Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

3. Business Brokers – cum va pot ajuta

Una dintre cele mai frecvente intrebari ale potentialilor cumparatori de afaceri este daca ar trebui sau nu sa angajeze un broker de afaceri. Raspunsul este: un broker de afaceri poate avea un rol foarte specific si important in procesul de cumparare. DAR este foarte important sa se inteleaga care este acest rol.

Vanzatorul  afacerii este reprezentat aproape intotdeauna de un broker de afaceri. Vanzatorul ii plateste un comision, si chiar daca asista indirect si cumparatorul in acest proces, el are o datorie fiduciara fata de vanzator. De ce atunci, puteti intreba, ar trebui sa folositi si dvs. un broker?

Retineti ca brokerii de afaceri lucreaza aproape la fel ca agentii imobiliari. Ei vor reprezenta un vanzator sau un comparator, adica acea persoana care i-a angajat si le va plati comisionul. Daca vanzatorul are un broker in echipa sa, este indicat sa angajati si dvs. unul. Va fi platit in comision de succes, adica numai la inchiderea tranzactiei. Sigur va va ajuta ca acest lucru sa se intample in conditiile cele mai favorabile pentru dvs. si la o pret cat mai corect cu putinta.

Vanzatorii si cumparatorii cu experienta in acest fel de tranzactii folosesc un broker de afaceri in aproape fiecare tranzactie. Cu toata experienta, exista totusi lucruri foarte utile pe care un broker de afaceri le poate face:

 Liste cu afaceri de vanzare

Acestia va pot oferi acces la listele cu afaceri de vanzare si detalii despre afaceri pe care nu le puteti descoperi singur. Sunt afaceri de vanzare care nu sunt “facute publice” pe acest site din dorinta vanzatorului de a mentine o confidentialitate maxima. Chiar si afacerile care sunt “la vedere” au o forma de publicare sumara din acelasi motiv. Este nevoie de un broker de afaceri care sa acceseze aceste informatii sa faca o lista cu posibilele afaceri care prezinta interes conform criteriilor formulate.

 Este intotdeauna bine sa aveti un tampon intre dvs. si vanzator.

Brokerii pot fi un „mesager” care ajuta la livrarea de vesti proaste vanzatorului. Este posibil sa existe cazuri in care trebuie sa retrageti sau sa modificati o oferta, si cu siguranta va pot ajuta cand va trebui sa adoptati o pozitie de negociere agresiva. Din moment ce veti avea nevoie de vanzator sa va „antreneze” o perioada de timp dupa cumpararea afacerii (conform clauzei din Contract), nu este o idee buna sa tensionati relatia prea tare. Ca atare, lasati brokerul de afaceri sa dea vestile proaste.

 Volumul de documente necesare este coplesitor.

O achizitie de afaceri, indiferent cat de mica, necesita o atentie extraordinara de coordonare si urmarire a documentelor. Datele de care veti avea nevoie de la un vanzator pentru a evalua o afacere, documentatia necesara pentru a transfera o afacere, si atentia pe care trebuie sa o distribuiti intre vanzator, consilierii sai, afacere, obtinere de avize poate fi coplesitoare. Un broker va fi un ajutor enorm cu experianta sa si metodologia necesara de a face aceste lucruri noi pentru dvs. cat mai usoare.

Alegerea unui business broker potrivit

Un broker de afaceri nu va poate ajuta sa cumparati afacerea potrivita. Ei va vor oferi instrumentele necesare pentru a face acest lucru, dar este responsabilitatea dvs. sa ajungeti la decizia de a cumpara o anumita afacere. Un broker de afaceri nu poate conduce investigatia pentru dvs; ei va pot ajuta, dar in cele din urma, depinde de dvs. sa luati aceasta decizie. Un broker de afaceri nu isi poate permite sa petreaca nenumarate ore neplatite in cautarea afacerii potrivite. Ar putea sugera lucruri comune pe care sa le cautati, dar nu va face pe detectivul. Acest proces ce cautare este ceva ce trebuie sa faceti dvs. Un broker de afaceri va poate ajuta la evaluarea afacerii, dar dvs. (asistat de el) va trebui sa faceti oferta de pret si negocierea. Cei mai multi vor incerca cu siguranta sa aduca toate partile la un punct de intelegere, dar daca doriti cele mai bune conditii posibile, atunci trebuie sa realizati ca nimanui nu ii pasa mai mult de investitia dvs. decat dvs.

Iata cateva intrebari pe care ar trebui sa le puneti:

 • Cata experienta au?
 • In cate tranzactii au fost implicati?
 • Au detinut propria lor afacere?
 • Sunt specializati intr-un anumit tip de afacere?
 • Ce referinte pot oferi?
 • Cu cati clienti lucreaza in prezent?

 Ajuta-i sa te ajute

Odata ce incepeti sa vorbiti cu un broker si va place atitudinea lui, programati o intalnire. Retineti ca doriti ca acesta sa va ajute sa gasiti mai bune listari de afaceri pentru dvs. Pentru a realiza acest lucru, trebuie sa le transmiteti cateva lucruri:

 • Aratati-le ca sunteti seriosi. Un broker de afaceri doreste sa fie sigur ca daca apare oportunitatea potrivita, veti fi gata sa cumparati!
 • Pregatiti o lista a tipurilor de afaceri pe care doriti sa le cumparati.
 • Spuneti-le cu precizie cat de multi bani doriti sa investi.
 • Cereti-le sugestii cu privire la modul in care ar trebui sa efectuati cautarea.
 • Contactati-l in mod regulat, cel putin o data pe saptamana.
 • Pentru primele doua afaceri pe care le localizati pe cont propriu, cereti sa le verifice. Vedeti cat timp este nevoie ca acestia sa va dea date sau sa va raspunda. Daca dureaza mai mult de doua, trei zile, cautati pe altcineva.

Daca se intampla sa gasiti singur o afacere de vanzare, nu va ganditi ca nu mai aveti nevoie de un broker de afaceri. Cea mai mare parte a tranzactiei este partea care vine dupa aceasta, relatia ta cu vanzatorul pana la transferul cu succes al unei afaceri. Aici intervine marea diferenta dintre o tranzactie imobiliara si transferul unei afaceri. In imobiliare, odata ce ati gasit ceea ce vreti sa cumparati, tranzactia este aproape gata. Cand cumparati o afacere, acesta este inceputul unei tranzactii nu foarte simple.

O mare parte din informatii pot fi confuze pentru un cumparator aflat la prima achizitie. Brokerii de afaceri au un rol de jucat. Folositi eficient, ei pot constitui un avantaj solid pentru a va ajuta sa incheiati tranzactia. In mod similar, daca nu dau dovada de un angajament serios de a va urma cererile, cautati un alt broker.

Dar amintiti-va, indiferent cat de eficient este un business broker, sarcina de a cumpara afacerea potrivita este in cele din urma, in intregime, in mainile dvs.!

8 pași către succes!

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!