Greșeli care trebuie evitate când îți vinzi afacerea

postat pe 14 Februarie 2022
Greșeli care trebuie evitate când îți vinzi afacerea
Expert broker de afaceri - Mona Bârliga
Expert broker de afaceri
Mona Bârliga
Brașov - Romania
+4 0741 035 054
mona.barliga@trade-x.ro

Câteodată, vânzătorii de afaceri mici fac greșeli fatale atunci când își pun afacerea la vânzare și pierd mulți bani pe parcursul acestui proces. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să eviți aceste greșeli!

1. Fă un plan din timp și nu aștepta prea mult să vinzi

Vânzarea unei afaceri nu se întâmplă peste noapte, deci o planificare pe termen lung este foarte importantă. Ține evidența contabilă, rapoartele și documentele la zi. Nu știi niciodată când va intra pe ușă cumpaărătorul perfect, care va va oferi un preț pe care nu-l vei putea refuza.

2. Găsește persoana potrivită care să îți reprezinte afacerea în procesul de vânzare

Acest pas este foarte important pentru succesul vânzării. Mulți proprietari de afaceri aleg prima persoană care se oferă să le listeze afacerea, ceea ce, pe termen lung, îi poate costa timp și bani. După câteva luni, vor realiza că nu au rezultate și vor fi nevoiți să reia procesul.

3. Promovează afacerea

Nu lăsa toată promovarea afacerii de vânzare pe seama brokerului. Tu ești cea mai potrivită persoană să promoveze afacerea, pentru că nimeni nu e mai motivat, mai pasionat și nu cunoaște afacerea mai bine ca tine. Un broker te va ajuta în acest proces, dar trebuie să contribui și tu.

4. Nu cere prea mult sau prea puțin pentru afacerea ta

Ia în considerare industria din care face parte compania, afaceri similare, economia și piața atunci când stabilești prețul de vânzare. Fă-ți temele întâi și sfătuiește-te cu brokerul de afaceri.

5. Nu vinde persoanei nepotrivite

Acceptarea primei oferte s-ar putea să nu fie cea mai inteligentă alegere, deoarece, de obicei, prima ofertă nu este cea mai atractivă. Vânzarea afacerii la un preț mai mare, dar fără un avans bun și către un cumpărător fără experiență poate duce la falimentarea afacerii și te va face să pierzi bani. Cântărește opțiunile și fă alegerea cea mai bună pe termen lung. Întreabă-te dacă persoana din fața ta este potrivită pentru a cumpăra și conduce firma pe care tu ai construit-o!

Partenerii noștri
Image
Image
Image
Image