Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

Business Brokerul Vânzătorului – Descriere Job

Business Brokerul Vânzătorului – Descriere Job

La semnarea unui contract de listare cu Vânzătorul care dorește să vândă Afacerea, un Business Broker încearcă să câștige un comision de succes prin găsirea unui Cumpărător pentru Afacerea Vânzătorului, la cel mai înalt preț posibil, în condițiile cele mai bune pentru acesta. Pentru a realiza acest obiectiv, Business Brokerul face în mod obișnuit următorii pași:

1) Semnează un contract de colaborare cu Vânzătorul, care trebuie să includă următoarele:

 • Datele părților implicate
 • Obligațiile părților implicate
 • Data începerii și sfârșitului acordului si a eventualei exclusivități
 • Asigură confidențialitatea informației cu care Brokerul va veni in contact (NDA)
 • Suma compensației datorate Business Brokerului

Forma de compensare este un comision de succes condiționat de găsirea unui Cumpărător satisfăcător pentru Afacerea de vânzare, negocierea cu succes a unui contract de cumpărare între un Cumpărător și Vânzător, și a schimbului de bani între Cumpărător și Vânzător la închiderea transferului de Afacere prin Agenția de Escrow.

Comisioanele sunt negociabile între Vânzător și Broker. Comisionul ar putea fi, de asemenea, plătit ca sumă fixă sau o combinație de comision și o sumă fixă, în special în cazul Afacerilor cu prețuri mai mici sau a întreprinderilor în prețul de milioane de euro sau a altor active neobișnuite. Detaliile sunt incluse în Contractul de Prestări Servicii dintre Vânzător și Broker.

2) Pregătește Afacerea și Vânzătorul pentru procesul de vânzare și contactul cu un potențial Cumpărător. Ghidează clientul prin întregul proces de vânzare și recomandă soluții de îmbunătățire a acestuia.

3) Pregătește documentele necesare vânzării Afacerii. Oferă Vânzătorului un chestionar de prezentare a Afacerii și alte formulare de evaluare a Afacerii care sunt necesare.

4) În baza informaților obținute de la Vânzător, elaborează un Memorandum de Informare (IM) cuprinzător despre companie; în mod normal, un document de 15-30 pagini care prezintă Afacerea pentru potențialii Cumpărători.

 • Creează un document cu informațiile financiare generale
 • Pregătește Anexele Contractului de Vânzare/Cumpărare cu:
 • a) Autorizații, Avize, Aprobări necesare pentru funcționare
 • b) Totalul Creanțelor / Lista completă a obligațiilor de plata
 • c) Lista Companiilor de Utilități necesare funcționarii
 • d) Lista salariaților cu poziția/retribuirea/modul de încadrare etc.
 • e) Inventar Mijloace Fixe (Active Corporale) și Materiile Prime
 • f) Proprietăți Imobiliare și/sau Contractele de Închiriere
 • g) Alte informații in funcție de particularitățile Afacerii

5) Atunci când este nevoie și Vânzătorul o cere/aprobă, va aduce in echipa acestuia specialiști necesari: analiști financiari, contabili, avocați, agenți imobiliari, evaluatori, firme și persoane specializate în toate domeniile de consultanță necesare. Aceștia vor negocia condițiile de colaborare, inclusiv retribuirea lor, direct cu Vânzătorul asistat de Business Broker.

6) Evaluează prețul de vânzare al Afacerii. Majoritatea proprietarilor de afaceri nu au o idee despre valoarea Afacerii lor, evaluarea acesteia fiind complicată. Business Brokerul poate ajuta proprietarul de Afacere să înțeleagă valoarea de piață a Afacerii, suficient pentru a stabili un preț de listare. Dacă este nevoie sau cerut de Vânzător, se poate apela la serviciile unui evaluator din cadrul ANEVAR. Serviciile acestuia vor fi plătite direct de către Vânzător.

7) Asistă Vânzătorul, dacă acesta o dorește, în procesul de precalificare a Afacerii la o posibilă finanțare a unui potențial Cumpărător cu o Banăa. Aceasta va crește vandabilitatea Afacerii prin găsirea mai ușoara a unui Cumpărător.

8) Din varianta extinsă Memorandum de Informare (IM), formulează varianta scurtă – Teaser – care va fi mediatizată în vederea găsirii unui potențial Cumpărător. Pregătește materiale de prezentare ale Afacerii propuse spre vânzare.

9) Publică Afacerea de vânzare, pe site-uri cu Afaceri de vânzare și alte metode necesare de promovare. Actualizează informațiile despre companie și listarea online de câte ori este nevoie.

10) Prospectează piața pentru a identifica potențiali clienți. Se asigură că aceștia sunt preselectați astfel încât să fie calificați din punct de vedere financiar pentru a cumpăra Afacerea. Este persoana de contact disponibilă pentru a răspunde la orice întrebare despre companie.

11) Când un Cumpărător dorește mai multe informații despre afacere, programează semnarea de către Cumpărător şi Brokerul său a Contractelor de NDA pentru primirea pachetului Memorandum de Informare (IM).

12) Programează întâlnirile de prezentare a Afacerii. Asistă Vânzătorul (şi eventual echipa sa) în prezentarea Afacerii şi în relația acestuia cu Cumpărătorul.

13) Prezintă Vânzătorului, Cumpărătorii și ofertele acestora. Ajută la selecția celei mai bune oferte.

14) După selectarea Cumpărătorului, asistă Vânzătorul (şi eventual echipa sa) în relația cu acesta şi în procesul de Due-Diligence al acestuia. Asistă Vânzătorul la negocierea condițiilor și a prețului.

15) După încheierea negocierilor cu un acord între cele doua părți, asistă Vânzătorul în procesul de transfer al afacerii prin Agenția Escrow până la semnarea documentelor finale de transfer și închiderea tranzacției.

16) Colectează comisionul conform contractului încheiat cu Vânzătorul.

Poate că unul dintre cele mai mari servicii oferite de Business Brokerul Vânzătorului este capacitatea de a permite vanzatorului afaceri să se concentreze pe conducerea afacerii în timpul procesului de vânzare, care poate dura între 4 și 12 luni pentru a fi finalizată

Business Brokerii TradeX sunt pregătiți pentru orice întrebare suplimentară din partea dumneavoastră!

 

Afla mai multe despre …

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!