3 idei de afaceri pentru tineri antreprenori

postat pe 02 Septembrie 2020
idei de afaceri pentru tineri antreprenori
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Anii de facultate sau perioada de până în treizeci de ani pot fi cel mai bun moment pentru a porni o afacere pe cont propriu, chiar dacă nu dispui de mari resurse de capital. Pentru început, există variante de business-uri care, deși poate nu îți vor asigura câștiguri cu multe zerouri, pot suplimenta banii de buzunar sau chiar pot fi o sursă de venit de sine stătătoare.

În cele ce urmează, vom prezenta câteva idei de afaceri pentru tineri, care ar putea fi implementate fără investiții majore. În plus, fiecare astfel de oportunitate poate fi un prim pas în direcția unui business dezvoltat, pe care îl poți clădi în timp, pe măsură ce mica afacere se maturizează, împreună cu tine.

1. Administrare de pagini web și social media

Suntem siguri că ai auzit de multe ori până acum că „tinerii din ziua de azi s-au născut cu tehnologia în brațe”. Noi credem că acest lucru nu este neapărat ceva negativ și că progresul tehnologic are loc fie că ne place, fie că nu. Așadar, a fi familiarizat cu platforme online și device-uri de tot felul este un atu pe care mulți boomers, sau chiar persoane mai tinere, nu îl au. Deci, cu siguranță ai un set de aptitudini pe care le poți exploata, câștigând bani și învățând în același timp lucruri noi. O idee de afacere pentru tineri pasionați de lumea digitală!

Desigur că există deja agenții de marketing sau freelanceri specializați care se ocupă de întreținerea paginilor web și de social media, însă și costurile sunt, de multe ori, pe măsură. Astfel, acești provideri acoperă numai o parte din piață. Micile afaceri, fără bugete de marketing, rămân în afara sferei lor de influență și, de cele mai multe ori, acest lucru este cât se poate de vizibil în prezența lor online.

Aici intervii tu - tânărul pasionat de zona de marketing digital, care visează postări cu ștaif pe Facebook sau TikTok și fără frică de a învăța din mers lucrurile pe care încă nu le știe. 

Primii pași către implementarea acestei idei de afacere pentru tineri sunt înscrierea pe platforme pentru freelanceri (de exemplu, Upwork) și deschiderea unui PFA.  

Avantajul platformelor online este că îți vor oferi acces la o gamă largă de clienți, din toată lumea. Dezavantajul este că vor percepe comisioane din câștigurile tale sau că vor solicita o taxă de înscriere. PFA-ul - deși presupune un pic de efort pentru a-l deschide și de a ține apoi evidența contabilă - îți furnizează o bază legală prin care poți emite facturi, poți avea venituri și beneficia de asigurări sociale.

În ceea ce privește investițiile necesare pentru implementarea acestei idei de afaceri pentru tineri, vei avea nevoie de un laptop sau PC funcțional și, bineînțeles, de un smartphone. Majoritatea tinerilor și studenților le au deja, deci probabil nu va trebui să cumperi ceva nou special pentru această activitate. Apoi, poate te întrebi cum ai putea să ajuți clienții cu fotografii sau video-uri atractive, fără să fie nevoie să fii specialist în editare foto/video și fără să ai la dispoziție aparatură profesională. Răspunsul este simplu: fotografii sau videoclipuri licențiate, pe care le poți descărca în mod gratuit de pe platforme precum Unsplash, Pexels, Pixabay, etc.. Sunt destinate și pentru uz comercial, deci nu va fi o problemă să le postezi pe diverse site-uri. 

Unii clienți îți vor solicita ajutorul pentru campanii plătite pe social media sau pe Google. Aici s-ar putea să ai mai mult de învățat, însă există numeroase articole, tutoriale și videoclipuri educative pe internet care te vor ajuta să înțelegi domeniul. În plus, pe Facebook găsești grupuri de antreprenori sau profesioniști în marketing care dezbat probleme legate de astfel de campanii, deci poți fi sigur că vei avea acces la o rețea de suport pentru atunci când va fi cazul. 

Apropos de grupurile de antreprenori de pe Facebook - tot ele sunt, cel mai probabil, și resursa numărul 1 pentru a identifica primii clienți. 

Fast forward peste câțiva ani și această simplă idee de afacere pentru tineri se poate transforma într-o veritabilă agenție de marketing, cu angajați, clienți stabili și pe care chiar tu ai pornit-o, atunci când erai student și căutai o sursă suplimentară de venit!

2. Self publishing

Poate ești student la litere, pasionat de scris sau ai doar multe idei trăznite pentru  agende, calendare, caiete și alte asemenea lucruri. Ei bine, nu are rost să le ții doar pentru tine, având în vedere că te poți orienta către această idee de afacere pentru tineri: print-on-demand (printare la comandă), disponibilă prin platforme precum Amazon KDP (Kindle Direct Publishing). Principiul de funcționare al acestor platforme este simplu: îți faci cont, furnizezi „manuscrisele” în format electronic, inclusiv coperta (respectând anumite cerințe de dimensionare și paginare), creezi pagina fiecărui produs în parte (descriere și optimizare pe cuvinte cheie), iar utilizatorii site-urilor vor comanda produsele sau cărțile tale online. Abia atunci acestea vor fi printate și apoi livrate, fără ca tu să îți bați capul cu partea logistică! 

