Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

1. Vanzarea unei Afaceri

Vanzarea unei afaceri este cea mai populară strategie de ieșire pentru proprietarii de afaceri. În unele cazuri, nu există urmași care doresc să continue activitatea; în alte cazuri, vânzarea a fost mereu planul proprietarului companiei de a converti afacerea în active lichide la un anumit punct.

Oricare ar fi motivul, urmând aceste sfaturi pentru vanzarea unei afaceri, te asiguri că vei gasi cumparatorul potrivit si vei obține cel mai bun preț:

Vinde la momentul potrivit pentru motivele corecte.

Cel mai frecvent motiv pentru vanzarea unei afaceri este faptul că proprietarul se îmbolnăvește sau devine prea bătrân pentru a continua această afacere. Este cel mai nepotrivit moment pentru a vinde o afacere. Va fi extrem de dificil pentru el să facă față stresului suplimentar de a vinde o afacere în aceste condiții, și cumpărătorul va folosi aceste circumstanțe ca o pârghie în negocieri.

Deci, nu aștepta până atunci. Momentul potrivit este atunci când esti încă în vigoare și ai o afacere de succes de vânzare.

Și care sunt motivele corecte? Vanzarea unei afaceri este foarte asemănătoare cu vânzarea unei case, în anumite privințe. Atunci când listezi o casa la vânzare, nu spui că vrei să vinzi deoarece casa este prea mica; spui ca vrei să te muți mai aproape de locul de muncă, de exemplu. Atunci când vinzi o afacere, o faci pentru ca doresti să urmezi o oportunitate diferită, pentru că esti în căutarea unui alt stil de viață, cum ar fi ieșirea la pensie, pentru că te muți în alt oraș, etc.

 Fii clar cu privire la ceea ce vinzi.

Înainte de a vinde o afacere, trebuie să iei în considerare toate activele întreprinderii și să decizi care sunt de vânzare.

De multe ori, vanzarea unei afaceri include active cum ar fi fondul comercial (Goodwill), mărci comerciale sau liste de clienți, precum și active fizice. Valoarea acestora va depinde de calitatea lor.

Trebuie să decizi dacă ai de gând să vinzi afacerea ca o vânzare de active (în cazul în care se vinde totul din societate, dar nu societatea în sine) sau ca o vânzare de acțiuni (în cazul în care se vinde tot, inclusiv societatea în sine). Ia în considerare faptul că un potențial cumpărător va prefera prima varianta.

Un ultim sfat pentru vanzarea unei afaceri

Vanzarea unei afaceri este o afacere serioasă, deci este nevoie de timp și puțin efort pentru a face acest lucru corect. Pregătirea atentă și folosirea resurselor profesionale disponibile este metoda pentru a obține cel mai bun preț posibil. Cheia vânzării unei afaceri este stabilirea unui preț corect și realist și modul în care acest preț este susținut de documente și afacerea în sine.

Vanzarea afacerii in 8 pasi

Meniu

Hai in clubul premium

Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!