5 Idei de afaceri de acasă, cu imprimantă 3D
În ultimii ani, imprimarea 3D a devenit tot mai populară și nu numai pentru uz industrial sau medical. Grație progreselor din domeniu, tehnologiile de imprimare tridimensională sunt acum disponibile și utilizatorilor casnici care, cu un minim efort de documentare, pot realiza mici minuni 3D. Creativitatea și bugetul sunt singurele limite!
În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva idei de afaceri de acasă, pe care le-ai putea realiza cu ajutorul unei astfel de imprimante. Înainte de toate, însă, începem cu o foarte scurtă clasificare a imprimantelor 3D, acesta fiind punctul de pornire în căutarea unui astfel de aparat.
Există trei mari categorii de imprimante 3D: cu stereolitografie (SLA), sintetizare laser selectivă (SLS) sau modelare prin extrudare termpolastică (FDM - fused deposition modeling). SLA a fost prima tehnologie inventată și este încă cea mai utilizată la nivel profesional, fiind ideală pentru creații din domeniul stomatologic sau pentru prototipuri de bijuterii. Imprimantele cu tehnologia SLS sunt ideale pentru a crea prototipuri funcționale, mai ales datorită costurilor reduse per piesă produsă, productivității bune și varietății de materiale disponibile. Imprimantele FDM sunt cele mai populare în rândul utilizatorilor casnici și folosesc diverse tipuri de plastic. Deoarece nu au o rezoluție la fel de bună ca celelalte două tipuri de tehnologii, imprimantele FDM sunt recomandate pentru prototipuri simple sau pentru obiecte care pot fi finisate post-printare, prin alte metode.
Idei de afaceri de acasă cu imprimantă 3D
1. Cadouri personalizate
Cumpărarea unui cadou online nu mai este demult o noutate, însă ofertele sunt încă destul de restrânse când vine vorba de cadouri unicat sau personalizate. Majoritatea furnizorilor importă obiectele din China, iar la polul opus regăsim artiștii handmade, care creează diverse cadouri cu propriile mâini. Între cele două poluri, își fac loc imprimantele 3D: nu trebuie neapărat să ai aptitudini artistice ca să poți crea ceva absolut nou! Nici nu mai este nevoie să aștepți luni de zile să primești comenzile plasate pe site-uri precum AliExpress!
Majoritatea imprimantelor 3D folosesc diverse tipuri de materiale plastice, iar cele mai „avansate” pot fi folosite și cu alte materiale, precum lemn sau metal. Provocarea cea mai mare (pe lângă a decide exact ce tip de imprimanta ți se potrivește) este crearea CAD-urilor (planurilor) necesare printării. Există vești bune și aici, totuși: ai acces online la nenumărate cursuri și videoclipuri educative în această direcție, precum și la modele gata desenate, care pot fi apoi modificate în funcție de nevoi sau printate direct.
Pentru că este o afacere care se adresează unui public aflat în căutarea unui simbol care să marcheze un eveniment fericit, partea tehnică va fi doar vârful iceberg-ului. Această idee de afacere de acasă, cu imprimantă 3D va presupune investiții serioase de timp în crearea unui brand coerent, care să atragă clienții către această nouă modalitate inedită de a oferi un cadou.
2. Accesorii pentru animale de companie
Nici aici nu poate fi vorba despre o industrie nouă, ci dimpotrivă. Există însă un aspect negativ pentru care aceasta este recunoscută în România: prețurile nejustificat de mari pentru accesoriile destinate animalelor de companie. Îți dăm un singur exemplu: un castron metalic de 250 de mililitri costă câțiva lei în orice supermarket; același castron, cu o lăbuță de cățel sau pisică imprimată pe undeva, va costa chiar și de zece ori mai mult într-un petshop.
Este clar că și în această nișă există calea de mijloc, între obiectele generice din supermarket și cele oferite la supra preț de către retailerii din domeniul veterinar. Imprimanta 3D te poate ajuta să produci zgărzi și medalioane, jucării, perii, accesorii pentru mâncare (recipiente, căni gradate, protecții pentru podea, dispensere, etc.), decorațiuni și, în principiu, cam orice poți găsi într-un petshop (cu excepția medicamentelor, a hranei și a animalelor per se, desigur).
Avantajul unei astfel de idei de afaceri de acasă, cu o imprimantă 3D este că nu trebuie să fie exclusiv online-based. Poți stabili parteneriate cu clinici veterinare, supermarketuri sau chiar petshop-uri pentru a distribui astfel produsele tale. Asta înseamnă totuși să ai posibilitatea de a produce o cantitate mai mare, într-un timp relativ scurt, pentru a putea menține aprovizionarea. Dacă te gândești totuși să realizezi aceste produse exclusiv pe bază de comandă, atunci probabil că un magazin online, în combinație cu o prezență bună pe social media este alegerea potrivită.