Poate părea că această idee de afacere pentru tineri e un vis frumos și chiar poate fi o sursă bună de venituri, pe care o poți accesa fără mari investiții. Pentru început, ai nevoie fie de inspirație pentru a crea conținut scris (cărți) - și inspirația probabil este gratuită - sau de o platformă flexibilă pentru design-ul materialelor pe care dorești să le vinzi (agende, caiete, etc.), cum ar fi Canva - o platformă de design care îți pune la dispoziție o mulțime de template-uri, fonturi și diverse elemente vizuale pentru materialele pe care vrei să le creezi. 

De asemenea, indiferent de ce materiale vei publica pe aceste platforme, este necesar să faci câteva cercetări înainte, referitoare la strategiile de cuvinte-cheie pe care le poți folosi, pentru a te asigura că oamenii vor ajunge până la produsele tale. Spre exemplu, deși Amazon KDP este o platformă prietenoasă, și concurența este pe măsură, astfel încât va trebui să înveți cum să te diferențiezi de restul și să ajungi mai „sus” în rezultatele căutărilor utilizatorilor.

Acest pas poate fi parte din investiția inițială în ideea ta de afacere pentru tineri, în sensul că poți găsi online cursuri și seminarii (majoritatea contra cost), cu ajutorul cărora poți învăța exact cum funcționează acest sistem și cum să lucrezi astfel încât să produci venituri. 

Pe viitor, adăugând noi materiale, îți poți crea un brand propriu, pe care să îl extinzi și pe piața offline sau, dacă partea de vânzare nu îți este neapărat pe plac, te poți reorienta către design - un domeniu mereu actual și în constantă evoluție. 

3. Specialty coffee shop

Suntem siguri că această idee de afacere pentru tineri va fi și pe placul celor mai puțin tineri, dar iubitori de cafea! Spre deosebire de cele două idei de mai sus, care pot fi implementate aproape fără cheltuieli financiare, de data aceasta, un astfel de business va necesita o investiție mai serioasă, însă și rezultatele pot fi pe măsură. 

În funcție de bugetul de care dispui, poți cumpăra o franciză nișată pe specialități de cafea sau poți porni singur, de la zero. Ambele variante au avantaje și dezavantaje, însă alegerea finală depinde de fiecare antreprenor în parte, de finanțarea disponibilă și de viziunea pe care o ai când vine vorba de materializarea acestei idei de afaceri pentru tineri.

Francizele au avantajul că îți vor furniza nu doar produse și rețete îndelung testate, ci și un brand recunoscut, proceduri bine stabilite și suport în dezvoltarea afacerii. Dezavantajele sunt că investiția inițială va fi consistentă și ai toate șansele să investești peste 100.000 de euro, iar activitatea ta va fi strict reglementată de către francizor, căruia va trebui să îi plătești și un procent din veniturile tale. 

În schimb, să pornești la drum pe cont propriu poate fi mai ieftin, pentru că poți începe cu un spațiu mic, poți fi propriul tău angajat, iar banii de care dispui îi poți direcționa către crearea unui design și concept unic, după personalitatea ta. Dezavantajul major este, desigur, faptul că riscurile sunt mai mari decât în cazul francizelor, întrucât nu vei mai avea în spate un brand care să îți întărească poziția în piață încă din prima zi.

Tot la capitolul investiții pentru această idee de afacere pentru tineri, probabil că înainte de a pleca la drum ar trebui să faci un curs de barista, pentru a-ți asigura o bază practică și teoretică în implementarea afacerii. Te poți și angaja pentru o perioadă de timp la o cafenea a unui brand cunoscut, pentru a învăța din interior ce presupune o astfel de afacere.

Desigur, fiind vorba de o activitate în alimentație publică, aspectele legale nu sunt deloc neglijabile: vei avea nevoie de un spațiu care să respecte normele în vigoare, dar și de o serie de avize și autorizații. 

Însă orice variantă ai alege, suntem siguri că vei reuși, atât timp cât pui în joc pasiune, determinare și dacă planifici etapele de dezvoltare a afacerii cu cea mai mare atenție. Și, de ce nu, peste doar câțiva ani, afacerea ta poate fi acea franciză pe care o cumpără alți baristas aflați la început de drum!

În loc de final 

Să începi o afacere de la zero va fi o provocare, indiferent de vârstă sau experiență. De aceea, am creat o listă cu afaceri de vânzare, funcționale și profitabile, din care poți alege un business potrivit pentru tine, care te va scăpa de emoțiile și marea de necunoscut inerente oricărui start-up!