Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

Serviciul Escrow in Transferul Afacerilor

Am folosit foarte multe cuvinte pe acest site pentru a învata un potențial vânzător ce are de făcut pentru a vinde o afacere și un cumpărător cum să aleagă și să cumpere o afacere.

Cu puțin efort, cu ajutorul unor Business Broker și a altor specialiști dacă este nevoie, vom avea cele doua părți pregătite de a vinde/cumpăra afacerea. Trebuie să înțelegeți că până la acest punct, nu s-a realizat decât pregătirea celor două „tabere” pentru „lupta finală”. Avem în continuare afacerea în proprietatea vânzătorului și cumpărătorul cu banii în buzunar.

Deci, după această prima faza foarte importantă de pregatire a celor două parți, urmează faza în care cele doua parți se „cunosc”, cu inspecția afacerii de către cumpărător, acceptarea acesteia, aprobarea cumpărătorului de către vânzător, faza fiind încheiată cu negocierea prețului și a termenilor de transfer a afacerii.

Totuși, cumpărătorul are înca buzunarele pline de bani, și vânzătorul nu poate pleca în vacantă mult dorită în jurul lumii. Urmează faza finală, a treia, în care se va face transferul efectiv al afacerii de la vânzător la cumpărător și toate considerentele financiare necesare de la cumpărător la vânzător. Deși pare super simplu, acest transfer este extraordinar de complex, și este necesară o Agenție Escrow specializată în transferul de afaceri care să funcționeze ca o punte de legătură între cele doua părți implicate.

TradeX – Transfer Afaceri în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Brașov, funcționează ca o Agenție Escrow pentru tranzacțiile de vânzare-cumpărare de afaceri mici și mijlocii. Servește ca un deținător neutru de fonduri și documente, reprezintă link-ul de comunicații cu părțile implicate în tranzacție, și facilitează închiderea tranzacției. Agentul escrow asigură respectarea reglementarilor, pregătește documentele de tranzacție și declarațiile de închidere, și se ocupă de detaliile administrative necesare. Serviciile de escrow pentru vânzari de afaceri protejează atât interesele cumpărătorului cât și pe cele ale vânzătorului.

Escrow începe cu un acord scris între cumpărător, vânzător și TradeX. Suportul pentru instrucțiunile termenilor și condiților tranzacției în escrow sunt redactate și incluse în contractul de vânzare/cumpărare și anexele acestuia. Aceste instrucțiuni sunt furnizate de către vânzător și cumpărător sau reprezentanții acestora. Vor primi formularele pentru completarea acestora de la business brokerul care îi reprezintă. Cumpărătorul și vânzătorul vor semna contractul de vânzare/cumpărare, iar cumpărătorul va face depunerea avansului necesar.

Cele doua obiective pe care trebuie să le îndeplinească agentul escrow pentru a închide o tranzacție de transfer a unei afaceri sunt:

 1. De a verifica ca toate condițile necesare (stipulate în contractul de vânzare/cumpărare) pentru ca afacerea să funcționeze în continuare în aceleași condiții după transferul la cumpărător sunt îndeplinite. Aceasta include:
  • transferul contractelor, clienților, furnizorilor, salariaților, etc
  • obținerea de autorizații, avize, aprobări, atestate (în funcție de necesități)
  • transferul contractelor de închiriere sau a proprietăților imobiliare necesare
  • alte condiții particulare pentru fiecare afacere (stipulate în instructiuni)
 2. Distribuirea fondurilor autorizate de instrucțiuni, inclusiv comisioanele și alte drepturi financiare
  • se elaborează centralizatorul financiar de distribuirea a fondurilor
  • acest centralizator este un document complex în care sunt reglementate toate plațile făcute în avans de către vânzător și plățile care trebuiesc efectuate de cumpărător după închiderea transferului afacerii.
  • din aceste considerente, întodeauna prețul negociat pentru o anumită afacere va ajunge la vânzător cu sume adaugăte și sume scăzute în funcție de particularitățile tranzacției.

Acontul escrow se închide atunci când toate instrucțiunile cumpărătorului și vânzătorului stipulate în contractul de vânzare/cumpărare și anexele acestuia au fost efectuate.

Fără a avea un ofițer de escrow neutru care să ajute ambele parți în transferul afacerii, acest proces prezintă foarte multe riscuri pentru ambele parți implicate. Este puțin probabil ca acest transfer să se încheie amiabil și echitabil pentru ambele parți.

Afla mai multe despre …

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!