Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

7. Due Diligence – Descoperirea problemelor

Analiza afacerii este probabil cea mai critica etapa a procesului de cumparare. Multi potentiali cumparatori identifica in mod incorect aceasta perioada ca fiind o revizuire financiara, dar depaseste cu mult aceasta. Due diligence cuprinde un spectru mult mai mare, care include cercetarea si revizuirea completa a afacerii.

Una dintre caile de a cumpara o afacere buna vine cu capacitatea dvs. de a afla toate detaliile ascunse ale afacerii: identificarea punctelor forte, a punctelor slabe, a plusurilor, a minusurilor, a oportunitatilor de crestere si a domeniilor de interes. Daca nu faceti o treaba impecabila de colectare a informatiilor, nu veti putea lua decizia de a finaliza tranzactia, deoarece nu veti fi siguri de multe componente ale afacerii.

 Cand sa incepeti procedura de diligenta?

Procesul de investigare trebuie sa inceapa in momentul in care o afacere devine interesanta. Fireste, obiectivul dvs. este sa va asigurati ca descoperiti totul despre orice afacere inainte sa o cumparati. Nu trebuie sa intalniti vanzatorul sau chiar sa vizitati afacerea pentru a incepe cercetarea. Internetul este un instrument incredibil care va va permite sa investigati afacerea, industria, concurenta, marketingul, furnizorii, si asa mai departe.

Importanta inceperii anchetei dvs. devreme este extraordinara. In acest fel, va veti pozitiona pentru a pune intrebarile corecte catre vanzator cand veti avea prima intalnire cu acesta. Odata ce oferta dvs. este acceptata, veti incepe inspectia si analiza financiara. Aceasta perioada dureaza de obicei 10-30 de zile. Acesta este momentul in care veti avea acces la toata istoria companiei.

Cand incepeti sa va uitati la o anumita afacere, veti avea o multime de ganduri care va trec prin minte cu privire la achizitie. Pastrati un notepad in permanenta la indemana, si inregistrati-va aceste ganduri, de genul “Trebuie sa verific…” Scrieti toate acestea intr-un singur loc. Nu va bazati pe memorie; aceste lucruri mici sunt cele care se pot intoarce impotriva dvs. mai incolo. Incepeti sa completati lista dvs. de a verifica ce aveti nevoie pentru aceasta investigare, cum o sa faceti acest lucru, impreuna cu ceea ce aveti nevoie de la vanzator pentru a o realiza.

Cateva lucruri pe care trebuie sa le tineti minte:

Alocati-va timp suficient.

Multi vanzatori si unii brokeri vor face presiuni pentru o perioada foarte scurta de inspectie; uneori doar cateva zile. Nu va lasati convins – alocati timp suficient pentru a finaliza aceasta parte a procesului pentru a realiza o inspectie amanuntita. Revizuirea financiara se poate face de obicei in cateva zile, dar exista multe altele aspecte de investigat, si de aceea o perioada de 20 de zile lucratoare nu este o propunere nerezonabila pentru intreprinderile mai mari, in timp ce o perioada de 15 zile poate fi necesara pentru cele mai mici.

Pregatiti-va corect.

Deoarece veti avea restrictii de timp pentru a investiga afacerea (veti avea doar x numarul de zile per contract), furnizati vanzatorului o lista cu ceea ce este necesar pentru dvs. si/sau contabilul dvs. pentru finalizarea acestei analize. Nu incepeti procesul decat dupa ce ati primit ceea ce este necesar ca sa finalizati in mod corespunzator examinarea.

 Confruntarea cu surprizele

Veti gasi probabil cateva surprize; nu intrati in panica, este normal. Incercati sa le intelegeti, si cereti clarificari. Puneti toate acestea intr-o analiza a situatiei. Nu alergati la vanzator sau la broker de fiecare data cand gasiti o inconsecventa intre ceea ce ati vazut si ceea ce vi s-a spus. Nici o afacere nu este perfecta. Regula care trebuie urmata este de a nu trata incidentele ca catastrofe si catastrofele ca incidente. Daca intampinati o problema majora, faceti o analiza si un raport al acesteia, apoi decideti actiunile corespunzatoare care trebuie intreprinse cu vanzatorul (adica renegocierea, obtinerea altor drepturi, ruperea acordului de cumparare, etc.).

Multi cumparatori au o atitudine timida legata de procesul de cumparare a unei afaceri, generata in mod special de incertitudine; daca nu ati adunat informatiile potrivite si nu ati reusit sa investigati temeinic afacerea, nu veti fi 100% sigur de ceea ce vreti sa faceti. Si astfel, veti renunta la proiect. Dimpotriva, daca faceti o treaba impecabila cu investigarea afacerii si tot ceea ce apare din acest proces, atunci luarea deciziei de finalizare a tranzactiei de transfer este foarte usoara si comfortabil de luat.

 

8 pași către succes!

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!