Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

1. Vanzarea unei afaceri

Vanzarea afacerii este cea mai populara strategie de iesire pentru proprietarii de afaceri. In unele cazuri, nu exista urmasi care doresc sa continue activitatea; in alte cazuri, vanzarea a fost mereu planul proprietarului companiei de a converti afacerea in active lichide la un anumit punct.

Oricare ar fi motivul pentru care vreti sa vindeti afacerea, urmand aceste sfaturi pentru vanzarea unei afaceri, va asigurati ca veti obtine cel mai bun pret si ca afacerea dvs. se va vinde:

Vindeti la momentul potrivit pentru motivele corecte.

Cel mai frecvent motiv pentru vanzarea unei afaceri este faptul ca proprietarul se imbolnaveste sau devine prea batran pentru a continua aceasta afacere. Este cel mai nepotrivit moment pentru a vinde o afacere. Va fi extrem de dificil pentru el sa faca fata stresului suplimentar de a vinde o afacere in aceste conditii, si cumparatorul va folosi aceste circumstante ca o parghie in negocieri.

Deci, nu asteptati pana atunci. Momentul potrivit este atunci cand sunteti inca in vigoare si aveti o afacere de succes de vanzare.

Si care sunt motivele corecte? Vanzarea unei afaceri este foarte asemanatoare cu vanzarea unei case, in anumite privinte. Atunci cand puneti casa la vanzare, nu spuneti ca vreti sa vindeti deoarece casa este prea mica; spuneti ca vreti sa va mutati mai aproape de locul de munca, de exemplu. Atunci cand vindeti o afacere, o faceti pentru ca doriti sa urmati o oportunitate diferita, pentru ca sunteti in cautarea unui alt stil de viata, cum ar fi iesirea la pensie, pentru ca va mutati in alt oras, etc.

 Fiti clar cu privire la ceea ce vindeti.

Inainte de a vinde o afacere, trebuie sa luati in considerare toate activele intreprinderii si sa decideti care sunt de vanzare.

De multe ori, vanzarea unei afaceri include active cum ar fi fondul comercial (Goodwill), marci comerciale sau liste de clienti, precum si active fizice. Valoarea acestor va depinde de calitatea lor.

Trebuie sa decideti daca aveti de gand sa vindeti afacerea ca o vanzare de active (in cazul in care se vinde totul din societate, dar nu societatea in sine) sau ca o vanzare de actiuni (in cazul in care se vinde tot, inclusiv societatea in sine). Luati in considerare faptul ca un potential cumparator va prefera prima varianta.

Un ultim sfat pentru vanzarea unei afaceri

Vanzarea unei afaceri este o afacere serioasa, deci este nevoie de timp si putin efort pentru a face acest lucru corect. Pregatirea atenta si folosirea resurselor profesionale disponibile este metoda pentru a obtine cel mai bun pret posibil. Cheia vanzarii unei afaceri este stabilirea unui pret corect si realist si modul in care acest pret este sustinut de documente si afacerea in sine.

Vânzarea afacerii in 8 pași

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!