Idei de afaceri cu bani puțini - care este capitalul investit?
Am auzit recent opinia unor antreprenori care consideră că, în vremurile de azi nu mai este fezabilă pornirea unei afaceri fără un capital inițial consistent. Cred că această apreciere are ca punct de referință nivelul unei afaceri care a ajuns deja la o cifră de afacere de câteva sute de mii de lei sau chiar peste un million de lei. Cum generalizările descurajează inițiativele individuale, îmi propun să adaug câteva nuanțe acestei păreri! Există încă idei de afaceri cu bani puțini ca și capital inițial, care pot fi pornite în anumite domenii de activitate sau în anumite spații social-geografice.
Este evidentă relația direct proporțională între mărimea capitalului investit și cea a cifrei de afacere, inclusiv a profitului dar, în etapa de start a afacerii poți avea un capital minim, urmând să reinvestești profitul anual și să crești planificat, atât cât îți stabilești în planul de afacere. Creșterea unei afaceri nu este un joc al hazardului și norocului, ci o mișcare analizată și planificată pe baza unei analize detaliate și pemanent monitorizate a pieței de profil. În plus, se adaugă o doză mare de standarde valorice ale antreprenorului, despre care, vom vorbi într-un articol viitor.
Dacă luăm în considerare factorul geografic și analizăm dinamica dezvoltării marilor orașe, observăm includerea mai multor localități rurale în zonele metropolitane ale acestora, cu oportunități pentru cei cu inițiative antreprenoriale. O idee de afacere cu bani puțini poate fi implementată de cei care trăiesc în astfel de localități mici, până acum 10-15 ani izolate de orașele vecine, dar care s-au transformat în „localități-dormitor” pentru cei care lucrează în oraș, dar au o casă în zona periferică. Fie că ai o casă la strada principală și poți transforma o cameră în spațiu comercial, fie că identifici un spațiu pe care îl poți închiria, poți deschide o mică afacere care răspunde nevoilor comunității: un aprozar sau un magazin alimentar, un salon de cosmetică și coafură, un centru de activități de zi pentru persoane cu nevoi speciale, o florărie sau o farmacie. Dimensionate corect, toate aceste afaceri pot fi demarate cu un capital minim. În general, lipsa banilor te împinge spre găsirea unor soluții creative în amenajarea unui spațiu fizic, așa încât folosește toate resursele locale pentru a-ți transforma ideea de afacere cu bani puțini într-o activitate de succes!
O altă categorie de „capital” care îl poate suplini pe cel financiar, este TIMPUL și disponibilitatea fizică. Într-o lume tot mai digitală, în care copiii și tinerii rar interacționează cu cei din jur și cu natura, există activități care pot deveni servicii, oferite în cadrul unei afaceri. Îmi amintesc întâlnirea cu un tânăr de 22 de ani care se gândea la câteva idei de afaceri cu bani puțini, știind că tot ceea ce poate investi este legat de plăcerea lui de a merge pe munți, pe trasee și de a inspira copiii spre activități în aer liber. Așa a apărut afacerea lui, care crește de la an la an, prin care copiii trăiesc un basm cu elfi și zâne, pe un traseu plin cu surprize, pentru care rezervările ajung să umple agenda programărilor pentru o lună de zile, iar grupurile de copii să fie din ce în ce mai numeroase!
Afacerile de tip hand-made au avut de asemenea la origine, de cele mai multe ori, o idee de afacere cu bani puțini investiți. Dacă îți place să creezi cu propriile mâini bijuterii, jucării croșetate, obiecte din ceramică, grădini în miniatură, tablouri cu tehnica quilling, atunci fă din asta o afacere! Vinde către un grup mic la început, apoi diversifică-ți piața de desfacere și gama de produse. Pe lângă timpul personal pe care îl investești (și acesta nu este puțin deloc!) trebuie să urmărești creșterea bazei de clienți și promovarea permanentă, pe cât mai multe canale media, a produselor tale.
De departe, domeniile care permit startul într-o afacere cu bani puțini, sunt cele din online. Capitalul inițial este în aceste cazuri de altă natură decât financiară – expertiză, networking, pasiuni și hobby-uri inedite. Cu siguranță cunoști și tu câteva idei de afaceri cu bani puțini, începute de o singură persoană, care au crescut încet spre o afacere cu mulți angajați și clienți la nivel național. Agenții de marketing online, agenții de turism, școli de formare și cursuri online, pot fi lansate fără un capital substanțial; important este însă elementul de diferențiere, plus-valoarea pe care să o aduci comunității.
Freelancing-ul poate fi un pas intermediar pentru structurarea unei idei de afaceri cu bani puțini - îți testezi și validezi skill-urile de management, de comunicare - pentru care ai nevoie doar de câteva device-uri și o conexiune bună la internet. După câteva contracte pe care le-ai încheiat poți decide să faci un pas mai departe, să-ți faci o echipă pe care să o coordonezi și să gestionezi contracte complexe. Cum spuneam, investiția în acest tip de activitate este expertiza ta, nu neapărat un capital financiar inițial!
Dacă nu dispui de resurse financiare și ai totuși dorința de a porni pe calea antreprenoriatului, gândește-te la o idee de afacere cu bani puțini, construită pe relația hobby/skill - nevoia comunității - resurse - căștig. Foarte importantă este motivația personală, dublată de o analiză pragmatică într-o perspectivă crescătoare a evoluției afacerii tale! În plus, o sursă de inspirație pentru tine, ar putea fi lista noastră de afaceri de vânzare. Unele dintre ele au pornit cu un capital minim și au reușit să crească treptat, organic și sănătos.
Idei de afaceri cu bani puțini, pe care le poți dezvolta de oriunde
- Information
- 10 Aprilie 2017
Idei de afaceri cu fonduri europene și sănătate multă
- Information
- 20 Iunie 2017
Idee de afaceri în educație. Cum să dezvolți un business profitabil în 2020
- Information
- 04 Septembrie 2017
Idei de afaceri mici. Cum să ai o afacere în educație, care să funcționeze și în 2020
- Information
- 16 Noiembrie 2017
Idei de afaceri cu bani puțini. Firmă de curățenie out-of-the-box
- Information
- 03 Ianuarie 2018
Idei de afaceri profitabile. Cum să organizezi evenimente în 2020
- Information
- 06 Martie 2018
Idei de afaceri la țară. De ce să-ți deschizi o pensiune agroturistică sau o fermă turistică?
- Information
- 27 Iunie 2018
Idei de afaceri cu bani puțini. Glamping - noul trend în materie de turism non-formal
- Information
- 07 Septembrie 2018