Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

6. Cum sa Identificati Cumparatorii Seriosi

E posibil sa te incante numarul mare al celor care raspund la anuntul tau de vanzare a afacerii, dar in mod surprinzator, majoritatea celor care raspund nu cumpara niciodata. De aceea, e important sa identifici cumparatori de afaceri seriosi.

  • Gaseste cumparatorul potrivit. Oamenii raspund la anunturi de vanzari afaceri din diferite motive, de la curiozitate pana la competitia care cerceteaza piata. Multi raspund la anunt cu intentia de a cumpara, dar nu au experienta sau banii necesari.

Pe de alta parte, nu toti vanzatorii urmaresc o vanzare rapida la un pret rezonabil. De exemplu, in cazul afacerilor care au fost in familie mult timp, este mai importanta gasirea unui comparator care are experienta, calitatile, si entuziasmul necesar sa opereze si sa dezvolte afacerea cu succes. In aceste situatii, instinctul tau poate juca un rol important in decizia finala.

Decide ce calitati trebuie sa aibe cumparatorul. Trebuie sa stabilesti un set de criterii care sa te ajute sa selectezi potentialii cumparatori de afaceri (experienta in domeniu, suma necesara in momentul incheierii tranzactiei, perioada de timp in care vrei sa inchei tranzactia, si alti termeni nenegociabili). Daca planuiesti sa finantezi o parte din afacere, precizeaza termenii imprumutului.

Rastrange-ti perspectivele. Odata ce ai adunat informatii despre potentiali cumparatori de afaceri (de ce sunt interesati sa cumpere afacerea, experienta si resursele financiare, etc.), raspunde la urmatoarele intrebari:

  • Are cumparatorul educatia, experienta, licentele, sau certificarile necesare?
  • E cumparatorul interesat in mod special de afacerea ta sau de piata in general?
  • E cumparatorul interesat sa cumpere in perioada de timp stabilita de tine?
  • Are resursele necesare?

Cumparatorii cu majoritatea raspunsurilor “da”  pot fi alegeri bune. Pentru cei care au multe raspunsuri cu “poate”, cere mai multe informatii pentru a hotari daca se califica.

Verifica informatiile furnizate de comparator. Pe langa raspunsurile la intrebarile tale, cumparatorii seriosi ar trebui sa prezinte copii cu situatia lor financiara, licente profesionale, si alte documente necesare. Daca lucrezi cu un business broker, acesta te poate ajuta sa verifici aceste informatii.

O strategie organizata de selectare si identificare a cumparatorilor seriosi va creste sansele unei vanzari fara probleme. Cand  vine timpul sa iei decizia finala, asculta-ti instinctul. Te vei simti mai bine stiind ca afacerea ta e pe maini bune.

Vanzarea afacerii in 8 pasi

Meniu

Hai in clubul premium

Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!