Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

4. Greseli Comune care Trebuie Evitate

Unele dintre cele mai frecvente greșeli sunt:

  • Achiziția afacerii la prețul vânzătorului. Cumpărătorul nu ia în considerare recuperarea investiției. Începe negocierile în privința prețului de cumpărare fără să ia în considerare o periodă normală de recuperare a investiției.
  • Lipsa de numerar. Unii cumpărători folosesc toate resursele financiare pentru achiziția afacerii, deși cash management-ul în faza de start a oricărei afaceri, noi sau existente, este fundamental pentru succesul pe termen scurt. Ei nu reușesc să anticipeze fluxul de numerar necesar și posibile evenimente neprevăzute care ar putea necesita mai mult capital. Mai mult, trebuie sa existe și unele venituri de rezervă pentru construirea afacerii, pentru eforturile de marketing și PR. Deci, dacă aveți 250.000 RON de investit, asigurați-vă că nu cheltuiți întreaga sumă cu achiziția afacerii. Păstrați o parte din capital. Deși cifrele variază de la industrie la industrie, o sumă comună ar putea fi 10%. În plus, s-ar putea să fie necesară o sumă pentru capital de lucru, care pentru multe afaceri, este echivalentul valorii cheltuielilor pe aproximativ trei luni.
  • Cumpărarea tuturor creanțelor de încasat. În general, este de bun simț să se cumpere creanțele de încasat, cu excepția cazului în care sunt mai vechi de 90, 120 de zile, sau mai mult. De multe ori, cumpărătorii iau toate creanțele, chiar și cele de peste 90 de zile. Acest lucru poate fi foarte riscant, deoarece o datorie atât de veche va fi dificil de colectat. Pentru creanțele mai vechi de 90 de zile, lasați-l pe vânzător să le colecteze.
  • Imposibilitatea de a verifica toate datele. Majoritatea cumpărătorilor de afaceri acceptă toate informațiile și datele oferite de către vânzător la valoarea nominală, fără verificarea lor cu un contabil. Cei mai mulți vânzători doresc să obțină plata pentru afacere cât mai curând posibil, iar cumpărătorii decid în mod frecvent să preia toate activele, cum ar fi creanțele, stocurile de echipamente, și uneori un inventar de materii prime prea mare. Vânzătorul încearca să îl convingă pe cumpărător să accepte orice, mai ales dacă știe că cumpărătorul dorește afacerea neaparat.
  • Programe de finanțare a vânzării prea dificile. Viitorii proprietari de afaceri novice supraestimează de multe ori veniturile lor în timpul primului an și acceptă plata în mod nejustificat prea mare pentru finanțare. Pe parcursul primului an de operare, proprietarul poate experimenta numeroase costuri neprevăzute, cum ar fi defecțiuni ale echipamentelor, probleme cu angajații, etc. Pentru acest motiv, este logic sa aibă un program de plată care începe destul de ușor, apoi devine treptat mai greu. Acest lucru este ceva ce poate fi negociat cu vânzătorul în condițiile de finanțare ale acestuia.
  • Tratarea nedreaptă a vânzătorului. Oamenii cred că, deoarece îi cumpară afacerea, vânzătorul este la mila lor. De prea multe ori, cumpărătorul este rece, rigid, căpos, cu pretenții nejustificate sau de neăndeplinit. Chiar dacă sunteți interesat de achiziționarea unei afaceri, nu înseamnă că nu va trebui să fiți atent la desfășurarea acestui proces complex de transfer al afacerii și modul de interacțiune cu vânzătorul.

8 pasi catre succes!

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!