3. Accesorii pentru dispozitive electronice
Probabil te gândești deja că standurile magazinelor de telefoane sunt pline cu tot felul de huse și accesorii, care mai de care mai colorată și deosebită. Și suntem total de acord cu tine! Totuși, acelor produse le lipsește unicitatea, iar mulți utilizatori caută astăzi să își exprime personalitatea și alegerile prin intermediul obiectelor pe care le folosesc zi de zi - laptop, tabletă, căști, telefon, etc..
Așadar, să produci accesorii pentru asemenea dispozitive nu este deloc o idee redundantă, atât timp cât maximizezi posibilitatea de a personaliza produsul finit. De ce nu, ai putea solicita chiar și o viziune grafică (un concept) din partea clienților! Practic, cu ajutorul tău, aceștia își pot desena propriile huse pentru telefon sau pot folosi creațiile copiilor pe post de protecție pentru laptop. Chiar și o fotografie oarecare de pe internet poate căpăta 3 dimensiuni cu ajutorul acestei idei de afacere de acasă, cu imprimantă 3D!
Evident, și acest business poate funcțional exclusiv online. Dacă ești dispus să investești într-o dubă, poți muta însă activitatea și în mediul fizic: spre exemplu, poți merge la festivaluri sau la diverse târguri și evenimente din țară. Atât timp cât ai o sursă de curent, imprimanta 3D va fi aliata ta!
4. Decorațiuni pentru nunți sau petreceri tematice
Organizarea unui eveniment - mai ales a unei nunți - poate fi deosebit de stresantă și dificilă. Însă, invariabil, orice astfel de demers va ajunge în punctul în care organizatorii trebuie să aleagă decorațiunile pentru local. Poți fi tentat să crezi că o excursie la supermarket sau la florărie rezolvă problema, însă sunt suficienți oameni care nu doresc să aibă aceleași decorațiuni ca toți ceilalți din oraș. Așadar, ideea ta de afacere de acasă, cu imprimantă 3D poate avea loc în viața lor!
Poți printa meniuri 3D, plăcuțe cu nume, cutii pentru cadouri, flori artificiale, „instrumente” pentru cabina foto - cerul este limita!
Pentru că majoritatea organizatorilor de petreceri și evenimente își bazează căutările online, și afacerea ta poate funcționa tot în acest fel.
5. Bijuterii
La fel ca în cazul cadourilor personalizate, există deja cel puțin două extreme ale spectrului pieței bijuteriilor: cele produse în masă și apoi vândute în magazine și cele complet unicat, fabricate de la zero de mâinile unui artist priceput. Și, tot la fel ca mai sus, pe acest continuum are loc și ideea ta de afacere de acasă, cu imprimantă 3D: bijuteriile personalizate sunt opere de artă, dar cine spune că mașinăriile nu pot produce artă? Totul stă în creativitatea ta și în îndemânarea de a genera CAD-urile potrivite pentru astfel de produse.
Bonus, te poți folosi chiar de conceptele clienților pentru a realiza produsul finit! Și, încă un bonus: dacă alegi să scoți afacerea din casă, participând la evenimente private, târguri și festivaluri, clienții tăi pot avea satisfacția de vedea cum bijuteriilor sunt produse chiar sub ochii lor! Procesul în sine este destul de spectaculos și cu siguranță foarte instagrammable. Spunem asta pentru că vei avea nevoie cu siguranță și de o prezență online bine gestionată!
Desigur, posibilitățile de a pune în aplicare idei de afaceri de acasă, cu imprimantă 3D nu se opresc aici. În funcție de bugetul de care dispui pentru achiziționarea imprimantei și a consumabilelor, poți realiza produse mult mai complexe decât cele descrise mai sus, cum ar fi modele tridimensionale pentru arhitectură sau chiar dispozitive medicale și piese pentru diverse echipamente.
Legat de costurile necesare unui astfel de business și eventuala recuperare a investiției, vom publica un articol special, lunea viitoare. Până atunci poți arunca o privire asupra unor afaceri de vânzare, precum și asupra unor afaceri la cheie listate, pentru a găsi noi idei sau oportunități.
-
Idei de afaceri cu bani puțini, pe care le poți dezvolta de oriunde
- Information
- 10 Aprilie 2017
-
Idei de afaceri cu fonduri europene și sănătate multă
- Information
- 20 Iunie 2017
-
Idee de afaceri în educație. Cum să dezvolți un business profitabil în 2020
- Information
- 04 Septembrie 2017
-
Idei de afaceri mici. Cum să ai o afacere în educație, care să funcționeze și în 2020
- Information
- 16 Noiembrie 2017
-
Idei de afaceri cu bani puțini. Firmă de curățenie out-of-the-box
- Information
- 03 Ianuarie 2018
-
Idei de afaceri profitabile. Cum să organizezi evenimente în 2020
- Information
- 06 Martie 2018
-
Idei de afaceri la țară. De ce să-ți deschizi o pensiune agroturistică sau o fermă turistică?
- Information
- 27 Iunie 2018
-
Idei de afaceri cu bani puțini. Glamping - noul trend în materie de turism non-formal
- Information
- 07 Septembrie 2018