măsură ești dispus să experimentezi, dar își sugerăm să te uiți atent în jur și să îți imaginezi o afacere ideală în acest domeniu. Poate dorești să incorporezi doar materiale 100% naturale. Poate vrei să fii ultra high tech și să folosești o imprimantă 3D. Poate vrei să organizezi ateliere de creație. Poate te nișezi pe accesorii pentru evenimente. Poate pictezi cu frișcă. Variante sunt multe, important este să îți dai voie să le explorezi.

Exemple de astfel de afaceri din România: Felicity Store, Băsmăluța, Ela Handmade

Impactul coronavirus. Mai poți implementa idei afaceri mici cu produse handmade și în 2020?

După cum ziceam mai sus, o astfel de afacere vine la pachet cu posibilitatea desfășurării activității strict online. Nu trebuie să îți faci griji legate de angajați sau spații comerciale, așa că putem spune că o afacere în industria handmade este corona-safe :) 

Concluzia. Merită să investești în idei de afaceri mici cu produse handmade?

Fără îndoială, dacă ai ajuns până aici, ești un om talentat. Nu te sfii să oferi lumii puțin din sufletul tău. Rămâi autentic și lucrurile se vor așeza! Industria handmade este una dinamică, foarte competitivă, însă avantajul online-ului este că poți ajunge în toate colțurile lumii, fără să pleci, de fapt, de acasă. Iar pentru alte idei și oportunități poți arunca o privire peste câteva afaceri de vânzare.