Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

4. Greseli comune care trebuie evitate

Unele dintre cele mai frecvente greseli sunt:

  • Achizitia afacerii la pretul vanzatorului. Cumparatorul nu ia in considerare recuperarea investitiei. Incepe negocierile in privinta pretului de cumparare fara sa ia in considerare o perioda normala de recuperare a investitiei.
  • Lipsa de numerar. Unii cumparatori folosesc toate resursele financiare pentru achizitia afacerii, desi cash management-ul in faza de start a oricarei afaceri, noi sau existente, este fundamental pentru succesul pe termen scurt. Ei nu reusesc sa anticipeze fluxul de numerar necesar si posibile evenimente neprevazute care ar putea necesita mai mult capital. Mai mult, trebuie sa existe si unele venituri de rezerva pentru construirea afacerii, pentru eforturile de marketing si PR. Deci, daca aveti 250.000 RON de investit, asigurati-va ca nu cheltuiti intreaga suma cu achizitia afacerii. Pastrati o parte din capital. Desi cifrele variaza de la industrie la industrie, o suma comuna ar putea fi 10%. In plus, s-ar putea sa fie necesara o suma pentru capital de lucru, care pentru multe afaceri, este echivalentul valorii cheltuielilor pe aproximativ trei luni.
  • Cumpararea tuturor creantelor de incasat. In general, este de bun simt sa se cumpere creantele de incasat, cu exceptia cazului in care sunt mai vechi de 90, 120 de zile, sau mai mult. De multe ori, cumparatorii iau toate creantele, chiar si cele de peste 90 de zile. Acest lucru poate fi foarte riscant, deoarece o datorie atat de veche va fi dificil de colectat. Pentru creantele mai vechi de 90 de zile, lasati-l pe vanzator sa le colecteze.
  • Imposibilitatea de a verifica toate datele. Majoritatea cumparatorilor de afaceri accepta toate informatiile si datele oferite de catre vanzator la valoarea nominala, fara verificarea lor cu un contabil. Cei mai multi vanzatori doresc sa obtina plata pentru afacere cat mai curand posibil, iar cumparatorii decid in mod frecvent sa preia toate activele, cum ar fi creantele, stocurile de echipamente, si uneori un inventar de materii prime prea mare. Vanzatorul incearca sa il convinga pe cumparator sa accepte orice, mai ales daca stie ca cumparatorul doreste afacerea neaparat.
  • Programe de finantare a vanzarii prea dificile. Viitorii proprietari de afaceri novice supraestimeaza de multe ori veniturile lor in timpul primului an si accepta plata in mod nejustificat prea mare pentru finantare. Pe parcursul primului an de operare, proprietarul poate experimenta numeroase costuri neprevazute, cum ar fi defectiuni ale echipamentelor, probleme cu angajatii, etc. Pentru acest motiv, este logic sa aiba un program de plata care incepe destul de usor, apoi devine treptat mai greu. Acest lucru este ceva ce poate fi negociat cu vanzatorul in conditiile de finantare ale acestuia.
  • Tratarea nedreapta a vanzatorului. Oamenii cred ca, deoarece ii cumpara afacerea, vanzatorul este la mila lor. De prea multe ori, cumparatorul este rece, rigid, capos, cu pretentii nejustificate sau de neindeplinit. Chiar daca sunteti interesat de achizitionarea unei afaceri, nu inseamna ca nu va trebui sa fiti atent la desfasurarea acestui proces complex de transfer al afacerii si modul de interactiune cu vanzatorul.

8 pași către succes!

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!