Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

1. Vanzarea unei Afaceri

Vânzarea afacerii este cea mai populară strategie de ieșire pentru proprietarii de afaceri. În unele cazuri, nu există urmași care doresc să continue activitatea; în alte cazuri, vânzarea a fost mereu planul proprietarului companiei de a converti afacerea în active lichide la un anumit punct.

Oricare ar fi motivul pentru care vreți să vindeți afacerea, urmând aceste sfaturi pentru vânzarea unei afaceri, vă asigurați că veți obține cel mai bun preț și că afacerea dvs. se va vinde:

Vindeți la momentul potrivit pentru motivele corecte.

Cel mai frecvent motiv pentru vânzarea unei afaceri este faptul că proprietarul se îmbolnăvește sau devine prea bătrân pentru a continua această afacere. Este cel mai nepotrivit moment pentru a vinde o afacere. Va fi extrem de dificil pentru el să facă față stresului suplimentar de a vinde o afacere în aceste condiții, și cumpărătorul va folosi aceste circumstanțe ca o pârghie în negocieri.

Deci, nu așteptați până atunci. Momentul potrivit este atunci când sunteți încă în vigoare și aveți o afacere de succes de vânzare.

Și care sunt motivele corecte? Vânzarea unei afaceri este foarte asemănătoare cu vânzarea unei case, în anumite privințe. Atunci când puneți casa la vânzare, nu spuneți că vreți să vindeți deoarece casa este prea mica; spuneți ca vreți să vă mutați mai aproape de locul de muncă, de exemplu. Atunci când vindeți o afacere, o faceți pentru ca doriți să urmați o oportunitate diferită, pentru că sunteți în căutarea unui alt stil de viață, cum ar fi ieșirea la pensie, pentru că vă mutați în alt oraș, etc.

 Fiți clar cu privire la ceea ce vindeți.

Înainte de a vinde o afacere, trebuie să luați în considerare toate activele întreprinderii și să decideți care sunt de vânzare.

De multe ori, vânzarea unei afaceri include active cum ar fi fondul comercial (Goodwill), mărci comerciale sau liste de clienți, precum și active fizice. Valoarea acestora va depinde de calitatea lor.

Trebuie să decideți dacă aveți de gând să vindeți afacerea ca o vânzare de active (în cazul în care se vinde totul din societate, dar nu societatea în sine) sau ca o vânzare de acțiuni (în cazul în care se vinde tot, inclusiv societatea în sine). Luați în considerare faptul că un potențial cumpărător va prefera prima varianta.

Un ultim sfat pentru vânzarea unei afaceri

Vânzarea unei afaceri este o afacere serioasă, deci este nevoie de timp și puțin efort pentru a face acest lucru corect. Pregătirea atentă și folosirea resurselor profesionale disponibile este metoda pentru a obține cel mai bun preț posibil. Cheia vânzării unei afaceri este stabilirea unui preț corect și realist și modul în care acest preț este susținut de documente și afacerea în sine.

Vanzarea afacerii in 8 pasi

Meniu

Hai in clubul premium

Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!