2. Cum cumperi afacerea potrivită
Singura modalitate de a te asigura că vei avea succes cu noua afacere este să fii absolut sigur că ai făcut achiziția potrivită, lucru posibil doar prin însușirea cunoștințelor necesare acestui proces.
Nu fi îngrijorat, marea majoritate a oamenilor nu au nici o idee despre ce este potrivit pentru ei. Numărul de afaceri de vânzare poate fi copleșitor, ceea ce complică și mai mult alegerea unei viitoare investiții.
Iată câteva sfaturi care te pot îndruma spre selectarea unei afaceri potrivite pentru tine:
Acordă atenție și nu te descuraja
În timpul fazei de căutare, este ușor să te descurajezi, mai ales din cauza numărului mare de afaceri de vânzare. Nu te lăsa copleșit; abordează metodic acest lucru. Dacă este necesar, exclude afacerile pe care nu le dorești. De exemplu, dacă nu ești interesat de o benzinărie, de un restaurant sau de un magazin, vei exclude o bună parte din afacerile de vânzare online. Caută prin listări, acordând atenție profiturilor, nu doar prețului cerut.
Totuși, ține minte că listările nu reflectă întotdeauna întreaga imagine. Solicită informații complete despre afacerile care par interesante. Aranjează întâlniri cu vânzătorii. Pregătește-ți întrebările pe care le vei adresa la aceste întâlniri. Nu poți cumpăra o afacere doar bazându-te pe descrierea ei de listă; vizitează compania și caută informații din mai multe surse. Cu fiecare întâlnire, vei ajunge mai aproape de a ști ce este și ce nu este potrivit pentru tine.
Stabilește câteva reguli de bază
Fă o listă cu cinci reguli de aur pe care trebuie să le respecte orice afacere care te interesează. Fii foarte specific în stabilirea acestor reguli și orientează-te în formularea lor după criterii cum ar fi tipul afacerii, mărimea, locația, numărul de angajați, vechimea, profitul minim, valoarea maximă a acesteia, etc..
Nu te ghida doar după principiul bucuriei de a lucra. Bineinteles că este important, însă atașamentul față de o companie sau o industrie nu va fi suficient pentru a anula efectele devastatoare ale unei investiții pripite, care aduce doar pierderi financiare.
Ideal este să te ghidezi după aceste cinci reguli chiar de la început. Lista ta poate chiar să se schimbe puțin în timpul căutării. Pe măsură ce vizitezi diferite afaceri, discuți cu vânzătorii și continui să cauți, vei descoperi anumite lucruri care trebuie adăugate sau șterse din listă.
Cu toate acestea, crearea acestei liste cât mai curând posibil este fundamentală pentru succesul tau!
„Oricare ar fi, numai să fie ceea ce fac cel mai bine…”
Înțelege și analizează foarte bine abilitățile tale. Nu pretinde că ești ceva ce nu ești.
Regula de aur în afaceri este: „Ceea ce faci cel mai bine (vânzări, marketing, servicii, eficiență în producție, gestionarea angajaților, servicii pentru clienți, vânzări către companii/consumatori) trebuie să fie cel mai important factor de generare a veniturilor și profiturilor pentru orice afacere pe care consideri să o cumperi”. Repetă această frază înca o dată; ea deține cheia succesului!
Atunci când vrei să cumperi o afacere, unul dintre principalele obiective este să îți controlezi propriul destin. Nu te pune în situația în care, dacă un angajat pleacă, ai probleme mari. Competențele tale trebuie să fie combustibilul care alimentează motorul.
Afacerea potrivită este una care va prospera din calitățile, abilitățile și calificările tale și nu va suferi de pe urma slăbiciunilor tale. Analizează-te cât se poate de obiectiv. Imaginează-te conducând această afacere. Foarte important este să te vezi bucurându-te de ea, prin munca pe care o vei depune. Dacă nu poți, atunci nu o să ai succes. Afacerea pe care o alegi trebuie să fie una de care vei fi mândru să o deții.
Fii atras de profit – nu de produs!
Un alt factor-cheie este evitarea „atracției” către produs; mai degrabă trebuie sa fii „atras” de profit și de stilul de viață pe care îl poate oferi. Mulți cumpărători încep să viseze la ce poate face acel produs sau serviciu și pierd noțiunea despre ceea ce poate fi realizat în mod realist.
Produsul pe care afacerea îl vinde sau serviciul pe care îl oferă nu are sens în cazul în care afacerea nu generează veniturile de care ai nevoie sau nu îți oferă o rentabilitate satisfăcătoare pentru investiția ta. Dacă se va întampla așa ceva, fii sigur că vei ajunge rapid să detești propriul produs!
În schimb, o linie de produse nu foarte atractivă poate deveni dezirabilă, dacă afacerea crește și te bucuri de beneficiile acestui lucru.
Mai presus de toate, intră în joc. Odată ce deții afacerea potrivită, privește doar înainte!
-
1. Perspectiva de a cumpăra o afacere
- Information
- 20 Decembrie 2019
-
3. Cum te ajută un broker de afaceri?
- Information
- 10 Iulie 2020
-
4. Greșeli comune care trebuie evitate
- Information
- 21 Octombrie 2020
-
5. Cum se evaluează o afacere de vânzare?
- Information
- 25 Ianuarie 2021
-
6. Opțiuni pentru finanțarea cumpărării afacerii
- Information
- 01 Martie 2021
-
7. Due Diligence – descoperirea problemelor
- Information
- 07 Iunie 2021
-
8. Timpul de tranziție
- Information
- 10 August 2021