Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

Serviciul Escrow in Transferul Afacerilor

Am folosit foarte multe cuvinte pe acest site pentru a invata un potential vanzator ce are de facut pentru a vinde o afacere si un cumparator cum sa aleaga si sa cumpere o afacere.

Cu putin efort, cu ajutorul unor Business Broker si a altor specialisti daca este nevoie, vom avea cele doua parti pregatite de a vinde/cumpara afacerea. Trebuie sa intelegeti ca pana la acest punct, nu s-a realizat decat pregatirea celor doua „tabere” pentru „lupta finala”. Avem in continuare afacerea in proprietatea vanzatorului si cumparatorul cu banii in buzunar.

Deci, dupa aceasta prima faza foarte importanta de pregatire a celor doua parti, urmeaza faza in care cele doua parti se „cunosc”, cu inspectia afacerii de catre cumparator, acceptarea acesteia, aprobarea cumparatorului de catre vanzator, faza fiind incheiata cu negocierea pretului si a termenilor de transfer a afacerii.

Totusi, cumparatorul are inca buzunarele pline de bani, si vanzatorul nu poate pleca in vacanta mult dorita in jurul lumii. Urmeaza faza finala, a treia, in care se va face transferul efectiv al afacerii de la vanzator la cumparator si toate considerentele financiare necesare de la cumparator la vanzator. Desi pare super simplu, acest transfer este extraordinar de complex, si este necesara o Agentie Escrow specializata in transferul de afaceri care sa functioneze ca o punte de legatura intre cele doua parti implicate.

TradeX – Transfer Afaceri in cadrul Camerei de Comert si Industrie Brasov, functioneaza ca o Agentie Escrow pentru tranzactiile de vanzare-cumparare de afaceri mici si mijlocii. Serveste ca un detinator neutru de fonduri si documente, reprezinta link-ul de comunicatii cu partile implicate in tranzactie, si faciliteaza inchiderea tranzactiei. Agentul escrow asigura respectarea reglementarilor, pregateste documentele de tranzactie si declaratiile de inchidere, si se ocupa de detaliile administrative necesare. Serviciile de escrow pentru vanzari de afaceri protejeaza atat interesele cumparatorului cat si pe cele ale vanzatorului.

Escrow incepe cu un acord scris intre cumparator, vanzator si TradeX. Suportul pentru instructiunile termenilor si conditilor tranzactiei in escrow sunt redactate si incluse in contractul de vanzare/cumparare si anexele acestuia. Aceste instructiuni sunt furnizate de catre vanzator si cumparator sau reprezentantii acestora. Vor primi formularele pentru completarea acestora de la business brokerul care ii reprezinta. Cumparatorul si vanzatorul vor semna contractul de vanzare/cumparare, iar cumparatorul va face depunerea avansului necesar.

Cele doua obiective pe care trebuie sa le indeplineasca agentul escrow pentru a inchide o tranzactie de transfer a unei afaceri sunt:

 1. De a verifica ca toate conditile necesare (stipulate in contractul de vanzare/cumparare) pentru ca afacerea sa functioneze in continuare in aceleasi conditii dupa transferul la cumparator sunt indeplinite. Aceasta include:
  • transferul contractelor, clientilor, furnizorilor, salariatilor, etc
  • obtinerea de autorizatii, avize, aprobari, atestate (in functie de necesitati)
  • transferul contractelor de inchiriere sau a proprietatilor imobiliare necesare
  • alte conditii particulare pentru fiecare afacere (stipulate in instructiuni)
 2. Distribuirea fondurilor autorizate de instructiuni, inclusiv comisioanele si alte drepturi financiare
  • se elaboreaza centralizatorul financiar de distribuirea a fondurilor
  • acest centralizator este un document complex in care sunt reglementate toate platile facute in avans de catre vanzator si platile care trebuiesc efectuate de cumparator dupa inchiderea transferului afacerii.
  • din aceste considerente, intodeauna pretul negociat pentru o anumita afacere va ajunge la vanzator cu sume adaugate si sume scazute in functie de particularitatile tranzactiei.

Acontul escrow se inchide atunci cand toate instructiunile cumparatorului si vanzatorului stipulate in contractul de vanzare/cumparare si anexele acestuia au fost efectuate.

Fara a avea un ofiter de escrow neutru care sa ajute ambele parti in transferul afacerii, acest proces prezinta foarte multe riscuri pentru ambele parti implicate. Este putin probabil ca acest transfer sa se incheie amiabil si echitabil pentru ambele parti.

Alfa mai multe despre …

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!