Vinde afacerea ta

Image

De ce se vinde o afacere?

La fel ca orice alt bun pe care îl deții, afacerea este o prezență temporară în viața ta. Poți însă controla unele variabile: când, cum și la ce preț ne vom despărți de ea. Motivele acestei despărțiri pot fi legate de viața personală sau de evoluția afacerii. Dacă vânzarea va fi planificată, atunci va avea loc în termenii stabiliți de tine; în caz contrar, te va lua prin surprindere, obligându-te să ieși din joc pe locul doi.

Cum se vinde o afacere?

Transferul de afaceri este reglementat prin legislația din România. Pe lângă cesiunea de părți sociale, există și alte metode de transfer, mult mai sigure și mai ieftine. Pentru a încheia corect o astfel de vânzare, este nevoie de un intermediar care să garanteze că la încheierea tranzacției de vânzare-cumpărare a unei afaceri, ambele părți implicate vor fi satisfăcute, conform contractului încheiat. Aceasta este specialitatea noastră!
Image
Image

Când este momentul potrivit să-ți vinzi afacerea?

Contraintuitiv, momentul propice pentru a-ți vinde afacerea este atunci când aceasta se află în punctul maxim de dezvoltare, adică atunci când este operațională și are 2, 3 ani de creștere anuală de cel puțin 10%. Pregătirea pentru vânzare este un proces complex și de durată, însă vestea bună este că nu trebuie să te descurci singur! Brokerii de afaceri profesioniști îți pot oferi suport și îndrumare pe parcursul întregului proces de vânzare și transfer.

Cum se stabilește prețul de vânzare?

O afacere este mai mult decât SRL-ul din spate sau echipamentele de care dispune. Este un ansamblu consolidat în timp, format din clienți, furnizori, produs/serviciu, brand, loc în piață, care are încasări și un fond comercial (goodwill). Nu contează care este valoarea activelor tangibile, ci modalitatea în care aceste active generează un profit cât mai mare și constant. Tot acest ansamblu va determina valoarea de vânzare a afacerii. În cazul business-urilor sănătoase, activele tangibile au o influență limitată. Cu alte cuvinte, nu vinzi mașina pentru piese, ci pentru călătoriile extraordinare în care te poartă!
Image