Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

Oportunitati de afaceri – trei optiuni posibile

Dacă excludem sistemele de “îmbogățire rapidă” și celelalte scheme nerealiste care promit bogății nelimitate peste noapte, există trei oportunități de afaceri posibile care fac sens: începerea unei afaceri, cumpărarea unei francize, sau cumpărarea unei afaceri existente. Toate au argumente pro și contra, iar alegerea depinde de nevoile specifice, obiectivele și așteptările fiecărui individ.

 Start-up

Aceasta poate fi una dintre cele mai captivante și educative acțiuni pe care le vei experimenta. Din păcate, șansele de succes nu sunt foarte bune. De fapt, există regula de 80/80: peste 80% din start-up-uri eșuează în primii trei ani, iar 80% din cei care au trecut de trei ani, nu reușesc în următorii doi. Aceasta înseamnă că 96% nu reușesc să supraviețuiască ca și firme în primii cinci ani; o educație destul de scumpă!

Cel mai mare vinovat care contribuie la eșec este lipsa de capital. De obicei, în aceste afaceri se întâmplă următoarele:

  • Veniturile sunt la aproximativ jumătate din așteptările inițiale.
  • Cheltuielile sunt mult mai mari decât s-a prevăzut.
  • Lumea nu este niciodată atât de încântată să cumpere produsele/serviciile așa cum s-a asteptat inițial la crearea conceptului de start-up.

Desigur, multe start-up-uri supraviețuiesc și se dezvoltă mult peste așteptări. Daca ai de gând să începi o afacere, este esențial să planifici totul in mod corespunzător, să fii sigur că ai resurse financiare pentru a suporta o perioada mai lungă decât cea preconizată până la profitabilitate.

 Franciza

Administrarea unei francize poate fi un punct de plecare minunat pentru cei care fac pasul din lumea corporatistă pentru a lucra pe cont propriu. Frumusețea unei francize este că îți oferă o rețeta pentru a-ți gestiona afacerea, acoperind toate activitățile zilnice pe care te poti aștepta să le întâlnesti. Deși sună atrăgător, trebuie de asemenea să înțelegi că potențialul de creștere este, în general, limitat.

Au dispărut zilele în care se obțineau drepturi de franciză pentru un teritoriu expansiv, cu excepția cazului în care cumperi o franciză nedovedită. De obicei, de îndată ce locația ta de franciză începe să aibă succes, francizorul va deschide locații suplimentare în apropiere. De fapt, partenerul tau devine concurentul tău.

În timp ce francizele pot fi o alegere înțeleaptă pentru unii, experiența a arătat ca achiziționarea unei locații de franciză existente poate fi o decizie mai puțin prudentă. O nouă locație seamănă foarte mult cu un start-up, cu excepția faptului că vei avea un plan de joc și materiale de susținere. Atunci când analizezi o franciză, este înțelept să investighezi acestă afacere, și cel mai bun mod de a face acest lucru este de a vorbi cu operatorii existenți ai francizei care te interesează.

Ține cont de faptul ca agenda francizorului este să îți vândă o franciză. Desigur, dorește ca tu să reusesti, dar deschiderea de noi locații este obiectivul lui corporativ, deci iti poate oferi un sprijin suplimentar dacă este nevoie. Relația ta cu francizatul este crucială. Dacă nu te simti încrezător și nu ai încredere în el, atunci trebuie să te gândesti cu atenție dacă îl doresti sau nu ca „partener” în acest proiect. Este totuși important pentru tine să faci propriile cercetări pentru a te asigura că esti capabil să conduci afacerea și ca piața și locația sunt corecte.

 Cumpărarea unei afaceri existente

Cumpărarea unei întreprinderi aflate în curs de desfășurare iti va oferi beneficii care nu sunt disponibile nici în faza de start-up, nici în cumpărarea unei francize (cu excepția unei revânzări a acesteia). Cu o afacere existentă, vei avea:

  • informații financiare despre activitatea din trecut
  • o infrastructură integrată (angajați, clienți, furnizori)
  • flux de numerar imediat

În timp ce acest lucru pare minunat, poate fi totuși un preț suplimentar pentru aceste beneficii. Cu toate acestea, atunci când este vorba de a investi banii, obiectivul este de a lua o decizie prudentă pe termen lung, bazată pe fapte reale. O afacere existentă iti oferă cea mai potențială și sigura creștere. În plus, în general, vei negocia direct cu vânzătorul, și puteti ajunge la o intelegere care iti va permite să achiziționezi afacerea pentru mai puțin decat te-ai aștepta (poate chiar finanțarea unei porțiuni a prețului de către vânzător sau de către o bancă).

Indiferent de ce drum alegi să urmezi, cel mai important lucru este să faci ceva! Toată lumea știe că, dacă nu ai o funcție de conducere în cadrul unei companii, pur și simplu nu poti să ajungi la o situație financiară bună lucrând pentru altcineva. Chiar dacă esti un executiv cu un pachet de compensații atrăgător, un trimestru dificil al companiei te poate pune ușor în șomaj.

Pentru mulți, deținerea unei afaceri este un vis. Pentru unii, va deveni realitate. Destinul tău este în mâinile tale. Indiferent dacă alegi să începi o afacere, o franciză, sau să preiei o afacere existentă, acest lucru este realizabil. Depinde numai de tine!

Cumparatori

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!