Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

6. Optiuni pentru finantarea cumparari afaceri

Pe masura ce intelegeti cum se cumpara o afacere, este important sa intelegeti care sunt variatele de finantare in procesul de vanzare a acesteia. Fiecare tip de finantare are o abordare diferita pentru finantarea si achitarea achizitiilor de afaceri, si fiecare are avantaje si dezavantaje fie pentru cumparator, fie pentru vanzator. Prin urmare, conditiile de finantare a vanzarii reprezinta un punct de negociere. Se sugereaza ca cumparatorul sa fie gata sa plateasca de la 50% pana la 75% din pretul afacerii si sa finanteze suma ramasa.

Inainte de a accepta o anumita finantare si platile lunare care vor urma acesteia, este important sa va consultati in privinta implicatiilor juridice, financiare, si fiscale.

Diferitele modalitati de plata si modul in care fiecare abordare poate afecta cumpararea afacerii dvs.:

 Plata cash la inchidere

O plata integrala in numerar la inchiderea tranzactiei de transfer a afacerii adauga greutate in favoarea dvs. la negocierile pretului de vanzare cu vanzatorul. Nu exista plati de efectuat catre posibilele surse de finantare. Daca se vorbeste de o finantare a vanzatorului, elimina si implicarea acestuia in afacere dupa transfer.

Dar limiteaza valoarea sau marimea afacerii. Daca consideram ca un cumparator ar dori sa investeasca 100.000 Euro pentru cumpararea unei afaceri, cu o finantare de 33%, valoarea afacerii pe care o poate achizitiona se ridica la 150.000 Euro.

Finantarea achizitiei cu o banca

Daca afacerea de vanzare are un istoric bun, vanzatorul acesteia poate solicita o scrisoare de precalificare de la un creditor care este pregatit sa faca finantarea. Mai ramane ca dvs. ca si cumparator sa fiti calificat de banca pentru a obtine imprumutul. Partea proasta: aceasta este o afacere solida, cu un istoric bun, cu o finantare asigurata, deci vanzatorul va cere un pret pe masura. In plus, veti avea de platit lunar ratele imprumutului la banca.

 Imprumut de capital propriu

Proprietarii de valori imobiliare pot auto-finanta achizitionarea unei afaceri prin obtinerea unui imprumut sub forma de ipoteca a acestei proprietati. In cazul in care folositi acest tip de finantare, obtineti o scrisoare de precalificare de la un creditor pentru a sti exact care este suma pe care o puteti obtine din ipoteca proprietatii imobiliare. Cand analizati performantele financiare ale afacerii, luati in calcul si platile lunare catre aceasta ipoteca. Totusi, in aceasta varianta, numarul de ani pe care se intinde un astfel de imprumut poate fi mai mare, ceea ce genereaza o plata lunara mai mica.

Vanzarea finantata de vanzator

O afacere listata la vanzare cu o finantare de la vanzatorul acesteia va atrage mult mai multi cumparatori, deci va accelera vanzarea acesteia. De asemenea, aceasta transmite increderea vanzatorului in viitorul afacerii si ca rezultat, va avea tendinta de a cere un pret de cumparare mai mare, mai ales ca ofera si un imprumut pentru o parte din aceasta.

 

Inca o data, inainte de a conveni asupra conditiilor de finantare necesare cumpararii unei afaceri, este important sa va consultati cu profesionisti, cum ar fi avocatul sau contabilul dvs., care sunt la curent cu cele mai recente implicatii juridice, financiare, si fiscale ale fiecarei variante.

8 pași către succes!

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!