Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

Oportunitati de afaceri – trei optiuni posibile

Daca excludem sistemele de “imbogatire rapida” si celelante scheme nerealiste care promit bogatii nelimitate peste noapte, exista trei oportunitati de business posibile care fac sens: inceperea unei afaceri, cumpararea unei francize, sau cumpararea unei afaceri existente. Toate au argumente pro si contra, iar alegerea depinde de nevoile specifice, obiectivele si asteptarile fiecarui individ.

 Start-up

Aceasta poate fi una dintre cele mai captivante si educative actiuni pe care le veti experimenta. Din pacate, sansele de succes nu sunt foarte bune. De fapt, exista regula de 80/80: peste 80% din start-up-uri esueaza in primii trei ani, iar 80% din cei care au trecut de trei ani, nu reusesc in urmatorii doi. Aceasta inseamna ca 96% nu reusesc sa supravietuiasca ca si firme in primii cinci ani; o educatie destul de scumpa!

Cel mai mare vinovat care contribuie la esec este lipsa de capital. De obicei, in aceste afaceri se intampla urmatoarele:

  • Veniturile sunt la aproximativ jumatate din asteptarile initiale.
  • Cheltuielile sunt mult mai mari decat s-a prevazut.
  • Lumea nu este niciodata atat de incantata sa cumpere produsele/serviciile asa cum s-a asteptat initial la crearea conceptului de start-up.

Desigur, multe start-up-uri supravietuiesc si se dezvolta mult peste asteptari. Daca aveti de gand sa incepeti o afacere, este esential sa planificati totul in mod corespunzator, sa fiti sigur ca aveti resurse financiare pentru a suporta o perioada mai lunga decat cea preconizata pana la profitabilitate.

 Franciza

Administrarea unei francize poate fi un punct de plecare minunat pentru cei care fac pasul din lumea corporatista pentru a lucra pe cont propriu. Frumusetea unei francize este ca va ofera o reteta pentru a va gestiona afacerea, acoperind toate activitatile zilnice pe care va puteti astepta sa le intalniti. Desi suna atragator, trebuie de asemenea sa intelegem ca potentialul de crestere este, in general, limitat.

Au disparut zilele in care se obtineau drepturi de franciza pentru un teritoriu expansiv, cu exceptia cazului in care cumparati o franciza nedovedita. De obicei, de indata ce locatia dvs. de franciza incepe sa aibe succes, francizorul va deschide locatii suplimentare in apropiere. De fapt, partenerul dvs. devine concurentul dvs.

In timp ce francizele pot fi o alegere inteleapta pentru unii, experienta a aratat ca achizitionarea unei locatii de franciza existente poate fi o decizie mai putin prudenta. O noua locatie seamana foarte mult cu un start-up, cu exceptia faptului ca veti avea un plan de joc si materiale de sustinere. Atunci cand analizati o franciza, este intelept sa investigati acesta afacere, si cel mai bun mod de a face acest lucru este de a vorbi cu operatorii existenti ai francizei pe care o considerati.

Tineti cont de faptul ca agenda francizorului este sa va vanda o franciza. Desigur, doreste ca dvs. sa reusiti, dar deschiderea de noi locatii este obiectivul lui corporativ, deci va poate oferi un sprijin suplimentar daca este nevoie. Relatia dvs. cu francizatul este cruciala. Daca nu va simtiti increzator si nu aveti incredere in el, atunci trebuie sa va ganditi cu atentie daca il doriti sau nu ca „partener” in acest proiect. Este totusi important pentru dvs. sa faceti propriile cercetari pentru a va asigura ca sunteti capabil sa conduceti afacerea si ca piata si locatia sunt corecte.

 Cumpararea unei afaceri existente

Cumpararea unei intreprinderi aflate in curs de desfasurare va va oferi beneficii care nu sunt disponibile nici in faza de start-up, nici in cumpararea unei francize (cu exceptia unei revanzari a acesteia). Cu o afacere existenta, veti avea:

  • informatii financiare despre activitatea din trecut
  • o infrastructura integrata (angajati, clienti, furnizori)
  • flux de numerar imediat

In timp ce acest lucru pare minunat, poate fi totusi un pret suplimentar pentru aceste beneficii. Cu toate acestea, atunci cand este vorba de a investi banii, obiectivul este de a lua o decizie prudenta pe termen lung, bazata pe fapte reale. O afacere existenta va ofera cea mai potentiala si sigura crestere. In plus, in general, veti negocia direct cu vanzatorul, si puteti obtine un deal care va va permite sa achizitionati afacerea pentru mai putin decat v-ati astepta (poate chiar finantarea unei portiuni a pretului de catre vanzator sau de catre o banca).

Indiferent de ce drum alegeti sa urmati, cel mai important lucru este sa faceti ceva! Toata lumea stie ca, daca nu aveti o functie de conducere in cadrul unei companii, pur si simplu nu puteti sa ajungeti la o situatie financiara buna lucrand pentru altcineva. Chiar daca sunteti un executiv cu un pachet de compensatii atragator, un trimestru dificil al companiei va poate pune usor in somaj.

Pentru multi, detinerea unei afaceri este un vis. Pentru unii, va deveni realitate. Destinul dvs este in mainile dvs. Indiferent daca alegeti sa incepeti o afacere, o franciza, sau sa preluati afacere existenta, acest lucru este realizabil. Depinde de dvs.

Cumparatori

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!