Vinde afacerea ta

Image

De ce se vinde o afacere?

La fel ca orice alt bun pe care îl deținem, o afacere este temporară în viața noastră. Singurele variabile sunt când, cum și la ce preț ne vom despărți de ea. Motivele acestei despărțiri pot fi legate de viața noastră personală sau de evoluția din cadrul afacerii. Vânzarea poate fi planificată, deci va avea loc în termenii stabiliți de tine; în caz contrar, te va lua prin surprindere, obligându-te să ieși din joc pe locul doi.

Cum se vinde o afacere?

Legislația și fiscalitatea din România reglementează transferul de afaceri. Pe lângă cesiunea de părți sociale, există și alte metode de transfer, mult mai sigure și mai ieftine. Pentru a încheia corect o astfel de vânzare, este nevoie de un intermediar care să garanteze că la închiderea tranzacției de vânzare-cumpărare a unei afaceri, ambele părți implicate vor fi satisfăcute, conform contractului încheiat. Aceasta este specialitatea noastră!
Image
Image

Când este momentul potrivit să vinzi o afacere?

O afacere se vinde cel mai bine când este operațională și are 2, 3 ani de creștere anuală de cel puțin 10%. Atunci se vinde ca o „mașină funcțională”, cu toate reviziile făcute la timp, nu doar pentru „piese de schimb”, adică pentru valoarea activelor. Pregătirea afacerii poate fi un proces complex și de durată, care are multe implicații, unele destul de subtile, cum ar fi existența unor proceduri clare de operare a afacerii, care astfel va avea o tranziție mai ușoară către o nouă conducere.

Cum se stabilește prețul de vânzare?

O afacere care este un ansamblu consolidat în timp, format din clienți, furnizori, produs/serviciu, brand, loc în piață, care produce profit constant și în creștere, are o valoare de Goodwill cu prețul cel mai bun posibil. Nu contează care este valoarea activelor tangibile, ci modalitatea în care aceste active sunt capabile să genereze un profit cât mai mare și constant. Acest ansamblu va determina o valoare de vânzare a afacerii bazată în special pe activele intangibile. De fapt, asta însemnă să vinzi o afacere.
Image