5. Cum se evaluează o afacere de vânzare?

postat pe 25 Ianuarie 2021
Cum se evaluează o afacere de vânzare?
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Evaluarea cu precizie a unei afaceri mici sau mijlocii este adesea cea mai dificilă parte a procesului pentru potențialii cumpărători de afaceri. Cu toate acestea, nu trebuie să fie o operațiune copleșitoare sau de neînțeles. Mai presus de toate, trebuie să realizezi că evaluarea este o artă, nu o știință. În calitate de cumpărător, reține că „prețul solicitat” NU este prețul de cumpărare. Destul de des, acest preț nu reprezintă ceea ce afacerea merită cu adevărat.

Firește, o evaluare făcută de un cumpărător este, de obicei, destul de diferită de ceea ce vânzătorul consideră că afacerea sa merită. Vânzătorii sunt atașați emoțional de afacerea lor. Ei adaugă de multe ori la calcularea valorii afacerii anii lor grei de muncă, necesari ridicării acesteia. Din păcate, acesta nu este un factor care să fie adăugat în ecuația procesului de vânzare-cumpărare.

Provocarea pentru tine, cumpărătorul, este de a formula o evaluare cât mai exactă, care va oferi o recuperare acceptabilă a investiției.

Iată câteva modalități de a calcula valoarea unei afaceri de vânzare.

1. Valoarea activelor: se calculează valoarea tuturor activelor unei companii și se ajunge la prețul corespunzător.

2. Valoarea de lichidare: se stabilește valoarea activelor societății dacă ar fi obligată să le vândă într-o perioadă scurtă de timp (de regulă, mai puțin de 12 luni). Se poate folosi, ca referință, prețul de vânzare al altor companii asemănătoare, utilizat ca un multiplu al fluxului de numerar sau al unui procent din venituri.

3. Un multiplu al veniturilor: venitul unei afaceri este supus unui anumit multiplu pentru a ajunge la un preț de vânzare. Să le analizăm pe fiecare pentru a determina care este mai bun pentru achiziția pe care o ai în minte!

Partenerii noștri
Image
Image
Image
Image
Postări recente