Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

7. Due Diligence – Descoperirea Problemelor

Analiza afacerii este probabil cea mai critică etapă a procesului de cumpărare. Mulți potențiali cumpărători identifică în mod incorect această perioadă ca fiind o revizuire financiară, dar are un rol mult mai important. Analiza afacerii cuprinde un spectru mult mai mare, care include cercetarea și revizuirea completă a afacerii.

Pentru a cumpăra o afacere bună, trebuie sa afli cat mai multe detalii ascunse ale afacerii: identificarea punctelor forte, a punctelor slabe, a plusurilor, a minusurilor, a oportunităților de creștere și a domeniilor de interes. Dacă nu faci o treabă impecabilă de colectare a informațiilor, nu vei putea lua decizia de a finaliza tranzacția, deoarece nu vei fi sigur de multe componente ale afacerii.

 Când să începi analiza afacerii?

Procesul de investigare trebuie să înceapă în momentul în care o afacere iti starneste interesul. Firește, obiectivul tau este să te asiguri că descoperi tot ce se poate despre afacere înainte să o cumperi. Nu trebuie să întâlnesti vânzătorul sau să vizitezi afacerea pentru a începe cercetarea. Internetul este un instrument incredibil care iti va permite să investighezi afacerea, industria, concurența, marketingul, furnizorii, și așa mai departe.

Inceperea anchetei cat mai devreme este foarte importanta. În acest fel, vei fi pregatit sa pui întrebările potrivite vânzătorului la prima întâlnire cu acesta. Odată ce oferta ta este acceptată, vei începe inspecția și analiza financiară. Această perioadă durează de obicei 10-30 de zile. Acesta este momentul în care vei avea acces la toată istoria companiei.

Când vei începe să te interesezi de o anumită afacere, vei avea o mulțime de gânduri cu privire la achiziție. Păstreaza un carnetel în permanență la îndemână, și noteaza aceste gânduri, de genul “Trebuie să verific…” Nu te baza pe memorie; aceste lucruri mici sunt cele care se pot întoarce împotriva ta mai tarziu. Completeaza lista cu ce ai nevoie pentru această investigare, cum o să faci acest lucru, ce ai nevoie de la vânzător pentru a o realiza.

Câteva lucruri pe care trebuie să le ti minte:

Aloca-ti timp suficient.

Mulți vânzători și unii brokeri vor face presiuni pentru o perioadă foarte scurtă de inspecție; uneori doar câteva zile. Nu te lasa convins – aloca timp suficient pentru a realiza o inspecție amănunțită. Revizuirea financiară se poate face de obicei în câteva zile, dar există multe alte aspecte de investigat, și de aceea o perioadă de 20 de zile lucrătoare este o propunere rezonabilă pentru întreprinderile mai mari, în timp ce o perioadă de 15 zile poate fi necesară pentru cele mai mici.

Pregateste-te in mod corect.

Deoarece vei avea restricții de timp pentru a investiga afacerea (vei avea doar x zile per contract), furnizeaza vânzătorului o listă cu ceea ce ai nevoie tu și/sau contabilul tau pentru finalizarea acestei analize. Nu începe procesul decât după ce ai primit ceea ce este necesar ca să finalizezi în mod corespunzător examinarea.

 Confruntarea cu surprizele

Vei găsi probabil câteva surprize; nu intra în panică, este normal. Încearca să le întelegi, si cere clarificări.  Nu alerga la vânzător sau la broker de fiecare dată când gasesti o neconcordanta între ceea ce ai văzut și ceea ce ti s-a spus. Nici o afacere nu este perfectă. Regula care trebuie urmată este de a nu trata incidentele ca catastrofe și catastrofele ca incidente. Dacă întâmpini o problemă majoră, fa o analiză și un raport al acesteia, apoi decide acțiunile corespunzătoare care trebuie întreprinse cu vânzătorul (adica renegocierea, obținerea altor drepturi, anularea acordului de cumpărare, etc.).

Mulți cumpărători au o atitudine timidă privind procesul de cumpărare a unei afaceri, generată în mod special de incertitudine; dacă nu ai adunat informațiile potrivite și nu ai reusit să investighezi temeinic afacerea, nu vei fi 100% sigur de ceea ce vrei să faci. Și astfel, vei renunța la proiect. Dimpotrivă, dacă faci o treabă impecabilă cu investigarea afacerii, atunci luarea deciziei de finalizare a tranzacției de transfer va fi foarte ușoara de luat.

 

8 pasi catre succes!

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!