Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

6. Cum sa Identificati Cumparatorii Seriosi

S-ar putea sa va incante numarul mare al celor care raspund la anuntul dvs. de vanzare a afacerii, dar in mod surprinzator, majoritatea celor care raspund nu cumpara niciodata. De aceea, e important sa identificati cumparatorii seriosi.

  • Gasiti cumparatorul potrivit. Oamenii raspund la anunturi de vanzari afaceri din diferite motive, de la curiozitate pana la competitia care cerceteaza piata. Multi raspund la anunt cu intentia de a cumpara, dar nu au experienta sau banii necesari.

Pe de alta parte, nu toti vanzatorii urmaresc o vanzare rapida la un pret rezonabil. De exemplu, in cazul afacerilor care au fost in familie mult timp, este mai importanta gasirea unui comparator care are experienta, calitatile, si entuziasmul necesar sa opereze si sa dezvolte afacerea cu succes. In aceste situatii, instinctul dvs. poate juca un rol important in decizia finala.

  • Hotarati ce calitati trebuie sa aibe cumparatorul. Trebuie sa stabiliti un set de criterii care sa va ajute sa selectati potentialii cumparatori (experienta in domeniu, suma necesara in momentul incheierii tranzactiei, perioada de timp in care vreti sa incheiati tranzactia, si alti termeni nenegociabili). Daca planuiti sa finantati o parte din afacere, precizati termenii imprumutului.
  • Rastrangeti-va perspectivele. Odata ce ati adunat informatii despre potentiali cumparatori (de ce sunt interesati sa va cumpere afacerea, experienta si resursele financiare, etc.), raspundeti la urmatoarele intrebari:
  • Are cumparatorul educatia, experienta, licentele, sau certificarile necesare?
  • E cumparatorul interesat in mod special de afacerea dvs. sau de piata in general?
  • E cumparatorul interesat sa cumpere in perioada de timp stabilita de dvs?
  • Are resursele necesare?

Cumparatorii cu majoritatea raspunsurilor “da”  pot fi alegeri bune. Pentru cei care au multe raspunsuri cu “poate”, cereti mai multe informatii pentru a hotari daca se califica.

  • Verificati informatiile furnizate de comparator. Pe langa raspunsurile la intrebarile dvs, cumparatorii seriosi ar trebui sa va prezinte copii cu situatia lor financiara, licente profesionale, si alte documente necesare. Daca lucrati cu un Business Broker, acesta va poate ajuta sa verificati aceste informatii.

O strategie organizata de selectare si identificare a cumparatorilor seriosi va creste sansele unei vanzari fara probleme. Cand va vine timpul sa luati decizia finala, ascultati-va instinctul. Va veti simti mai bine stiind ca afacerea dvs. e pe maini bune.

Vanzarea afacerii in 8 pasi

Meniu

Hai in clubul premium

Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!