Calculator evaluare afacere

Calculatorul pentru evaluarea afacerii tale este creat special de către experții noștri. Pentru a determina o valoare cât mai corectă a afacerii, se aplică un multiplu al profitului.

În general, afacerile mici și mijlocii se tranzacționează cu multiplu al profitului între 3 și 5. Diferența dintre multiple este rezultatul unei varietăți de caracteristici specifice fiecărei afaceri.

Astfel, pe lângă profit, ceilalți indicatori pe care îi folosește calculatorul nostru pentru evaluarea afacerii țin de cheltuieli, impactul clienților principali asupra veniturilor, strategia de preț, tipul de activitate desfășurată, structura resurselor umane din top management și valoarea proprietății imobiliare.

Nivelul cheltuielilor sunt importante atunci când evaluăm o afacere, pentru că ele ne arată cât efort trebuie să depunem pentru a menține activitatea cel puțin la nivelul la care este acum. Un procent foarte ridicat de cheltuieli poate scădea drastic atractivitatea unei afaceri de vânzare! Mai mult, impactul clienților principali asupra veniturilor este un alt indicator deosebit de important pentru orice cumpărător.

Dacă majoritatea veniturilor sunt generate doar de primii 3-5 clienți, firma suportă un risc financiar major în cazul retragerii unuia dintre aceștia.

Legat de strategia de preț, vânzarea de produse din categoria premium înseamnă automat o restrângere a pieței de desfacere. Este posibil ca această strategie să nu fie pe placul tuturor cumpărătorilor, în ciuda posibilității de a obține profituri mai mari din vânzări mai mici!

Similar, o firmă care prestează servicii profesionale, de tip B2B poate atrage după sine dificultăți în menținerea și îmbogățirea portofoliului de clienți. Partea bună – contractele cu alte firme pot aduce venituri substanțiale.

Legat de managementul actual al afacerii de vânzare, dacă oamenii de la vârf sunt esențiali pentru desfășurarea activității, atractivitatea business-ului tău va scădea, mai ales dacă niciunul dintre ei nu va rămâne măcar câteva luni în firmă, după transfer.

În fine, o afacere de vânzare care cuprinde și o componentă imobiliară se poate dovedi mai atractivă, întrucât se anulează riscul întreruperii activității din cauza dificultăților de transfer al contractelor de închiriere.

Ca să vezi exact care este valoarea afacerii tale, introdu datele financiare și calitative în câmpurile de mai jos. Primești rezultatul direct pe site, în mod gratuit!
Care este profitul tău anual?
Care este rata de creștere anuală a veniturilor? Introduceți o valoare cuprinsă între 0% și 50%
%
Care este marja profitului ca procent din venituri? Introduceți o valoare cuprinsă între 0% și 50%
%
Cheltuielile de capital - fonduri utilizate pentru achiziționarea, modernizarea și menținerea activelor fizice (ca procent din venituri)? Introduceți o valoare cuprinsă între 0% și 30%
%
Procentajul veniturilor reprezentate cu clientul principal? Introduceți o valoare cuprinsă între 0% și 50%
%
Procentajul veniturilor reprezentate de cei 5 clienți de top împreună? Introduceți o valoare cuprinsă între 0% și 75%
%
Afacerea ta practică prețuri premium față de concurenții tăi?
Este afacerea ta o firmă prestatoare de servicii profesionale? (contabilitate, publicitate, etc.)
Ești tu și/sau partenerii tăi de afacere esențiali pentru desfășurarea afacerii?
Valoarea propietații imobiliare care se transferă cu afacerea