Calculator

Calculator

evalueaza o afacere

Uitati de Start-up – Cumparati o afacere de la un antreprenor care se pensioneaza

Contrar a ceea ce multi stiu, exista de fapt doua cai principale pentru a deveni proprietar al unei afaceri: sa porniti una de la inceput sau sa cumparati una existenta. Ambele necesita ore lungi si grele de munca. Dar preluarea unei companii existente de la un antreprenor care se retrage inseamna ca nu trebuie sa incepeti de la zero – si are avantaje distincte fata de un start-up.

Chiar daca cumpararea unui atelier de geamuri PVC vechi de 15 ani sau a barului din vecinatate poate sa nu fie la fel de sexy ca construirea urmatorului imperiu de software, intreprinderile existente pot produce bani considerabili, oferind noilor proprietari sansa de a prelua un concept dovedit si o baza de clienti deja infiintata, ca si cum ar fi fost a lor dintotdeauna.

Daca va ganditi sa deveniti proprietar al unei afaceri, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere daca cumparati o afacere existenta.

8 SFATURI INAINTE SA CUMPARATI O AFACERE

  1. Cercetare, cercetare, cercetare. Ce fel de afaceri vreti sa aveti? Daca aveti deja o companie, se suprapune cu tipul de afacere pe care intentionati sa o preluati? Cum ar putea experienta dvs. profesionala sa va ofere un avantaj? Inainte de a lua o decizie, petreceti timp in industria respectiva pentru a invata cat de mult puteti despre aceasta. Participati la targuri comerciale, discutati cu tipurile de persoane care vor fi clientii dvs. viitori. Cautati concurentii – aflati nu numai ceea ce au realizat pana acum in acea industrie, ci si potentialele directii in care vor evolua in viitor.
  2. Conectati-va cu persoane potrivite. Odata ce ati selectat tipul de afacere pe care doriti sa o detineti, va trebui sa gasiti proprietarii care sunt gata sa vanda. In timp ce listele de afaceri online sunt un bun loc pentru a incepe, de multe ori, un potential vanzator de afacere poate proveni din contactele dvs. cu industria sau din relatia cu un business broker. Nu uitati ca nu toate afacerile de vanzare sunt „la vedere” online, dar un business broker poate obtine o lista a acestora.
  3. Faceti o analiza aprofundata a afacerii. Inainte de a cumpara, trebuie sa stiti pe ce cheltuiti banii. Revizuiti cu meticulozitate actele firmei si inregistrarile acesteia pentru a cauta litigii in asteptare, posibile audituri fiscale sau cazuri pe asigurare. Urmariti orice pista pana la capat. De asemenea, ar trebui sa cautati orice garantii existente. Daca societatea pe care doriti sa o cumparati este un SRL, examinati certificatul RisCo, precum si alte asemenea certificate de evaluare a performantelor firmei. Cereti consilierilor dvs. de incredere sa confirme ca afacerea este verificata integral inainte de a face acest pas. Aceasta poate fi o provocare dificila, dar nu trebuie sa o faceti singur. Un business broker poate fi si aici de mare ajutor.
  4. Cunoste potentialii clienti si concurenti. Nu ati vrea sa cumparati un magazin alimentar, de exemplu, intr-un oras cu alte 100 de magazine alimentare. Acesta este un exemplu evident, dar a intelege cat de competitiva (sau suprasaturata) este piata dvs. nu este intotdeauna usor. Asadar, aruncati o privire analitica inainte de orice, si examinati clientii care exista deja. De ce sunt clienti in mod regulat ai afacerii? Le plac produsele sau serviciile acesteia? Sau sunt numai prieteni de mult timp cu proprietarii originali? Daca da, vor ramane dupa ce prietenii lor se pensioneaza? De ce merita aceasta afacere banii dvs.? Faceti o analiza SWOT.
  5. Fiti gata sa adaugati valoare – chiar si unei afaceri de succes. Daca cumparati o companie deoarece doriti sa fiti seful dvs. dar nu intentionati sa faceti nici o schimbare odata ce ati preluat-o, pastrati-va serviciul. Daca tot ceea ce faceti este sa supravietuiti, atunci aveti inca un sef: banca si impozitele. Inainte de a cumpara, aflati ce puteti face pentru a extinde afacerea intr-o noua directie sau pentru a intra pe noi piete, de exemplu. Numai asa veti vedea o compensatie a eforturilor dvs.
    Puteti avea un avantaj; multi vanzatori doresc sa vanda unei persoane cu valori, sperante, si vise asemanatoare. Lasati-i sa vada ca sunteti acea persoana.
  6. Deveniti prieten cu vanzatorul. In timp ce firmele cu capital privat aduna in ultimii ani mai multe intreprinderi mici, potentialii cumparatori individuali ar putea avea un avantaj; multi vanzatori, si mai ales cei care doresc sa se pensioneze, doresc sa vanda, asa cum spuneam si la punctul 5, unei persoanei cu valori, sperante si vise asemanatoare. Daca proprietarul initial a dedicat 20 de ani de viata pentru afacere, spuneti-i ca „copilul” sau va fi al dvs. pentru urmatorii 20 de ani.
  7. Transferul afacerii este un proces – aveti rabdare. Cumpararea unei afaceri este ca si cum ati cumpara o casa, doar ca mult mai complicat. Exista multi pasi pe care trebuie sa ii faceti si multe documentele de semnat pentru a finaliza complet tranzactia. Agentia escrow va explica toti acesti pasi si va furniza documentele necesare. Va avea grija ca acest proces complicat de transfer sa se incheie amiabil pentru toate partile implicate.
  8. Elaboreaza un plan de 100 de zile. Faceti un plan pentru primele 100 de zile dupa preluarea afaceri si fiti gata sa il executati. Amintiti-va intotdeauna: daca nu cautati noi modalitati de a creste, concurentii dvs. o vor face. Deci, primele cateva luni in noua afacere sunt cele care conteaza.

Toate aceste 8 puncte necesita o doza de efort si cunostinte specifice. Pentru ca aceste lucruri noi pentru dvs. pot fi coplesitoare, nu ezitati sa solicitati un ajutor calificat. Un business broker are cunostintele necesare si este platit in comision de succes, deci numai atunci cand dvs. ati cumparat afacerea pe care o doriti. Puteti sa ajungeti mai usor sa faceti acest lucru cu ajutorul unui broker, iar pentru problemele de care va va salva si posibilele reduceri ale cheltuielilor dvs., vor face ca comisionul acestuia sa fie o cheltuiala justificata.

8 pasi catre succes!

Meniu

Hai in clubul premium


Devino membru premium si pomoveaza-ti afacerile! Prin apartenenta in clubul privilegiat al acestora, clientii tai sunt doar la un click distanta!

Abonare la newsletter

Fiti la curent cu cele mai noi stiri si informatii!