Planul de afacere din perspectiva cumpărătorului

Când este momentul potrivit pentru a cumpăra o afacere? Cine cumpără o afacere și cu ce scop? Cum cumperi o afacere? Sunt întrebări la care am răspuns, de-a lungul timpului, cu diferite ocazii și sub diferite forme, articolele care surprind acest subiect, al cumpărării unei afaceri, putând fi citite în secțiunea pentru cumpărători a blogului nostru.
În articolul de față, ne propunem să vă prezentăm perioada anterioară unei achiziții de firmă, ce presupune pregătirea acesteia și cum trebuie realizat documentul care va sta la baza acestui demers: planul de afacere, conceput special pentru achiziția unei alte afaceri! Fie că vorbim despre un antreprenor cu experiență, care administrează o afacere matură, aflată în etapa de scale-up, fie că vorbim despre un antreprenor la început de drum, dar care optează pentru o afacere existentă (abordare cu multe avantaje față de un strat-up!), în ambele situații decizia de cumpărare trebuie să fie bazată pe un document scris, special redactat. Și nu, scopul nu este doar de a convinge investitorii să te susțină ci, este legat și de orientarea ta viitoare, între punctele-borne marcante în evoluția societății.
În general, capitalul necesar pentru a achiziționa o afacere este obținut, parțial, prin surse de finanțare externe, în baza unei analize detaliate a trecutului solicitantului. În aceeași măsură, instituția bancară, fondurile de investiții sau investitorii de tip angel- investor, vor dori să cunoască planurile pentru viitor, din perspectiva profitabilității investiției și a ROI. Ambele perspective - realizările trecute și planurile de viitor - vor fi evidențiate în Planul de Afacere, care va trebui să fie centrat pe viabilitatea financiară a afacerii.
Pentru a demonstra o stabilitate și o optimizare în structura costurilor și a fluxurilor de venit, va trebui să existe o analiză pe baza actelor financiar-contabile pentru cel puțin 3-4 ani înainte de momentul achiziției; instituțiile bancare pot realiza analiza pe o perioadă și mai extinsă.
Capitolele din planul de afaceri care indică strategia de creștere aplicată, veniturile din tranzacționare sau veniturile recurente, gestionarea optimă a cash flow-ului, vor avea ponderea cea mai mare din cuprinsul planului. Acestea sunt datele care vor alcătui nucleul planului de afacere, pentru a demonstra puterea economică și maturitatea organizațională a afacerii tale. Aceasta în cazul în care se dorește achiziționarea unei afaceri de către o entitate juridică.
Pentru a justifica necesitatea finanțării, trebuie să dedici un capitol important și viitorului, ca scop, etică și valoare! Să detaliem….. În planul de afacere trebuie să se regăsească raspunsurile la următoarele întrebări:
- ce avantaje competitive obții printr-o achiziție a unei alte afaceri din domeniul tău de activitate?
- care este politica de asimilare cultural-organizațională?
- ce impact generezi pentru stakeholderi și pentru comunitatea locală?
- care este componenta de sustenabilitate pe care o urmărești?
Decizia de a achiziționa o altă afacere funcțională, profitabilă, trebuie tratată și gândită ca un proiect în sine cu scop, planificare, etape de implementare și analiza rezultatelor. Ori, pentru a obține orice tip de finanțare, aspectele ce țin de noua entitate economică care se va crea în urma achiziției, trebuie surprinse în cadrul planului tău de afacere!
Prin urmare, pentru cumpărătorul (persoană juridică) unei afaceri care funcționează și generează profit, Planul de Afacere va prezenta în detaliu atât realizările firmei care face achiziția, cât și previziunile de viitor ale noii firme create după finalizarea transferului. Dacă te gândești că ai putea crește afacerea pe care o conduci, prin achiziția uneia noi din același domeniu de activitate, sau dintr-un domeniu conex, poți să te inspiri și din lista afacerilor de vânzare de pe site-ul nostru; oricum ar fi, rezervă-ți timpul necesar scrierii unui plan de afacere pentru a fi susținut financiar în demersul tău!
Planul de afacere - harta pentru orientarea antreprenorului
- Information
- 01 August 2022
Planul de afacere din perspectiva vânzătorului
- Information
- 12 Septembrie 2022